Po rytualnym okresie składania gotówki, w końcu nadszedł czas na zakup kompa
Aktualnie na biurku stoi jedynie myszka (Razer DeathAdder) służąca do tej pory jako talizman.
Tak w skrócie, mam zamiar skompletować wszystko, poza:
- myszką (którą już posiadam)
- i głośniczkami (z poruszeniem tematu zakupu głośniczków, poczekam na "Ciągle tylko siedzisz w słuchawkach" od żonki
Przeznaczenie zestawu to: Gry + filmy HD
Moja aktualna laickość połączona z kilkutygodniowym szperaniem po internecie zaowocowała następującym zestawem:
Obudowa: Antec Twelve Hundred ~699 /nie zależy mi na samym wyglądzie, bardziej na tym, żeby była duża + dobrze wentylowana + miała zasilacz na dole (nie wiem dlaczego jest to istotne, ale jest to częsta uwaga przy obudowach, więc zastosowałem tu zasadę owczego pędu)/
Procesor: Intel Core i7 920 2,66 GHz 8MB cache s. 1366 Box ~1069 /Z tego co rozumiem 1366 to przyszłościowa podstawka, rozumiem ze mógłbym kupić i5 i mieć podobne osiągi, ale za jakiś czas będę mógł zainwestować w lepszego procka i nie zmieniać płyty głównej. Mam racje?/
RAM: Kingston HyperX 3x2GB DDR3-1600 Non-ECC CL9 KHX1600C9D3K3/6GX ~639 /W przypadku RAMu nie jestem pewny, czy wybrałem najlepiej. Opłaca się teraz inwestować w 6GB? Jakie, waszym zdaniem, pamięci pasowałyby do tego zestawu?/
Wentylator: Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100 ~169 /Ten model pojawia się, w co 2 zestawie, więc pewnie jest niezłym wyborem./
Dysk: 2x Samsung 750GB 32MB HD753LJ sATA-2 ~490 /Znowu częsty gość na forach, przynajmniej dla 500GB/
Karta graficzna: Gigabyte HD5870 1GB 256 PCI-E GDDR5 ~1599 /Zależy mi na obsłudze DirectX11/
Zasilacz: Tagan PipeRock TG700-BZ 700W ~529 /Z tego co zauważyłem to Tagan=DOBRZE; no i chciałem mieć mały zapas mocy, na przyszły upgrade procka + karty graficznej. Z drugiej strony może przedobrzyłem z tym 700W?/
Monitor: Dell U2410 ~1849 /Zależało mi na lepszej matrycy niż TN. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie, jeżeli chodzi o granie/filmy na matrycach IPS? Różnica pomiędzy 2ms a 6ms jest jednak spora./
DVD: LG DVD Recorder GH-22LS50 LightScribe Sata Black Oem ~109 /... to tylko DVD/
Klawiatura: Razer Arctosa Black Edition ~174 /Nie mam potrzeby posiadania 100 super przycisków i pokręteł. Zależy mi na dobrej klawiaturze, a nie kokpicie pilota/
/jak zauwazyl jackass, zapomnialem o mobo/
Płyta główna: Asus P6T Deluxe V2 s.1366 X58 ~949
Oprogramowanie:
Windows7 Home premium ~365
Kaspersky Internet Security 2010 1-Desktop Licence 1Y ~135
Czyli razem ~8775. Generalnie moim założeniem jest, (1) żeby cena grawitowała w stronę 8000, (2) stosunkowo szybki (początek lutego) zakup kompa, żeby moja karta graficzna nie zamieniła się np. w nową torebkę
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi/porady/upgrady zestawu.
Użytkownik MIMO edytował ten post 22 01 2010 - 09:09