Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zestaw do gier..

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 RoX0r

RoX0r

Obserwator

• 6 postów

Napisano 30 01 2008 - 00:03

Witam!
Z góry przepraszam, za założenie kolejnego n-tego klonu tematu, bo mogę wywnioskować z poniższych tematów ale chce przedstawić swoje wymagania, a skoro jest taki dział to po prostu napiszę mój typ komputera ;)

A więc:
Mówiąc do 800-1000zł i że komputer ma być do gier wiem, że to śmieszne.. wiec za taką cenę dużo nie wymagam...

Do luksusu mega grafiki i wysokiego fpsu w grach liczonego w setkach nie jestem raczej "przyzwyczajony" wiec wystarczy mi żeby gry nowe chodziły w miarę standardu, a stare wiadomo żeby było czym oko nacieszyć.. (nie to co obecnie mam) ;)

ale koniec tych opowiadań...

A więc potrzebuję:
Procesor: obstawiam AMD jakoś.. najlepsze opinie wśród znajomych..
obstawiam AMD Athlon 64 X2 4200+

Płyta głowna:
totalnie nie mam pojęcia... co do złącz chyba obojętnie.. czyli standardowo :)

RAM:
coś na gry i nie drogiego heh..

Grafika:
Tu chyba trzeba wydać większego grosza, żeby było fajnie..

Dysk*:
Mam ale stary i dość mały już wiec możecie z łaski swojej też mi coś polecić;)

Zasilacz*

Prosiłbym o dwa różne zestawy z uwzględnieniem:
-ZESTAW z dyskiem i zasilaczem
-ZESTAW bez dysku i bez zasilacza

P.s. jakbyście mieli jakieś monitory dobre i nie drogie do polecenia 17stki lub 19stki ;)

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi!! Będę naprawdę wdzięczny!

• 0

#2 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 30 01 2008 - 11:20

AMD Athlon 64 4000+ BOX
Asus M2N
OCZ Platinum rev.2 2x1GB PC6400 800MHz CL4
Palit Sonic+ GeForce 8600GT 256MB 128Bit
ModeCom MC-350ATX 2.0 350W

994zł w sklepie Apollo ;)

W przyszłości jakiś dysk 160GB lub większy (Samsung, Seagate, Western Digital) i będzie dobrze...

• 0

#3 RoX0r

RoX0r

Obserwator

• 6 postów

Napisano 30 01 2008 - 14:01

Procek i karta graficzna pasuje jak najbardziej ;) zasilacz również..
ale coś nie mam zaufania do firmy ASUS..
nie wątpię że to dobry sprzęt, ale zakładam że w przyszłości będę chciał wymienić na szybszy procek (bo teraz z kasą słabo.. student ;) ) to nie będzie problemu?
i kwestia podkręcania dobra będzie? :)
jeszcze co do ram żeby zaoszczędzić mogę na razie kupić 1GB? będzie dobrze współgrało na 1GB czy jednak za mało będzie?

(sorry za głupie pytania.. ale jak mówie ostro w tyle jestem ze sprzętem niestety ;) )

p.s. kwestia monitora jakiegoś bo przydałby się nowy mi polecacie jakieś? nawet z "kopułą" byle by oczy nie męczył bo na LCD oczy mi się szybko męczą na moim starym samsungu pociągnąć moge spokojnie z 10h dziennie.
  • 0

#4 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 30 01 2008 - 14:06

Płyta główna obsłuży AMD Athlon'y X2 do 6400+, O/C także na niezłym poziomie ;)

Teraz to już tylko 2GB RAM.

Ile maksymalnie miałbyś na monitor, bo chyba nie wliczamy go w zestaw? ;)
  • 0

#5 RoX0r

RoX0r

Obserwator

• 6 postów

Napisano 30 01 2008 - 22:43

No na monitor bym może jakoś uzbierał ale powiedzmy że 400zł? oczywiście opcja najtańsza mnie interesuje ;)

a o Asusie mówiąc miałeś na myśli tą płytę: Asus M2N nForce 430 MCP ? całkiem ciekawie się przedstawia ;)

a ram opcjonalnie możesz polecisz jakiś inny? bo ten średnio dostępny jest :/ no a cena za 2gb fakt przystępna
  • 0

#6 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 31 01 2008 - 10:06

Tak, to ta płyta główna.

RAM... Zakładam, że nie będziesz podkręcał, więc wybrałem Ci takie, które mają na starcie dobre timingi. Takie GoodRAM'y 800MHz są ogólnodostępne, jednak ich parametry mogą nie podchodzić procesorowi AMD, który lubi jak najniższe timingi (OCZ - CL4, GoodRAM - CL5). Timingi im niższe, tym lepsze.

Ew. weź pamięci PDP Patriot LLK 2x 1024MB 800MHz CL4-4-4-12.

Monitor? Za tę cenę raczej zostaje kupić dobry CRT, np. Dell 19', drugi Dell 19', ew. poluj na takie Samsungi, bo to już legenda monitorów CRT.
  • 0

#7 RoX0r

RoX0r

Obserwator

• 6 postów

Napisano 31 01 2008 - 23:07

Hmm no podkręcać nie wiem.. raczej na chwilę obecną zmuszony nie będę a jak już co to procesor wymienię na szybszy ;) tak będzie prościej chyba..

Co do monitorów to własnie co CRT mam sentyment jakiś... bo mam samsunga (nie płaskiego) i odpukać dobrze mi się sprawuje.
W płaskich denerwuje mnie np. w niektórych efekt wklęsłości... (nie wiem czy w każdym ale koleś miał LG i to było okropnie denerwujące nie mogłem w ogóle przed jego kompem wysiedziec... momentalnie oczy bolą)

no chyba że znasz jakiś dobry 17' LCD bez wszelakich efektów, w tym zmęczenia.. po prostu coś przyjaznego dla oka ;) (dziwnie to brzmi wiem:P) i w dobrej cenie oczywiście ;)
  • 0

#8 groszek_ziom

groszek_ziom

Początkujący

• 91 postów

Napisano 01 02 2008 - 20:02

Płyte weź foxconn:
http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...tOEtSUzJI/37423 169 zł polecam

Ram weź od średniego producenta(i tak tych patriotów nie wykorzystasz na tym kompie)
http://www.agito.pl/ddr_2/goodram_ddr2_dua...607.324196.html 129 zł jak za tą cene to świetne
  • 0

#9 RoX0r

RoX0r

Obserwator

• 6 postów

Napisano 02 02 2008 - 23:10

To co brać
Goodram DDR2 Dual Channel 2x1024MB 800MHz CL5.0 BOX?
Goodramy nie są złe w sumie :) firma dobra

no tu mam linki do płyt głownych
Foxconn http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...amp;&f=more
Asus http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...arch&filtr=

cenowo to przedział mniej więcej 30zł.. i sam nie wiem co o tym sądzić ktoś ma zdanie na ten temat?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych