Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zawieszanie się systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 gulchynsky

gulchynsky

Początkujący

• 12 postów

Napisano 28 12 2009 - 00:51

Witam,
Od dłuższego czasu mam problem z systemem Windows XP. Chodzi konkretnie o to, że przy zwykłej pracy przy komputerze (nie tylko podczas grania, ale też) czasami nagle komputer przestaje reagować. Nie zawiesza się całkowicie, można ruszać myszką, ale nie uruchamiają się żadne wywoływane programy, kliknięcie prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybranie "odśwież" zawiesza również pulpit. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzało, dopiero po jakimś czasie. W związku z tym postanowiłem zamiast XP zainstalować Windowsa Vistę, który pod tym względem nie sprawiał już problemów, jednakże znacząco spowalniał mój komputer, więc wróciłem do XP. Przez to właśnie odkryłem najbardziej prawdopodobną przyczynę zawieszania komputera. Po instalacji systemu, wszystkich jego składników i sterowników, wszystko działało normalnie do momentu, kiedy zainstalowałem dodatek Microsoft .NET Framework w wersji 1.1 (innych wersji nie próbowałem). Wtedy właśnie system znowu zaczął się tak nietypowo zawieszać, a ja znów musiałem przeinstalować system, tym razem bez instalacji Frameworka i jak na razie nic się nie zawiesza. Pobrałem z internetu Service Packa 3 (domyślnie miałem bodajże SP1), ale nie działają mi dalej niektóre programy, które wymagają Frameworka. Boję się, że kiedy go zainstaluję, komputer znowu zacznie się zawieszać. Dlatego chciałem spytać, czy jest jakiś sposób, żeby naprawić takie zachowanie komputera i czy rzeczywiście może być to wina Frameworka, czy może coś pominąłem? Jeżeli to rzeczywiście Framework, to co mam zrobić w związku z tym, że niektóre programy wymagają go do poprawnego działania?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :D

• 0

#2 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 28 12 2009 - 02:45

Formatowanie rozpocznij od przerwij połączenie z internetem i przygotowania, kopi plików których nie chcesz stracić, potem GPardet weźmiesz lub pobierz EASEUS Partition Manager Home Edition 1.6.4, i którymś z nich wykasuj partycję systemową i na nowo sformatuj pod system Windowsa w NTFS, w czasie instalacji omijasz formatowanie tylko instalujesz na już sformatowanej partycji. Potem po instalacji systemu, instalujesz resztę sterowników od płyty głównej, następnie instalujesz przeglądarkę (nie chodzi o IE). Następnie instalujesz firewalla i antywirusa oraz program do czyszczenia komputera z zbędnych wpisów może być CCleaner to dla zwykłych użytkowników a dla zaawansowanych polecam Odkurzacz 11 lub 12. Dodatkowo instalujesz XP-AntySpy nim dokonujesz ustawień, teraz dopiero uruchamiasz połączenie z internetem, aktualizujesz przeglądarkę, potem firewalla, następnie antywirusa. Wchodzisz do Start/Panel sterowania, ustawiasz odzyskiwanie systemu na minimum lub całkowicie wyłączasz, zyskujesz dodatkowe 2,22 GB pamięci na dysku.
Ustawiasz w systemie aktualizację na "powiadom mnie, ale nie pobieraj ani nie instaluj aktualizacji automatycznie", dzięki czemu możesz sobie wybrać z jedną z opcji że nie będzie instalowana np. program informujący o legalności systemu, zbędny plik i tylko miejsce zajmuje i czas ładowania systemu. Taka aktualizacja może potrwać i cały dzień dlatego zostaw komputer włączony na 24 godz i w tym czasie możesz zainstalować sterowniki do drukarki i inne, wraz z programem Nero jeśli je masz. W tym czasie będzie dokonywana aktualizacja systemu, oczywiście w tym czasie instalujesz z strony M$ Framework wszystkie wersje, mam nadzieję że masz minimum 1GB pamięci RAM, potem instalujesz w kolejności SP2 i SP3. Po takiej Aktualizacji i instalacji należy bezwzględnie dokonać czyszczenia komputera/dysku z zbędnych wpisów w rejestrach, pustych plików oraz zbędnych plików instalacyjnych, będzie tego ponad 1GB różnych śmieci spowalniających pracę komputera i ewentualnych schowków dla wirusów. Po czyszczeniu wchodzisz w opcję Start/mój komputer i klikasz na ikonę stacji dysków twardych i Właściwości i Narzędzia tam wybierasz opcję defragmentacji dysku, po tym powinno wszystko działać.
Przedtem zapoznaj się też z tym tematem : Komputery a bezpieczeństwo. Powinno ci pomóc zrozumieć dlaczego po co na co i czemu.

• 0

#3 gulchynsky

gulchynsky

Początkujący

• 12 postów

Napisano 29 12 2009 - 19:21

Dziękuję za odpowiedź ;) Na szczęście nie musiałem robić tego wszystkiego. Zaryzykowałem i na Windows XP z SP3 zainstalowałem po prostu Frameworka 3.0 i wszystko działa jak należy. Niemniej jednak bardzo dziękuję za wyczerpującą pomoc ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych