Skocz do zawartości

dZag

OFFLINE Ostatnio: 25 02 2007 02:36
-----

Moje tematy

Sprzet nie wlacza sie po dolozeniu dysku...

25 02 2007 - 00:30

Witam
Mam problem i prosze Was forumowicze o rade. Otorz dolozylem kilka dni temu do kompa dodatkowy dysk. Dokaldnie jest to Seagate SATA 250 GB. Wszytko dzialalo pieknie do dzis. Komp nie chcial sie wlaczyc z rana. Po przycisnieciu przycisku zasilania wlacza sie na sekunde i zaraz wylacza. Pierwsze co zrobilem to wylaczlem pstryczkiem z tylu zasilacz i wlaczylem. Pomoglo. Komp sie wlaczyl i pracowal poprawnie. No coz ale sytuacja rodzinna :rolleyes: zmusila mnie do ponownego wylaczenia kompa na kilka godzin. Domyslacie sie pewnie ze problem sie potorzyl. Niestety poprzednie rozwianie tym razem nie przynioslo oczekiwanego rezultatu. Pomyslalem ze zasilacz nie moze uciagnac mojego sprzetu, wiec odlaczyme stary dysk i nagrywarke DVD. Nie pomoglo. Potem podlaczyme stary dysk i odlaczylem nowy. Komputer sie uruchomil. Popracowal troche. Wylaczylem go, podlaczylem reszte sprzetu (nagrywarke DVD i nowy dysk) i wszytko teraz chodzi bez najminiejszego problemu. Dyski sa sprawne....

Moja pierwsza mysl to za slaby zasilacz... Jest to tani Modecom 350 W (ma ze 2 lata)... zastanawiajace jest to ze problem pojawil sie dopiero po kilku dniach od dolozenia nowego podzespolu...

Podam jeszcze moj konfig sprzetowy:
procek AMD Athlon 3000+ 754
mobo Epox 8NPA7I (popatrze jeszcze na plyte czy zaden kondestor nie wylal)
grafika Ati Radeon X800 GTO
ram 2x512 DDR
dyski Seagate 250 GB SATA i Seagate 60 GB ATA
nagrywarka DVD
karty PCI: SB live!, Tuner AverTV
do tego urzadzenia usb zasilane z kompa kamerka i myszka
(kilka urzadzen usb ale z wlasnym zasilanie to nie licze)
jeden wentyl na procu
dodatkowo (nie wiem czy to ma wplyw) korzystam ze zintegrowanej dziekowki (podlaczona do sluchawek i malych glosnikow w monitorze) i sieciowki

niec nie jest krecone.. no moze poza karta grafiki ktora od czasu do czasu wysrobuje do gier...

dodam ze jakis miesiac temu w kompie pracowaly dwa dyski ATA i nie bylo problemu (byl to WD 80GB ale wyjalme go bo byl potwornie glosny)... Troche nie chce mi sie wierzyc ze nowy dysk na SATA tak znaczaco zwiekszyl pobor pradu...

A co Wy o tym myslicie?

Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam...
dZag

PS. Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia na innym zasilaczu... poniewaz nikt w poblizu tak owego nie posiada... wiec pozostaje mi zakup na czuja i chcialbym byc (w miare mozliwosci oczywiscie) maksymalnie pewien ze nie wurzuce niepotrzebnie pieniazkow (choc nie wykulaczam takiej mozliwosci ;) )