Skocz do zawartości

d4bek

OFFLINE Ostatnio: 28 12 2006 22:44
-----

Moje posty

W temacie: Słuchawki

28 12 2006 - 01:32

Witam,

Ja również od jakiegoś już czasu rozglądam się za słuchawkami, niestety tak się złożyło że nie zbyt wielkimi zasobami finansowymi dysponuje, czyli w rolę wchodzą jedynie produkty do 80zł :) , nie wiem do końca czy wybrać najtańszego Creativa czy może jakiś wyższy model innej firmy? Ogólnie to napaliłem się na dźwięk 3D typu 5.1 czy 7.1, ale wątpię bym znalazł przyzwoity produkt w tej cenie... :) Co wy byście na moim miejscu wybrali?

W temacie: [AMD Sempron] 2800+ & GeForce 7300 GT

28 12 2006 - 00:28

Witam,

1.

1)Chcialbym podkrecic sobie procesor o 114 MHz - zeby bylo 3000+. Czy plyta pozwoli mi na to?

Pozwoli :)

Nie spale proca ? Musze kombinowac cos z napieciami ?

Nie spalisz, a do wartości jedynie o 114Mhz większej niż standardowa, jedynym działaniem jakiego musisz się podjąć jest podniesienie szyny FSB.

Przyrost mocy bedzie odczuwalny ?

Podkręcając jedynie o 114Mhz ? Przyrost na pewno jakiś będzie, aczkolwiek może nie aż tak drastyczny jakby się wydawało :( Najlepszym jednak sposobem, będzie porównanie ilości klatek na poszczególnych animacjach w programie testującym, oraz punktów otrzymanych (np. 3D Mark 2001 SE) przed jak i po podkręceniu.

Warto sie bawic i ryzykowac proc ?

No jak nie jak tak B) A co do ryzyka, to możesz mi wierzyć (lub nie :) ) jest ono wprawdzie niewielkie, aby w jakimkolwiek stopniu mogło zagrozić ono życiu twojego sprzętu. W każdym razie, na wszelki wypadek warto co jakiś czas sprawdzić temperaturę w jakiej znajduje się procesor w danej chwili.

2.

2) Moj GeForce to karta z serii z oznaczeniem A2, tak pokazuje Riva Tuner. Czytalem arta, ze GF 6200 A2 przerobili na 6600 GT, modujac go i podkrecajac. Wychodzi, ze modujac moja karte, otrzymalbym nisko taktowanego (bo 450/1000) GF 7600 GS - 12 PS i 5 VS.

Wiesz, karta która jest oznaczona A2 niekoniecznie musi mieć ukryty zapas mocy jak w przypadku serii GF 6200 - 6600 GT, w której wszystkie karty bazowały na niemal że identycznym układzie graficznym różniącym się pomiędzy sobą jedynie taktowaniem i ilością odblokowanych potoków. O tyle sprawa w serii kart 7300GT jest jasna iż w tym wypadku chip na jakim karta bazuje został wykorzystany już niemal maksymalnie (o czym dodatkowo przypomina znaczek GT stojący tuż za symbolem karty).

Przy okazji podkrecilbym jej zegary, docelowo 500/1100, na firmowym chlodzeniu daloby rade ? Oczywiscie podnoszenie taktowan o max 20 MHz, testy 3D Markiem i patrzenie na arty... Czy taki delikatny sposob moze dac efekt ?

Jasne, przecież właśnie na tym polega overclocking Dołączona grafika . Gdy już dojdziesz do maksymalnej stabilnej wartości zegarów z jakimi karta pracuje, warto pomyśleć o zmianie napięcia karty na wyższe.

Wszak mam karte Galaxy, a one to ponoc dobre modele do O/C...

Mówisz, że masz kartę firmy Galaxy, ja osobiście uważam że nie ma to najmniejszego znaczenia poza zamontowanym chłodzeniem i wydajnością pamięci. Jeśli okaże się że masz wersję "Zelman Edition" możesz śmiało podkręcać 550/1400, gdyż owe chłodzenie jest sporo na wyrost jak na standardowe taktowania. Jeśli nie masz wyżej wspomnianej wersji, to nic innego ci nie pozostaje jak podkręcać po 20Mhz sprawdzać jakość wyświetlanego obrazu jak i wzrost temperatury.

I tu pytanie - czy odblokowanie potokow moze spalic lub powaznie uszkodzic karte ?

Nie wiem czy w twoim wypadku jest taka możliwość, ale jeśli tak to potoki te są najprawdopodobniej uszkodzone, aczkolwiek nie zaszkodzi spróbować, bo jeśli będą poprawnie pracować to gratuluje udanego zakupu :)

Nie chcialbym sytuacji, w ktorej wlaczam kompa i pyk, karta pada...

Wiesz mi jeśli wykonasz wszystko z poziomu Windows, nie ma możliwości uszkodzenia karty. Najwyżej gdy karta przestanie poprawnie funkcjonować w systemie(do tego stopnia, że nie da się napowrót zablokować owych potoków) , czeka cię jego ponowna instalacja lub zabawa z trybem awaryjnym, czy przywracaniem systemu.

Pozdrawiam i życzę wysokich osiągów :)

W temacie: [AMD Athlon] 3800+, GA-M55plus-S3G, Geil DDR2 1Gb...

28 12 2006 - 00:06

No to jadę z kolejną porcją pytanek :)

1. Nie mogę odnaleźć w biosie płyty głównej (nawet po wciśnięciu kombinacji Ctrl + F1)
odpowiednika używanej w poradniku opcji
CPU / DDR clock Ratio
przez co udaje mi się osiągnąć jedynie HTT (FSB) równe 220Mhz, tym samym kręcąc pamięci na wartości 440Mhz (realnie 880Mhz). A więc chciałbym spytać czy w moim wypadku istnieje jakakolwiek możliwość zmiany dzielnika CPU / DDR ??

2. Pamięci, które posiadam działają jedynie na timingach 4-4-4-14, z kolei te które producent zaleca wynoszą 4-4-4-12, czyli ostatnia wartość różni się, aż o całe 2 od zalecanej.[Min RAS# active time (tRAS)]. Gdy próbuję obniżyć opcje do standardowych 12 kończy się to restartem ustawień biosu. Stąd nasuwa się pytanie: czy jest jakikolwiek sposób ustawienia stabilnie pracujących pamięci z tRAS równym 12? Chciałbym też zaznaczyć, że podniosłem napięcie z niepoprawnie dobranego przez bios 1.8V na zalecane - 2.1V.

Pozdrawiam :)

W temacie: [AMD Athlon] 3800+, GA-M55plus-S3G, Geil DDR2 1Gb...

27 12 2006 - 02:35

do usunięcia, przepraszam za pomyłkę...

W temacie: [INTEL] Biostar U8799 + Celeron 1,7 - podkrecanie

27 12 2006 - 00:25

Witam,

Do niedawna ja również byłem posiadaczem Celerona 1.7Ghz, którego miałem podkręconego
na stałe do 2Ghz. Szyna FSB, o ile dobrze pamiętam wynosiła po podkręceniu 118Mhz, a napięcie
1.775V Wszystko z kolei zasuwało na no name ATX 300W :P I muszę przyznać przez 1,5 roku
chodził bez najmniejszych zarzutów, pewnie jeszcze do tej pory by mi służył, gdybym nie był
wybredny i nie uznał, że przyszedł czas na zmianę sprzętu :( - krótko mówiąc: Celeronek
został spieniężony na allegro :(

Acha, i bym zapomniał o dość ważnym szczególe: jeśli masz zamiar kręcić na zasilaczach typu
no name o małej mocy (taki jak twój :glare: ) to dobrze ci radzę pierw przed jakimkolwiek
działaniem z tym związanym 2 razy się zastanów, mimo iż przykładowo pisze
na zasilaczu 250W to moc jaką jest w stanie w sumie osiągnąć, najprawdopodobniej różni się
od tej znacznie. Z drugiej jednak strony około 100Mhz, góra 150Mhz więcej nie zrobi wielkiej
różnicy w poborze mocy, uważam, że tyle możesz spokojnie podkręcić bez zmiany napięcia,
na obecnym zasilaczu :P