Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zestaw komputerowy do oceny (~2500zł)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 kusy4

kusy4

Nowy

• 1 postów

Napisano 09 08 2014 - 22:28

Witam
Ostatnio myślałem nad kupnem nowego komputera.
Komputera używam głównie do gier i Internetu... 
Chciałbym aby najnowsze tytuły gier chodziły na jak najwyższych parametrach.
Po obejrzeniu paru zestawów komputerowych, postanowiłem sam jakiś ułożyć.
I oto on:
Pamięć: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz
Chłodzenie: CPU SilentiumPC Spartan Pro (HE924)
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256 Bit)
Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W
Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H, B85
Obudowa: Zalman Z3 PLUS 
Procesor: Intel CORE i5-4460 3.20GHz 

Razem wyszło mniej więcej 2500zł (ceny z morele.net)
Zapytacie pewnie gdzie twardy dysk...
Postanowiłem, troszkę zaoszczędzić i wyjąć go ze starego komputera
Dyskiem tym jest: Western Digital WD2500AAJS-00VTA0.. Oczywiście kupię nowszy, ale na razie chyba ten wystarczy ;D
Nagrywarkę też zabrałbym ze starego komputera, zawsze jakieś 70 dych w kieszeni.. Tylko, że nagrywarka nie posiada złącza sata.. Lepiej kupić nową nagrywarkę czy dokupić przejściówkę?
I może dodatkowy wiatraczek, również ze starego komputera...

A wiec tak, mam do was takie pytania:
Czy dobry jest ten pomysł z wykorzystaniem elementów z mojego starego komputera?
No i czy za tą cenę nie będę miał lepszego komputera/podzespołów? zeby2.gif

• 0

#2 Basshunterek

Basshunterek

Nowy

• 3 postów

Napisano 10 08 2014 - 13:50

Polecany przeze mnie zestaw to:

Procesor:  Intel Core I5 4460 BOX LGA 1150 Płyta główna:  AsRock B85 Pro4 Pamieć RAM:  GoodRAM 8 GB 1600 MHz CL10 Karta graficzna:  Club3D R9 280X RoyalQueen Dysk: Ze starego komputera Napęd DVD:  Asus DRW 24-F1ST Obudowa:  Zalman Z3 Plus Zasilacz:  Corsair CX 500W 80+ Modular

Idea z wykorzystaniem części jest bardzo dobra, lecz raczej skłaniałbym się ku kupnu używanej nagrywarki z wejściem SATA - przejściówki potrafią być problematyczne.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

• 0

#3 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 10 08 2014 - 14:01

Możesz jeszcze zaoszczędzić wywalając chłodzenie Spartana bo ten procesor będzie miał przecież Boxa a i tak nie wytwarza tak dużo ciepła żeby go chłodzić nie wiadomo jakimi coolerami, kolejne 70zł w kieszeni.

Plytkę brałbym już na chipsecie H97 - obsłuży nowe CPU Broadwell i masz więcej bajerów od starszych B85. DVD możesz kupić używane za 20zł na SATA bo pod PATA nie podepniesz a przejściówki raz działają a raz nie. HDD oczywiście możesz przełożyć ale taka pojemność jest bardzo mała, choć na początek wystarczy.

Po takich oszczędnościach może starczy na wydajniejsze GPU i jak kolega wyżej zaproponuję Radka R9 280 a procesor można zmienić na 4590 - niewiele droższy.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych