Posiadam procesor AMD Athlon 64 3000+ (venice), płytę główną Gigabyte GA-K8NF-9, 512 mb ramu (2x256 jaki to ram mozna zobaczyc na dolaczonych zrzutach z cpu-z), kartę gigabyte geforce 6600 gt.
Chciałbym ten zestaw rozbudować w pierwszej kolejności o pamięć ram i dysk twardy, tylko z mysla o tym, zeby słuzyly pozniej z procesorem intel core 2 duo e8400, jakas dobra plyta podatna na podkrecanie (nie mam kandydata) i prawdopodobnie geforce 8800gts 512mb (chyba ze wyjdzie cos innego o podobnym stosunku ceny do jakosci).
Dysk który planuje kupic to Seagate Barracuda 7200.11 1000 GB. na poczatek jeden, a pozniej polacze z drugim w macierz raid 0. Czy ktos orientuje się jaka jest roznica w wydajnosci miedzy takim rozwiazaniem, a np dwoma dyskami wd raptor 10000 obr. polaczonych w macierz raid 0?
Teraz pamieci... chce zeby to bylo 4 gb na dual channel, co radzicie? czy plyta GA-K8NF-9 obsluzy DDR2 800 mhz? raczej nie, ale czy jesli takie pamieci kupie to czy beda wogole dzialac na tej plycie? Teraz przyszłosciowo: jesli pozniej wykorzystam pamieci DDR2 800 mhz razem z procesorem c2d e8400 to czy nie ograniczą go w podkrecaniu do ok 4000 mhz? Czy oplaca sie od razu zainwestowac w pamieci 1066 mhz i czy sporo wieksza kwota na nie wydana bedzie przekladac sie na odopwiednio wieksza wydajnosc?
I ostatnia sprawa: przed zakupem c2d e8400 i geforce 8800gts 512 chce z mojego "starego" zestawu wydusic jak najwiecej, wiec czy bedzie ktos chetny pomoc mi go podkrecic? Jesli mi sie to uda to w zamian stworze poradnik dla zupelnie zielonych jak krok po kroku podkrecac tego procka.
Troche sie rozpisalem ale mam nadzieje ze znajda sie osoby chetne do pomocy;) a tymczasem z gory dziekuje i pozdrawiam!

Moja zawartość
Nie podano