Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zestaw za 700 zł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 03 01 2008 - 02:38

Witam,
Planuję złożyć komputer dla swojej dziewczyny i nie jestem w tym momencie na czasie jeśli chodzi o sprzęt.
Generalnie nie jestem przywiązany jakoś szczególnie do marek ale te, które wymieniłem znam od dobrej strony :P

Do rzeczy:

Zestaw najlepiej w granicach 650-750 zł (bez obudowy i zasilacza)

Potrzebuję:

Procesor:
dwurdzeniowy (przystaje za AMD) myślałem o 4000+ X2 (nie będzie kręcony więc cicho)

Płyta główna:
Gigabyte i Abit to moi faworyci i wszystkie moje komputery miały właśnie takie płyty główne ale na pewno przez 2 lata (tyle czasu nie zmieniałem kompa) się coś zmieniło :P, midi lub mini tower, cicha, min 2 "stare" PCI, 2 x SATA, max 4GB RAM, najlepiej ze 4-6 USB (wyjścia na obudowę)

Pamięć RAM:
1 - 2 GB, jeśli 1 to w jednej kości bo i tak prędzej czy później dołożę drugą.

Grafika:
Może być nawet zintegrowana ale powiedzmy ze koło 100 można na nią poświęcić, raczej nie do gier ale czasem photoshop i nic poważniejszego, więc bez przesady. Obsługa rozdzielczości rzędu 1280 x 1024 (nawet mój radek 9550 to uciągnie ale lepiej wspomnieć :P).

Dysk:
Najlepiej SATA, najlepiej 120 GB i więcej, i jest to niezbędny wymóg, na pewno minimum 7200 obrotów, mam zaufanie do WD ale jak chcecie :P

Napęd:
Nagrywarka DVD, posiadam nagradzaną kiedyś często nagrywarkę GSA-4163B LG i nigdy mnie nie zawiodła więc jeśli nie ma nic specjalnie lepszego wolę przy tej firmie zostać (szczególnie że monitor to też LG i śmiga).

Reszta:
Zintegrowane: Audio, Sieć (może być też Wifi ale niekoniecznie), przydałoby się Bluetooth

Używany do:
Internet, Filmy, Mail, Internet, Internet :P, Gadu-Gadu itp., Muzyka, PHOTOSHOP ale spokojnie, jak gry to stare i niewymagające, najprawdopodobniej Win XP. Monitor 22".

Wymagania:
Cisza, ergonomia, prostota, bez zbędnych złącz, wydajność w zwykłym używaniu, ma starczyć na parę lat "spokojnego" użytkowania ale też chcę żeby komputer działał bez zarzutu tzn. niech nie czeka nie wiadomo ile na załadowanie się strony, a przynajmniej nie z winy komputera :P

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 03 01 2008 - 10:59

Procesor [AM2] Procesor AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX 65W 1 192.00
Płyta główna [AMD][AM2] Płyta GigaByte GA-MA69G-S3H VGA 1 222.00
Pamięć Pamięć DDR2 1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/1G 1 58.00
Dysk twardy [SATA2] Dysk Samsung 160GB 7200 8MB HD161HJ 1 164.00
Nagrywarka CD/DVD Nagrywarka DVDR LG Multi GSA-H66N SATA OEM Black 1 108.00
Wartość sprzętu brutto 744.00

Grafiki za 100 zł brać nie warto bo będzie miała wydajność zintegrowanej. Jakbyś pare zł mógł dołoyć to dysk możnaby wziąć większy.

• 0

#3 IntelInside

IntelInside

Stały użytkownik

• 224 postów

Napisano 03 01 2008 - 15:00

Płyta gł.: Gigabyte GA-8I945GZME-RH 124 zł
Procesor: Intel Pentium Dual Core E2140 1,6 BOX 199 zł
Pamięć: DDR2 1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/1G 1 58.00 zł
Dysk: Western Digital WD1600YS Caviar 198 zł
Napęd optyczny: Nagrywarka DVDR LG Multi GSA-H66N SATA OEM Black 1 108.00
Razem: 687 zł
Ceny są ze skąpiec.pl więc trzeba by niestety dołozyć jeszcze troche za przesyłkę.
  • 0

#4 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 03 01 2008 - 20:28

Jak wygląda porównanie wydajności tych procesorów ?? Jeśli dołoże do 2 GB ramu to czy wydajność bardziej wzrośnie na zestawie z AMD czy z Intelem ? (wydaje mi się, że z AMD)
Jeśli chodzi o możliwość dołożenia do dysku to mogę nad tym pomyśleć. Szczególnie, że może będę miał niektóre z tych rzeczy "powystawowe" i troszkę tańsze.
Może jeszcze jakieś propozycje ? Może jakieś alternatywy dla tych procesorów i płyt? Wydaje mi się, że zestaw z Intelem troszkę słabszy no i raczej jakbym kupował intela to chciałbym mieć 2 MB L2 ale słyszałem też, że nie robi to tak wielkiej różnicy o jakiej kiedyś trąbiono.
RAM i napęd już zaklepane :P
Pozdrawiam

Edit:
Przyjrzałem się tej płycie głównej pod Intela i odpada. Może coś innego pod tego intela ?? Jaki większy dysk miałeś na myśli Nurek ?
  • 0

#5 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 04 01 2008 - 14:21

Czy opłaca się wymienić ten procesor na 4400 ? różnica 50 zł. Proszę o jakieś alternatywy dla zestawu "Nurka". I ewentualnie jakaś alternatywa dla dysku Samsung (chodzi o pojemność). Myślałem o SAMSUNG 200GB HD200HJ 8MB (176 zł) lub HD250HJ 250GB 8MB CACHE SATA II (200 zł) .Pozdrawiam
  • 0

#6 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 04 01 2008 - 15:11

Czy opłaca się wymienić ten procesor na 4400 ? różnica 50 zł.

Do zastosowań o których piszesz nie. Lepiej te 50 zł dołoż do dysku, weź np. http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...zMjBnYg==/32105 - bardziej się przyda niz parę MHz więcej na procku

Gdybyś chciał porównac procki http://egielda.com.pl/?str=art&id=3333
  • 0

#7 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 04 01 2008 - 15:45

No w takim wypadku to rzeczywiście atrakcyjna oferta. Co daje większego kopa dyskom.... wielkość cache czy prędkość obrotowa ? Generalnie to tez zestaw który podałeś Nurek mogę mieć za 690 zł więc 60 mam w zapasie i mogę dołożyć te 50 zł dla podwojenia pojemności. Ilu watowy zasilacz będę potrzebował jeśli nie mam zamiaru tego kręcić ? Teraz mam Chief'a 360 W na sprzęcie, który mam w sygnaturze, lekko go kręcę i działa bez zarzutu. Myślałem o 350 - 400 W.
  • 0

#8 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 04 01 2008 - 22:06

Zdecydowanie prędkośc obrotowa. Cache to parę procent zysku i to nie zawsze. Zasiacz 350 wystarczy w zupełnosci, nawet 300 by stykła tylko wiadomo - jakaś firmówka
  • 0

#9 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 11 01 2008 - 20:32

Tak szukam i szukam i znalazłem taką płytę główną:
Foxconn A690GM2MA-8KRS2H
Generalnie to ma praktycznie wszystko co S3H a jest tańsza.
Czy ktoś ma może ta płytę i może powiedzieć jak się sprawuje ?

Druga sprawa to porównywarki. Czy znacie może jakieś dobre sklepy, których nie ma w wyszukiwarkach typy skapiec czy ceneo ??

P.S.
Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jaki standard HDMI jest zainstalowany w tych płytach głównych ?? 1.1, 1.3 ??
  • 0

#10 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 13 01 2008 - 17:14

Czy może moglibyście polecić mi jakąs podobna płytę główna do tej Gigabyte'a ale bez HDMI ? I tak będę podłączał ja po DVI. Zalezy mi na tej samej grafice bo wole nie wchodzić w nVidie.
  • 0

#11 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 13 01 2008 - 21:50

Czy może moglibyście polecić mi jakąs podobna płytę główna do tej Gigabyte'a ale bez HDMI ? I tak będę podłączał ja po DVI. Zalezy mi na tej samej grafice bo wole nie wchodzić w nVidie.

Przejrzyj http://pclab.pl/art25940.html
Dlaczego nie chcesz HDMI?

• 0

#12 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 14 01 2008 - 00:29

Generalnie to chce i nie chce :lol: Akurat tak się składa, że wiem jakie możliwości daje HDMI ale także koszta jakie "ponosimy" w przypadku uzycia tego interfejsu. Generalnie to zastanawiam się nad monitorem z HDMI lub bez HDMI z wbudowanym tunerem. Różnica to jest rzędu 200 zł...czyli sporo (np dodatkowy ram i dysk 320 GB). Monitor i tak nie ma za dobrych głośników wbudowanych więc raczej dokupię do niego jakieś aktywne dodatkowe. Tu w zasadzie kończy się przydatność tego HDMI.... Monitor ma rozdzielczość max 16xx na 10xx. Spokojnie mogę taki sygnał przesłać DVI bez utraty niczego. Z HDMI jest często problem z kompatybilnością wersji zresztą skąd mam wiedzieć jakiej klasy złącza występują na tej płycie. Generalnie jeśli nie ma żadnej sporo tańszej płyty bez HDMI to i tak zostanie przy tym S3H. Ten test widziałem już dawno temu i wiem, że właśnie ten Gigabyte wyszedł najlepiej ale z drugiej strony myślałem, że może od jego wydania "wyszło" coś nowego wartego uwagi. Generalnie szukałem też jakiejś płyty głównej pod intela ze zintegrowana grafiką ale 6100 to jak dla mnie pomyłka a z 7150 nic nie mogę znaleźć.
Czy procesor 4000+ będę mógł spojnie podkręcić na boxowym chłodzeniu ?? Nie mówie o jakimś drastycznym podkręcaniu ale powiedzmy do 2200 ?

• 0

#13 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 14 01 2008 - 11:42

Szczerze mówiąc to nie mam jakiegos wielkiego rozeznania w płytach ze zintegrowaną grafą, być może coś faktycznie lepszego jest. Co do HDMI masz rację nie ma co na siłę na ten interfejs przechodzić bo w zasadzie nic nie daje poza zmniejszeniem ilości kabli i mglistymi obietnicami możliwości obejrzenia filmów zabezpieczonych przez hdcp

Jesli tylko płyta pozwoli to procka podkręcisz, raczej nie chłodzenie będzie tutaj przeszkodą tylko płyta. Z drugiej strony w zastosowaniach o jakich mówisz niekręcony w zupełności wystarczy
  • 0

#14 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 29 01 2008 - 22:40

Nie chcę robić nowego tematu więc odgrzeje stary ;) (po co zajmowac przestrzeń dyskową jeszcze raz ;))
Mam juz monitor i zdecydowałem się na ten bez HDMI, jednak myślę nad zmiana platformy z AMD na intela. W tym tygodniu najpóźniej na początku przyszłego planuję zakupić elementy kompa.
Proszę o jakąś alternatywę dla płyty głównej.
Procesor to Intel E2160.
Oczywiście nadal rozpatruje zintegrowana grafikę.
Ale musi to być coś lepszego. Z tego co wiem to tylko integra X3100 intela może dorównać temu radeonowi z GB. Istnieje jakaś sensowna płyta wyposażona w ten układ w rozsądnej cenie ?

Pozdrawiam
  • 0

#15 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 30 01 2008 - 12:06

Moze byc np. cos na G31, w podobnej cenie powinieneś coś znaleźć. Tylko nie bardzo rozumiem po co tak kombinujesz, karta graficzna ma znaczenie wyłącznie w grach a ty nie masz zamiaru uzywac do tego kompa
  • 0

#16 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 30 01 2008 - 22:08

Z tym się nie zgodzę. Karta grafiki to dość ważny element zestawu szczególnie patrząc przyszłościowo. Wiem to bo mimo iż w pracy posiadam kompa o całkiem mocnych podzespołach to przez słabą kartę graficzną nie jestem w stanie wykorzystać możliwości reszty kompa. A nie gram czy nic w tym stylu. Po prostu dobrze to widać przy "lekkiej" pracy z grafiką".

Zresztą jak napisałem chce zmienić platformę na Intela. Co myśle, że ma większy wpływ na wydajność zestawu niż różnica miedzy 7150 a 1250.
Myślałem najpierw o takiej płycie:
http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...MX-S2_OEM.html#
Jednak trochę poczytałem i z tego co wywnioskowałem to 3100 jest dość sporo okrojoną wersją X3100 instalowanych w laptopach, a to nie dobrze ;)
Zwróciłem uwage w takim wypadku na tą kartę:
http://gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-73um-s2h_10.html
Z kolei ta karta mimo iz jest najnowszym dzielem Nvidii to niestety nie obsługuje dual channel :/
Generalnie dla mnie doskonałym połączeniem byłaby płyta główna pod 775 z karta grafiki 1250. Ale chyba takie połączenie nie jest możliwe. Najwyżej zostane przy zestawie, który już byłem na 90% zdecydowany.
Pozdrawiam

P.S.
Jaka jest najwosza "edycja" procesorów AMD X2 ? Pytam nie odnosząc się do zestawu, który składam. Co oznacza to "BE" przy procesorach AMD ?
  • 0

#17 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 31 01 2008 - 15:19

Najnowsze x2 to te na rdzeniu 65nm - chociaż wcale jakies nowe nie są. BE nic nie znaczy, AMD próbowało wpraowadzić nowe oznaczenia procków ale jakoś średnio im to wychodzi.
  • 0

#18 d3f

d3f

Początkujący

• 13 postów

Napisano 31 01 2008 - 20:14

No wlasnie jak ktos nie siedzi w temacie to ciezko sie polapac ;) Nie wiem czemu ale wydaje mi się, że te 90 nm wcale nie są gorsze od 65... Tak patrzyłęm to mają wyższe ceny... czyzby maja lepsze OC? To sa pytania nie dotyczące tematu po prostu sobie też niedługo bede składał kompa ;)

P.S.
Od którego procka AMD X2 zaczynają się te z 2 x 1mb L2 ?? Gdzieś wyczytałem, że od 4400+ na rdzeniu toledo (?) ale czy t nie jakaś bajka a jak nie to gdzie można taki procesor dostać ?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych