Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zawieszanie i resetowanie - HDD. Problemy po uaktualnieniu Bios-u. Coś z procesorem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 zajawkarz.info

zajawkarz.info

Nowy

• 1 postów

Napisano 14 03 2007 - 20:44

Historia tego bardzo dziwnego całego zjawiska wygląda następująco:

Zestaw PC: Epox 8KRA2+, Athlon 2400 XP+, 512 MB Noname, Hdd

Podczas aktualizacji biosu, wystąpił jakiś błąd: ... checksum error..., lecz aktualizacja przebiegła do końca. Po z resetowaniu zamiast nazwy procesora w pierwszym oknie wyświetlanym włączonego komputera, była nazwa procesora z obniżoną prędkością o jakieś 500 Mhz wraz z (133x15.0 CPUID:0681). System się nie załadował, lub się resetował / zwieszał się komputer. Po przywróceniu starego z kopii bezpieczeństwa biosu, nadal wyskakiwał chcecksum error. Mimo instalowania na nowo systemu, po z resetowaniu, system znowu się zwieszał czytać nie uruchamiał. Po zmianie na odpowiednią prędkość, komputer chodził wolniej, może jak Athlon 1 GB. Idąc za poradą pewnego Informatyka ze Szkoły znów w grałem nowy bios i od tego momentu, bodajże po zainstalowaniu na nowo systemu, w końcu system już zaczął się ładować, ale dalej jakiś wolny był komputer. - To by było tyle jeśli chodzi o historię problemu z procesorem, napiszę, jeszcze tylko ciekawostki.: Informatyk, próbował zmienić nazwę procka na normalną - ogólnie bez rezultatów. Inni Informatycy mówią, że to zależy od ustawień biosa, ale nie wiedzą zbytnio, gdzie to zmienić, nic nie dało tłumaczenie, że ta dziwna nazwa występuje nawet na starym, biosie oraz na innej nowej płycie głównej...

... HDD: od tamtej pory zaczęły padać dyski, nawet po 2 tygodniach nadawały się tylko do podłączenie do innego komputera w celu zgrania danych - niekiedy nawet i to było trudne. Firma Opteam, po wymienieniu kilku dysków, zaczęła brać pod uwagę moje zdanie i zostało wymienione na nowe: płyta główna, a po jeszcze jednym dysku zasilacz. Po pół roku padł kolejny dysk, a po wpięciu nowego nie mija około ~1,5 tygodnia jak pada następny. Zawsze te same objawy: dysk od czasu do czasu, albo częściej, zawsze hałasuje wydając, dźwięk przypływu prądu w celu obrotów talerzy, lecz to nie następuje lub tylko je obróci w połowie. Ostatni dysk ma inne objawy, pewnie dlatego, że to inny model: "jak na razie czasem za burczy w brzuchu" a potem resetuje się system, lub podwiesza i resetuje. Windows nic nie wykrywa - bez błędów w podglądzie zdarzeń. To nie system resetuje - wyłączyłem automatyczne resetowanie jak coś nie tak.

Pamięć ram sprawdzana i jest wszystko okej. Stacje dyskietek, Czytniki, Karta graficzna również chodzą bez zarzutów. Bateria nowa. Dysk, nośniki wolne od wirusów, spyware etc.

Moje pytania to: co powoduje taką reakcje na twarde dyski, czy z tym prockiem to faktycznie jest okej jak mówią? Moim zdaniem to on jest wolniejszy, choć wprawdzie ostatnio to myślę, że chodzi jak kiedyś, ale te zdarzenie już trwa od ponad roku, więc chyba i ja się z muliłem, tak na pewno był szybszy. Ps. do czasu, kiedy dysku nie będę mógł zawieźć, da się coś zrobić w biosie by nie resetował mi się - S.M.A.R.T. mam wyłączone - czy S.M.A.R.T. prowadzi jakiś log? Jak tak to gdzie go szukać?

Dziękuję Wszystkim za uważne przeczytanie i za udzielenie dobrej odpowiedzi.

Czy nie ma na tweaks.pl speców? Co raz gorsze mam zdanie na temat wiedzy o Polskich Informatykach, ale poczekam jeszcze ... Pozdrawiam

//Informatyk: Miło byłoby gdybyś korzystał z opcji edytuj zamiast pospieszać do odpowiedzi innych...

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera aktualizacja biosu reset komputera restart komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych