Od dłuższego czasu mam problem z systemem Windows XP. Chodzi konkretnie o to, że przy zwykłej pracy przy komputerze (nie tylko podczas grania, ale też) czasami nagle komputer przestaje reagować. Nie zawiesza się całkowicie, można ruszać myszką, ale nie uruchamiają się żadne wywoływane programy, kliknięcie prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybranie "odśwież" zawiesza również pulpit. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzało, dopiero po jakimś czasie. W związku z tym postanowiłem zamiast XP zainstalować Windowsa Vistę, który pod tym względem nie sprawiał już problemów, jednakże znacząco spowalniał mój komputer, więc wróciłem do XP. Przez to właśnie odkryłem najbardziej prawdopodobną przyczynę zawieszania komputera. Po instalacji systemu, wszystkich jego składników i sterowników, wszystko działało normalnie do momentu, kiedy zainstalowałem dodatek Microsoft .NET Framework w wersji 1.1 (innych wersji nie próbowałem). Wtedy właśnie system znowu zaczął się tak nietypowo zawieszać, a ja znów musiałem przeinstalować system, tym razem bez instalacji Frameworka i jak na razie nic się nie zawiesza. Pobrałem z internetu Service Packa 3 (domyślnie miałem bodajże SP1), ale nie działają mi dalej niektóre programy, które wymagają Frameworka. Boję się, że kiedy go zainstaluję, komputer znowu zacznie się zawieszać. Dlatego chciałem spytać, czy jest jakiś sposób, żeby naprawić takie zachowanie komputera i czy rzeczywiście może być to wina Frameworka, czy może coś pominąłem? Jeżeli to rzeczywiście Framework, to co mam zrobić w związku z tym, że niektóre programy wymagają go do poprawnego działania?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję