Skocz do zawartości

andy_rod

OFFLINE Ostatnio: 02 10 2008 23:36
-----

Moje posty

W temacie: system nie widzi napedow (po dodaniu nowego dysku)

28 09 2008 - 19:19

mialem juz nie pisac w tym temacie ale skoro nie mogles sie POWSZCZYMAC:) po raz drugi to wyjasnie kilka rzeczy.
Po pierwsze Drogi Kolego nie udzieliles mi odpowiedzi na moj problem, jedynie zasugerowales sposob rozwiazania ale niestety bledny, gdyz nietylko nie rozwiazal on mojego problemu, a dodatkowo pogorszyl dzialanie kompa bo po wlaczeniu obslugi SATA komputer w ogole nie chcial sie wlaczyc! 4 posty nizej masz to napisane:)
Po drugie pytales: "czy mam OK? i co bym chcial wiecej oprocz ATA podzielonego na 4 partycje C,D,E,F i SATA jako dysku G" otoz moim problemem bylo to ze po podlaczeniu dysku system PRZESTAL WIDZIEC NAPEDY! I w tym tkwil problem, chcialem odzyskac napedy(CD-ROM i DVD-ROM), ale to tez masz napisane tylko tym razem 6 postow nizej:):P

jesli moge Ci cos poradzic, uwazniej czytaj posty i staraj sie powstrzymywac:) a tak w ogole to wywiazala sie niepotrzebna dyskusja i niepotrzebna wymiana zdań, ja nie mam zamiaru sie z nikim sprzeczac bo moze kiedys bede jeszcze potrzebowal pomocy i akurat wtedy bedziesz posiadal wiedze jak rozwiazac problem. W normalnej sytuacji postawilbym Ci browara, za to ze chciales mi pomoc (niestety nie wyszlo ale licza sie checi!) ale ze jest to forum i sie nie znamy to proponuje zakopac topor wojenny:) milego dnia Ci zycze, pozdro ziomek!

27 09 2008 - 20:11

nie prosilem Cie o ocenianie mnie, prosilem jedynie o pomoc i gdy zabrales glos w mojej dyskusji liczylem, ze rozwiazaesz moj problem ale jednak do tego potrzebna jest jakas wiedza i umiejetnosci, a przede wszystkim czytanie ze zrozumieniem. Proponuje Ci bys przeczytal moj pierwszy post jeszcze raz ale tym razem ze Zrozumieniem i sam sobie odpowiedz na postawione przez Ciebie pytanie: "czy mam OK? czy tez nie?"
Podziwiam ludzi ktorzy zabieraja glos w dyskusji, nie majac pojecia o czym tak naprawde pisza.

Do moderatora czy tez admina: temat mozna zamknac gdyz problem sie juz rozwiazal, w Biosie nalezalo zamiast "ATA + SATA" ustawic "ATA only" i do tego odblokowac obsluge SATA, ktora sie znajdowala kilka linijek nizej. W ten sposob system widzi oba dyski i oba napedy.

Pozdrawiam.

26 09 2008 - 13:10

Plyta glowna to MSI 865PE Neo2.

W tym zarzadzaniu dyskami mam 4 partycje ze starego dysku (C, D, E, F) i jako G wskoczyl mi ten nowy dysk. Poza tym nie ma nic wiecej.

Jak ustawie obsluge tylko SATA to komp nie chce sie wlaczyc. Wyskakuje: Boot Failure Insert Boot diskette in A.

A w biosie mam cos takiego:

Primary IDE Master - Not Installed
Primary IDE Slave - [i tutaj mam dysk ATA]
Secondary IDE Master - [tutaj jest dysk SATA]
Secondary IDE Slave - Not Installed
Third IDE Master - Not Installed
Third IDE Slave - Not Installed
Fourth IDE Master - Not Installed
Fourth IDE Slave - Not Installed
Floppy Drive A - 1.44 MB