Witam wymienilem karte graficzna z Radeon 9550 na Radeon 9700Pro, ale po wymianie komputer zawiesza sie(monitor idzie spac i nic nie mozna zrobic).
Moze byc to wina zasilacza ale mam Tagana 380W wiec wydaje mi sie ze bez problemu powinien dac sobie rade.
Pozdrawiam Slawek
Zawieszanie komputera po wymianie karty graficznej
Rozpoczęty przez
slcl
, 02 12 2007 10:37
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 12 2007 - 10:37
Napisano 02 12 2007 - 12:17
Kupiłeś kartę używaną? Mogła być wcześniej podkręcana? Wina sterowników w Windows'ie to na pewno nie jest.
Zasilacz pewnie daje radę, ale wina najwyraźniej leży po stronie samej karty. Prawdopodobnie się przegrzewa. Jakie chłodzenie jest na niej zamontowane (sam radiator, czy radiator + wentylator)?
Zasilacz pewnie daje radę, ale wina najwyraźniej leży po stronie samej karty. Prawdopodobnie się przegrzewa. Jakie chłodzenie jest na niej zamontowane (sam radiator, czy radiator + wentylator)?
Napisano 03 12 2007 - 21:52
Karta uzywana,
Dzisiaj wyjaral mi sie zasilacz teraz dzialam na starej grafice, jutro sprawdze grafike po ktorej komp mi sie zawieszal.
Kupilem zasilacz Jeantech 500W.
Zobaczymy jak karta bedzie dzialac po wymianie zasilacza.
Dzisiaj wyjaral mi sie zasilacz teraz dzialam na starej grafice, jutro sprawdze grafike po ktorej komp mi sie zawieszal.
Kupilem zasilacz Jeantech 500W.
Zobaczymy jak karta bedzie dzialac po wymianie zasilacza.
Napisano 22 12 2007 - 09:28
witajcie! mam podobny problem...wymienilem radeona 9200 na fireglx1 od kumpla-u niego karta smigala bez problemow. i jest nastepujacy problem:
po wymianie, jeszcze bez zainstalowanych sterow, wszystko elegancko sie odpalilo na standardowych windowsowych driverach. zainstalowalem omegi i niby wszystko si, ale zaczelo sie zawieszanie i problem z odpaleniem pozniejszym (monitor idzie spac jak to kolega wyzej napisal tuz przed odpaleniem pulpitu-wylacza sie badz wiesza na niebieskim tle "zapraszamy" xpka, ewentualnie po resecie komp wchodzi do scandiska i tam zawiecha na wykonano 0%) stwierdzilem ze moze stery od mojego 9200 powoduja konflikty i format+nowy system na czysto+omegi. na poczatku ok, ale po ok ja wiem 20-30 odpaleniu znowu to samo co wczesniej czyli zawiechy na amen...wywalilem omegi i zainstalowalem stery ze stronki ATI i znowu to samo-na pocz.ok a potem powtorka z rozrywki :/ aaa no i jak zmienie karte z fire na 9200 to odpala chociaz tez nie zawsze...generalnie od czasu tej wymiany nawet na starej karcie zaczelo sie wszystko krzaczyc :/
aha dodam ze zasilacz mam gowniany bo deer 350W ale dotad dzialal ogolnie spoko, probowalem odlaczyc wszystko poza dyskiem (zeby zmniejszyc obciazenie) ale to tez nic nie dawalo. moze jakies mam zle ustawienie tej karty w biosie? albo co ewentualnie moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania? :|
POMOOOOOCY! nie mam juz koncepcji co robic mam ochote tego kompa przez okno wyrzucic!
:////
po wymianie, jeszcze bez zainstalowanych sterow, wszystko elegancko sie odpalilo na standardowych windowsowych driverach. zainstalowalem omegi i niby wszystko si, ale zaczelo sie zawieszanie i problem z odpaleniem pozniejszym (monitor idzie spac jak to kolega wyzej napisal tuz przed odpaleniem pulpitu-wylacza sie badz wiesza na niebieskim tle "zapraszamy" xpka, ewentualnie po resecie komp wchodzi do scandiska i tam zawiecha na wykonano 0%) stwierdzilem ze moze stery od mojego 9200 powoduja konflikty i format+nowy system na czysto+omegi. na poczatku ok, ale po ok ja wiem 20-30 odpaleniu znowu to samo co wczesniej czyli zawiechy na amen...wywalilem omegi i zainstalowalem stery ze stronki ATI i znowu to samo-na pocz.ok a potem powtorka z rozrywki :/ aaa no i jak zmienie karte z fire na 9200 to odpala chociaz tez nie zawsze...generalnie od czasu tej wymiany nawet na starej karcie zaczelo sie wszystko krzaczyc :/
aha dodam ze zasilacz mam gowniany bo deer 350W ale dotad dzialal ogolnie spoko, probowalem odlaczyc wszystko poza dyskiem (zeby zmniejszyc obciazenie) ale to tez nic nie dawalo. moze jakies mam zle ustawienie tej karty w biosie? albo co ewentualnie moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania? :|
POMOOOOOCY! nie mam juz koncepcji co robic mam ochote tego kompa przez okno wyrzucic!
Napisano 22 12 2007 - 11:19
Głownym podejrzanym jak dla mnie jest zasilacz. Spróbuj pozyćzyc od kumpla i sprawdź czy dalej jest to samo.
Napisano 22 12 2007 - 17:26
ok. oczywiscie sprawdze to ale dajmy na to ze nie jest to zasilacz to o w takiej sytuacji moze byc?
teraz przed wlaczeniem tego forum tez kompa chyba z 20 razyresetowalem zeby wogole do windy raczyl wejsc...
Napisano 23 12 2007 - 15:27
sprawa zalatwiona!
wymienilem zasilacz i smiga jak nowy!!
tez nie najlepszy bo tracer 400W ale jest OK
dzieki za pomoc i wesolych swiat!
dzieki za pomoc i wesolych swiat!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty