Planuję złożyć komputer dla swojej dziewczyny i nie jestem w tym momencie na czasie jeśli chodzi o sprzęt.
Generalnie nie jestem przywiązany jakoś szczególnie do marek ale te, które wymieniłem znam od dobrej strony
Do rzeczy:
Zestaw najlepiej w granicach 650-750 zł (bez obudowy i zasilacza)
Potrzebuję:
Procesor:
dwurdzeniowy (przystaje za AMD) myślałem o 4000+ X2 (nie będzie kręcony więc cicho)
Płyta główna:
Gigabyte i Abit to moi faworyci i wszystkie moje komputery miały właśnie takie płyty główne ale na pewno przez 2 lata (tyle czasu nie zmieniałem kompa) się coś zmieniło
Pamięć RAM:
1 - 2 GB, jeśli 1 to w jednej kości bo i tak prędzej czy później dołożę drugą.
Grafika:
Może być nawet zintegrowana ale powiedzmy ze koło 100 można na nią poświęcić, raczej nie do gier ale czasem photoshop i nic poważniejszego, więc bez przesady. Obsługa rozdzielczości rzędu 1280 x 1024 (nawet mój radek 9550 to uciągnie ale lepiej wspomnieć
Dysk:
Najlepiej SATA, najlepiej 120 GB i więcej, i jest to niezbędny wymóg, na pewno minimum 7200 obrotów, mam zaufanie do WD ale jak chcecie
Napęd:
Nagrywarka DVD, posiadam nagradzaną kiedyś często nagrywarkę GSA-4163B LG i nigdy mnie nie zawiodła więc jeśli nie ma nic specjalnie lepszego wolę przy tej firmie zostać (szczególnie że monitor to też LG i śmiga).
Reszta:
Zintegrowane: Audio, Sieć (może być też Wifi ale niekoniecznie), przydałoby się Bluetooth
Używany do:
Internet, Filmy, Mail, Internet, Internet
Wymagania:
Cisza, ergonomia, prostota, bez zbędnych złącz, wydajność w zwykłym używaniu, ma starczyć na parę lat "spokojnego" użytkowania ale też chcę żeby komputer działał bez zarzutu tzn. niech nie czeka nie wiadomo ile na załadowanie się strony, a przynajmniej nie z winy komputera
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam