Pojawił mi się problem, mianowicie jak gram w BF2 i podczas gdy zmienia się mapa, komp. podczas ładowania wychodzi do windowsa, i nie wiem dla czego, skanowałem dysk HD Tune - bez błędu, skanowałem pamięci goldmemory i memtestem ok. po 5h -bez błedu, co jeszcze mogę sprwadzić. sterowniki do grafiki najnowsze ze strony producenta wgrałem ale problem dalej się pojawia. Raz mi się zdarzyło, że wyrzucił mi blue screena ale nie zdąrzyłem przeczytać jaki błąd był.
Mimo, że pamięci przeszły bez błedu to jakoś mam wrażenie, że coś od nich szwankuje, ktoś ma jakiś pomysł, mam jeszcze kilka dni na wymianę komponetów w kompie na nowe, później już tylko zostanie mi gwarancja.
E8400
X38-DS4
2x2gb OCZ Titanium
HD Hitachi 320gb
Corsair 520HX
czy to jest problem z pamięcią ram ?
Rozpoczęty przez
argar
, 16 02 2008 23:30
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 02 2008 - 23:30
Napisano 17 02 2008 - 13:12
a nie masz przypadkiem podkreconego procesora lub grafiki?? to nie wygląda na usterke ramu. sprubuj tez zainstalowac nowszy sterownik do grafiki
Napisano 17 02 2008 - 17:05
nie nic nie jest pdokręcone procesor chodzi z nominalnymi ustawieniami 3ghz. jedyne co mam zmienione to timingi pamięci na takie jakie producent podawał. Bo BIOS automatycznie ustawiał 6 6 6 18 i napięcie 1.8V a ja zmieniłem na 4 4 4 15 napięcie 2.1V.
Do grafiki narazie wgrałem najnowsze sterowniki ze strony nvidi.
Wczoraj komp mi się zawiesił również w windowsie odrazu po uruchomieniu pojawił się czarny ekran i tylko reset pomógł, raz również mi zamroził ekran w windowsie podzielił się obraz na pół i lewa częśc ekranu przeszła na prawą stronę, również tylko reset pomógł.
Do grafiki narazie wgrałem najnowsze sterowniki ze strony nvidi.
Wczoraj komp mi się zawiesił również w windowsie odrazu po uruchomieniu pojawił się czarny ekran i tylko reset pomógł, raz również mi zamroził ekran w windowsie podzielił się obraz na pół i lewa częśc ekranu przeszła na prawą stronę, również tylko reset pomógł.
Napisano 17 02 2008 - 17:13
to mi przypomina bardziej problem z grafiką niż z z ramem. sprawdź na innej karcie czy ci sie to samo dzieje.
Napisano 17 02 2008 - 20:39
niestety nie mam możliwości sprawdzenia innej karty, czy jest jakiś test do sprawdzania karty ?
Tylko jeżeli karta to czemu podczas grania jest wszystko wporządku a podczas tylko ładowania map się wywala ?
Raz jak mnie wywaliło do windowsa, włączyłem menedżer zadań i tam gra jeszcze wisiała z komunikatem jak dobrze pamiętam .... memory module .... coś tam dalej dlatego moje podejrzenie było na pamięci.
jeszcze jedno jak sprawdzam w podglądzie zdarzeń (eventvwr) mam informacje taką :
Aplikacja BF2.exe zablokowała powierzchnię podstawową tyle razy: 3.
Czasami jest 3 czasami jest więcej. Wie ktoś co to znaczy ?
EDIT:
ostatnio pojawiło mi się okienko z komunikatem
memory error
memory.dll all alloc attempts failed for size 1497604
wie ktoś co to znaczy, oczywiście BF2 wyszedł do windy
Tylko jeżeli karta to czemu podczas grania jest wszystko wporządku a podczas tylko ładowania map się wywala ?
Raz jak mnie wywaliło do windowsa, włączyłem menedżer zadań i tam gra jeszcze wisiała z komunikatem jak dobrze pamiętam .... memory module .... coś tam dalej dlatego moje podejrzenie było na pamięci.
jeszcze jedno jak sprawdzam w podglądzie zdarzeń (eventvwr) mam informacje taką :
Aplikacja BF2.exe zablokowała powierzchnię podstawową tyle razy: 3.
Czasami jest 3 czasami jest więcej. Wie ktoś co to znaczy ?
EDIT:
ostatnio pojawiło mi się okienko z komunikatem
memory error
memory.dll all alloc attempts failed for size 1497604
wie ktoś co to znaczy, oczywiście BF2 wyszedł do windy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych