Witam, od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem Windows 7. Wszystko ładnie pięknie, ale zmiana rozdzielczości (zalecanej) z 1440x900 na 1280x800 powoduje rozmycie czcionki i ogólny brak ostrości, czy można to jakoś wyregulować? Niestety przy 1440x900 mój wzrok strasznie się męczy. Mam 19 calowy monitor, wygląda to strasznie.
Zmiana rozdzielczości a ostrość
Rozpoczęty przez
michuck
, 07 12 2010 11:30
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 12 2010 - 11:30
Napisano 07 12 2010 - 11:41
Brak ostrości można wyregulować w monitorze, ale rozmycie czcionek to już efekt zmniejszenia rozdzielczości ekranu w stosunku do której została przystosowana matryca. Zamiast bawić się w mniejszą rozdzielczość proponuję zwiększyć wielkość czcionki w natywnej rozdzielczości czyli 1440x900 Click. Poza tym dostrój monitor, tak aby obraz nie falował (phase i clock).
Napisano 07 12 2010 - 12:03
Większość czcionki zmieniłem na "medium", niestety (prawie) nic się nie zmieniło tylko okienka powiększyły się o 25%. Niestety - zalecana to 1440x900, przy zmianie innej powoduje rozmycie i brak ostrości. Poprzednio miałem (WinXP) 1152x864 i było idealnie.
Napisano 07 12 2010 - 12:27
Próbuj różne wersje sterowników.
Napisano 07 12 2010 - 15:06
Trzeba było od razu powiedzieć, że znasz rozdzielczość na której monitor śmiga, że hej. Teraz spróbujemy odblokować ją w Windows 7 w tym celu:
1. Start -> Uruchom: Regedit i OK
2. Poszukaj w rejestrze (F3 -> szukaj Wartości, kolejne F3 aby znaleźć następną o tej samej nazwie), Display1_DownScalingSupported" i zmień: "0" na "1"
3) Restart komputera
4) Po restarcie będziesz miał ukryte rozdzielczości jak np. 1024x768 i 1152x864 w panelu Ekran
1. Start -> Uruchom: Regedit i OK
2. Poszukaj w rejestrze (F3 -> szukaj Wartości, kolejne F3 aby znaleźć następną o tej samej nazwie), Display1_DownScalingSupported" i zmień: "0" na "1"
3) Restart komputera
4) Po restarcie będziesz miał ukryte rozdzielczości jak np. 1024x768 i 1152x864 w panelu Ekran
Napisano 07 12 2010 - 19:04
Wiesz co ja mam wadę wzroku i męczył mi się wzrok oczy szczypały a po spaniu oczy miałem czerwone i sklejone jak budaprenem, ale ustawiłem rozdzielczość w 19" monitorze (lampa) na 1024x800 i częstotliwość odświeżania ekranu na 75Hz a wielkość znaku dpi ustawiłem na 120 i teraz mogę siedzieć przez 24 przy monitorze. A oczy mnie nie bolą oczywiście kontrast nie za ostry i siedzę przy monitorze ponad 1m.
Proponuję ci tak dla próby tak ustawić twój LC i ocenisz czy ci będzie pasował posiedź przy nim z dwie trzy godziny porównaj odczucia jakie miałeś a jakie teraz masz. Takie ustawianie to nie polega na jednorazowym ustawieniu ale na dopasowaniu więc sprawdź po kilka opcji ale każdą opcję przetestuj przez jakiś czas abyś mógł porównać. Weź kartkę papieru posiedzisz na przykład jeden dzień przy jakieś opcji i pójdziesz spać rano wstaniesz i opiszesz jak się czułeś wczoraj po godzinie dwóch itp. oraz jak się czujesz rano zobaczysz w lusterku czy masz oczy zaczerwienione, czy masz posklejane, czy nie odczuwasz bólu głowy. I tak przez parę dni potem porównasz opisy i i przy jakim ustawieniu byłeś w jak najlepszej kondycji. Ja po miesiącu doszedłem że na moim PHILIPS-ie 107B najlepsze ustawienie to rozdzielczość 1024x800 wielkość znaku dpi 120 częstotliwość odświeżania 75Hz (choć można ustawić 80Hz do 100Hz ale luniform w kineskopie uległ by szybszemu przepaleniu).
Proponuję ci tak dla próby tak ustawić twój LC i ocenisz czy ci będzie pasował posiedź przy nim z dwie trzy godziny porównaj odczucia jakie miałeś a jakie teraz masz. Takie ustawianie to nie polega na jednorazowym ustawieniu ale na dopasowaniu więc sprawdź po kilka opcji ale każdą opcję przetestuj przez jakiś czas abyś mógł porównać. Weź kartkę papieru posiedzisz na przykład jeden dzień przy jakieś opcji i pójdziesz spać rano wstaniesz i opiszesz jak się czułeś wczoraj po godzinie dwóch itp. oraz jak się czujesz rano zobaczysz w lusterku czy masz oczy zaczerwienione, czy masz posklejane, czy nie odczuwasz bólu głowy. I tak przez parę dni potem porównasz opisy i i przy jakim ustawieniu byłeś w jak najlepszej kondycji. Ja po miesiącu doszedłem że na moim PHILIPS-ie 107B najlepsze ustawienie to rozdzielczość 1024x800 wielkość znaku dpi 120 częstotliwość odświeżania 75Hz (choć można ustawić 80Hz do 100Hz ale luniform w kineskopie uległ by szybszemu przepaleniu).
Napisano 12 01 2011 - 11:13
Jak ktoś może dać szerszy opis tego problemu to bardzo bylbym wdzieczny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych