Gothic I, II, II Noc Kruka - Od czego zacząć? To co wyróżnia Gothica, oraz co sprawia że jest w moim mniemaniu kandydatem na grę wszech czasów to głównie fabuła, chodź w czasach gdy tytuły z tej serii były 'świeże' to powalał także duży, otwarty świat i np. w wypadku G2:NK świetna grafika. Mimo że w każdej z wymienionych części brakowało dopracowania wielu elementów rozgrywki ( w tej kwestii uznaję wyższość Morrowinda) to jednak Gothic miał to coś ! Niestety, dla mnie seria zakończyła się na Nocy Kruka.
The Elder Scrolls V - Skryim - Arcydzieło! Gra sama w sobie jest rewelacyjna, ale jeśli dodać do niej parę modów (których jest pełno) to tytuł ten staje się według mnie najbardziej dopracowaną grą w historii. Można np. zmienić klimat na tropikalny, zamienić równiny w wielkie pola bitew między frakcjami, budować domy, zarządzać własnym zamkiem i własną armią, właściwie to chyba wszystko jest możliwe
Seria Assassin's Creed - Po pierwsze fabuła, która wciąż trzyma mnie przy serii i jestem w stanie kupować co roku kolejną część, byleby poznać zakończenie. Po drugie grywalność - Gdy zobaczyłem po raz pierwszy ACI to po prostu się w niej zakochałem bo nigdy nie widziałem gry w której można by było w taki sposób prowadzić walkę, ani też (pomijając Prince of Persia) w której można było eksplorować świat wspinając się i skacząc po dachach. Po trzecie interesujące postacie - Do dzisiaj czuję niedosyt przez wrażenie że nie wiem jeszcze wszystkiego o Altairze czy Ezio, nie wspominając o Desmondzie.
Diablo II + Lord of Destruction - Najlepszy hack'n'slash w historii, do dzisiaj robi na mnie wrażenie mroczny klimat, muzyka, dynamiczna akcja i banalna aczkolwiek ciekawa fabuła. Zapomniałem tez o multi które dało mi niezłą frajdę bo ja i moi rówieśnicy już jako dorośli faceci siedzieliśmy po nocach i graliśmy przez hamachi, a potem następnego dnia wieczorami spotykaliśmy się na ulicy i gadaliśmy komu co w grze wypadło, kto co komuś ukradł sprzed nosa itd
Heroes III - Nie jestem największym fanem tego tytułu, chodź dostarczył mi wiele frajdy! Nigdy nie zapomnę godzin spędzonych z kuzynami przed jednym komputerem, co jak co ale fakt, że jest to turówka jest największą zaletą Heroes'ów.
Warcraft 3 + Dodatki - Fabuła, fabuła i jeszcze raz fabuła którą nie każda strategia może się pochwalić + własne, obszerne uniwersum.
SimCity 3 i 4 - Najlepsze symulatory (z przymróżeniem oka) budowy miasta + w wypadku czwórki wiele dostępnych modów, budynków itp. które sprawiają że nawet dzisiaj ten tytuł jest konkurencyjny.
Stronghold Crusader - Moim zdaniem najlepsza strategia w historii i szkoda że twórcy w kontynuacjach postawili na grafikę zamiast na wysoką grywalność, rzut izometryczny w Krzyżowcu był po prostu idealny do budowy zamków. Apropo - w tej grze wspaniałe jest to, że wiele zależy od tego w jaki sposób zbudujemy swój zamek i to daje wielki upust dla kreatywności.
Call of Duty II, seria Modern Warfare i Crysis - Te gierki jak na strzelanki mają fajną fabułę.

Moja zawartość
Nie podano