W sprawach sprzętu jestem kompletnym laikiem, dlatego proszę o pomoc w wyborze zastawu. Wszystkie wymagania poniżej. Przeglądałem proponowane tutaj zestawy ale wolałbym zaczerpnąć jeszcze dodatkowej opinii. Np. procesor chciałbym kupić Q6600 bo wydaje mi się bardziej przyszłościowy niż E6750. I jeśli ktoś będzie tak miły i mi pomoże
1. Komputer w 80% do pracy z grafiką. Głównie After Effects (czyli animacje, obróbka video), Photoshop i 3Dmax. Pozostałe 20% czasu to Internet i okazjonalnie gierki (dlatego karta graf. w okolicach 1200zl)
2. Absolutna stabilność, no nie ma po prostu prawa się cokolwiek wieszać
3. Jakość liczy się bardziej niż cena
4. NIE będzie podkręcany żaden element
5. RAM 4gb
6. karta graficzna tak w okolicach 1200zł max, przy czym MUSI obsługiwać OpenGL 2.0 (NVIDIA rekomendowana - tak sobie życzy Adobe)
7. Cichutko ma chodzić zasilacz i procesor (Intel)
8. Dysk sporych rozmiarów i solidny. Jeśli jest jakiś sposób na rozłożenie, zabezpieczenie danych (np. dwa dyski, RAID) to poproszę o kilka słów wyjaśnienia
9. Nie potrzebuję: monitora, nagrywarki DVD i głośników. Chętnie przeczytam jakie obudowy do tego zestawu polecacie a nawet jaką klawiaturę i myszkę
10. Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie to używam Win XP sp2
11. Przedział cenowy 3000-3500 zł brutto, ale jeśli będzie uzasadnione przekroczenie budżetu to 4000 też ok