Skocz do zawartości

bubobubo

OFFLINE Ostatnio: 12 05 2008 19:11
-----

Moje posty

W temacie: Chcę kupić dysk ATA

12 05 2008 - 19:15

Nie wiem czy teraz nie popełnie błędu pisząc,ze dyski SATA, sa stanowczo szybsze od standardowego ATA...Nie,chyba sie nie myle..:)

Teoretycznie na pewno, ale nie same dyski, lecz przesył danych. Gdzieś czytałem test, z którego wynikało, że w praktyce różnice te są nieodczuwalne.

Jezeli chodzi o RAM bez problemu moge Ci wyslac ze 128,pokryjesz tylko koszty wysyłki i 5 na browar :)..

A fakturę wystawisz? :)

W temacie: Chcę kupić dysk ATA

12 05 2008 - 17:43

Apropo pierwszego pkt..Twoja płyta może mieć ograniczenie,może nie widziec całego dysku...

Pytanie czy zbyt dużego w ogóle nie zobaczy, czy jedynie będzie ograniczony dostęp do tego dysku? Przecież nie wykorzystam 300GB od razu, ale chcę kupić od razu coś większego - przyszłościowo.

Hm apropo 2-go.. Plyty z SATA, na pewno maja złacza także ATA,ale sprawdz czy zmieścisz wszystkie urządznia(Cd,nagrywarki)...Przejściowki...o przejściówach wiem tylko,ze jest taka POD USB,wiec z tym nie bedzie problemu...

Cd wystarczy mi jedno. Do tego ten dysk. Dwa urządzenia na jedno gniazdo chyba wejdą :)

Teraz proponował bym,abyś te kilka miesięcy pociągnął jeszcze na tym dysku,potem gdy kupisz nowy,200-300GB nie bedziesz mieć problemów z miejscem na dysku,a teraz dysk pod ATA to zbędny wydatek,chyba,ze jest Ci na prawdę potrzebny...

Czy zbędny? Ceny chyba są porównywalne. Wydajność dysku ATA jest wystarczająca, a skoro nie ma (jak piszesz) problemu z wykorzystaniem go w nowszym sprzęcie, śmiało może mi posłużyć przynajmniej kilka lat.
A dysk - jak pisałem - jest mi pilnie potrzebny. Robię teraz duże obliczenia i muszę gdzieś zapisywać te wyniki :)

Zbędnym wydatkiem są za to z pewnością kości SD-RAM. Dlatego na tych 64MB jeszcze się pomęczę :)