Skocz do zawartości

charles

OFFLINE Ostatnio: 29 09 2007 17:38
-----

Moje tematy

Jak ustawić partycję żeby poprawnie zainstalować trzy systemy

29 09 2007 - 17:42

Hello!

Chciałem się zorientować o podział dysku. Już w tej chwili mam to zrobione, ale chce trochę pozmieniać. Konkretniej:

chcę mieć zainstalowane 3 systemy operacyjne:

Windows XP
Windows Vista
Ubuntu 7.05

Mam dysk 250 GB

I teraz pytania:

1. Ile miejsca powinienem przeznaczyć na każdy z tych systemów?

2. Wiem, że dysk mogę podzielić na maksimum 4 partycje i to nie przekraczające 100GB. Jest mi to bardzo nie na rękę, więc chyba musiałbym pokombinować jakoś z dyskami logicznymi... Jakie macie propozycje?

3. Czy w takiej sytuacji lepiej byłoby instalować wszelkie programy i moje dokumenty na osobnej partycji? Jeżeli tak, no to jest problem taki, że domyślnie system pokazuje mi gdzie chce zapisać program (np. C:\Program Files\cośtam). A ja bym chciał zmienić tą domyślną lokalizację. Czy się da i jak? I czy istnieje jakiś sposób, by po jednej instalacji programu można było z niego korzystać na 3 systemach?

4. Czy te 3 systemy nie zamulą mi strasznie komputera i nie pogorszą jego stabilności? Bo jeżeli chodzi o parametry techniczne, to uważam, że są całkiem niezłe: Intel Core 2 Duo, 1GB DDR2, 250GB HDD...

5. Jakiego programu najlepiej użyć do podziału na partycje i jak to zrobić, by czegoś sobie nie pokasować (co mi się już raz zdarzyło tongue.gif)? Bo mam teraz jakieś ze 130GB danych, których nie chciałbym usuwać z dysku.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi na posta!