Mam taki problem. Niedawno kupilem nowego kompa (sam skladalem komponenty), zainstalowalem na nim nowa viste (32bit) no i chcialem odpalic nowe gry wykorzystujace directx10 (crysis, call of duty 4, world in conflict). Podczas odpalania gier pojawiaja sie rozne problemy jednak wszystkie wygladaja na zwiazane z tym samym:
Przy Crysis i WiC odpalaja sie poczatkowe loga, po czym nei chce sie zaladowac menu, po chwili wywala mnie z gry pisze ze wystapil nieoczekiwany problem i system musi zamknac program, po zamkniecu w prawym dolnym rogu pojawia sie dymek ze sterownik ekranu odzyskal sprawnosc.
Przy CoD4 wchodzi do menu, wszystklie opcje mozna zmieniac jednak po wcisnieciu nowa gra, laduje sie gra, slychac intro przed pierwsza misja po czym jest to co powyzej. Dodatko jesli szybko nie zamkne przez menadzera urzadzen gry to pojawia sie bluescreen i komp sie wylacza po jakis 3 sekundach
Doszedlem do wniosku ze jest to blad wspolpracy mojej karty graficznej z directx10, lub z sama vista. Karte graficzna mam Gigabyte Geforce 880GT, zainstalowalem najnowsze sterowniki ze strony nvidia z lipca i niestety nie wiem co poradzic.
Sterownik ekranu potrafi wariowac nawet przy odpalaniu sapera.
MIal ktos taki problem lub wie co zrobic?
bluescreen przy odpalaniu gier na directx10
Rozpoczęty przez
mwybranowski
, 10 09 2008 12:42
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 09 2008 - 12:42
Gość_Wojtex16_*
Napisano 11 09 2008 - 10:20
Masz wgrany SP1 do visty + wszystkie dostępne poprawki?
Napisano 11 09 2008 - 12:44
moin zdaniem jest coś nietak z kartom
więc oddaj karte do serwisuniech ci wymianiom ale innego producenta np evga
pozatym te karty dużo problemów narobiły od gigusa poszukaj pełno w internecie pisze na innych forumach .
albo ci sie przegrzewa albo płyta główna źle jest dopasowana
więc oddaj karte do serwisuniech ci wymianiom ale innego producenta np evga
pozatym te karty dużo problemów narobiły od gigusa poszukaj pełno w internecie pisze na innych forumach .
albo ci sie przegrzewa albo płyta główna źle jest dopasowana
Napisano 11 09 2008 - 12:51
kartami?Ktorymi?
Jezeli cos to z karta,do tego Graficzną, ale szczerze watpie,tutaj bedzie Softwareow'y problem
Tylko jakos nie mozemy dojsc dokladnie o co chodzi ;/
POMAGAC forumowicze
!
pozdrawiam
Daniel
/moderowano/za takie bezsensowne posty można łatwo zdobyć ban , nie ponaglaj innych , to że ty nie możesz dojść do meritum problemu nie znaczy że inni nie mogą
Tylko jakos nie mozemy dojsc dokladnie o co chodzi ;/
POMAGAC forumowicze
pozdrawiam
Daniel
/moderowano/za takie bezsensowne posty można łatwo zdobyć ban , nie ponaglaj innych , to że ty nie możesz dojść do meritum problemu nie znaczy że inni nie mogą
Napisano 13 09 2008 - 12:56
kupilem wersje windowsa z sp1, plus na biezaco instaluje wszystkie updaty.
Kumpel tez mi mowil ze moze jest cos nei tak z karta, bo ostatnio sprawdzilem ze gry windowsowskie typu mahjong titans i saper powoduja ten sam problem - sterownik keranu przestal dzialac, po wylaczeniu gry z menadzera urzadzen pojawia sie ale odzyskal sprawnosc.
Napisalem w tej sprawie do gigabyte ale jeszcze mi nic nie odpowiedzieli. Zastanawiam sie w takim razie czy nei zaniesc kompa do jakiegos serwisu, ewentualnie moze macie inne pomysly co z tym fantem zrobic?
Kumpel tez mi mowil ze moze jest cos nei tak z karta, bo ostatnio sprawdzilem ze gry windowsowskie typu mahjong titans i saper powoduja ten sam problem - sterownik keranu przestal dzialac, po wylaczeniu gry z menadzera urzadzen pojawia sie ale odzyskal sprawnosc.
Napisalem w tej sprawie do gigabyte ale jeszcze mi nic nie odpowiedzieli. Zastanawiam sie w takim razie czy nei zaniesc kompa do jakiegos serwisu, ewentualnie moze macie inne pomysly co z tym fantem zrobic?
Napisano 14 09 2008 - 13:32
moze jeszcze taka informacja komus cos powie, pojawia sie po bluescreenie i ponownym uruchomieniu kompa:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6001.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 116
BCP1: 853D63A0
BCP2: 8BE09DD0
BCP3: C00000B5
BCP4: 0000000A
OS Version: 6_0_6001
Service Pack: 1_0