Zasilacz
Rozpoczęty przez
thade
, 27 08 2006 16:31
12 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 08 2006 - 16:31
Otoz mam maly problem z wyborem zasilacza.
Pierwszy typ to Enermax (klik)
Drugi to Fortron (klik)
Zasilator ma pociagnac:
Athlon64 3200+
Asrock Dual-Sata II
Radeon 9550 128/128
Seagate 60 GB
Kingston 512mb
cd-rom
dvd
No i do tego dojdzie spore o/c procka i grafiki
A w przyszlosci dolozenie ramow i wymiana dysku na wiekszy badz grafiki
Ktory mi polecacie?
Pierwszy typ to Enermax (klik)
Drugi to Fortron (klik)
Zasilator ma pociagnac:
Athlon64 3200+
Asrock Dual-Sata II
Radeon 9550 128/128
Seagate 60 GB
Kingston 512mb
cd-rom
dvd
No i do tego dojdzie spore o/c procka i grafiki
A w przyszlosci dolozenie ramow i wymiana dysku na wiekszy badz grafiki
Ktory mi polecacie?
Napisano 27 08 2006 - 16:49
Słabe. 400 Watt radzę wziąć (to zresztą minimum jak chcesz kręcić!)... Tagan, Chieftec lub Fortron (ale mocniejszy). Nie oszczedzaj na zasilce bo spalisz kompa.
I jeszcze jedno, uwaga na aukcje i na podawaną wagę zasilacza. Znajomy kupił zasilke Codegena (lipa bo lipa). Normalnie wazy ten sam model okolo 1,5 kg a ten ktory zakupil wazyl prawie 3! Czemu? Bo po rozkreceniu znalezlismy zwykłe ciężarki, które były reklamowane jako te wspaniałe podzespoły wbudowane w zasilke. Radze byc ostroznym.
I jeszcze jedno, uwaga na aukcje i na podawaną wagę zasilacza. Znajomy kupił zasilke Codegena (lipa bo lipa). Normalnie wazy ten sam model okolo 1,5 kg a ten ktory zakupil wazyl prawie 3! Czemu? Bo po rozkreceniu znalezlismy zwykłe ciężarki, które były reklamowane jako te wspaniałe podzespoły wbudowane w zasilke. Radze byc ostroznym.
Napisano 27 08 2006 - 17:44
Nie powinny byc slabe. W zasilaczach nie tylko W sie licza. Trzeba tez zwrocic uwage na linie 12v, bo z tej lini bede mial zasilanego procka.
Fortron 400W w porownaniu do Fortrona 350W ma slaba linie 12v (i w dodatku pojedyncza).
Fortron 350W (link wyzej) ma dwie linie 12v o ogolnej mocy 25A
Enermax ma jedna ale za to 26A...
Mam dylemat bo enermax dwa razy drozszy... no ale za to ma wiecej zabezpieczen, gwarancje i dwa wentyle (powinna byc lepsza cyrkulacja powietrza).
Ogolnie to mi sie rozchodzi o to czy oplaca mi sie dokladac drugie tyle do Enermaxa...
Ps. Na kalkulatorze wychodzi mi rowne 250W
Fortron 400W w porownaniu do Fortrona 350W ma slaba linie 12v (i w dodatku pojedyncza).
Fortron 350W (link wyzej) ma dwie linie 12v o ogolnej mocy 25A
Enermax ma jedna ale za to 26A...
Mam dylemat bo enermax dwa razy drozszy... no ale za to ma wiecej zabezpieczen, gwarancje i dwa wentyle (powinna byc lepsza cyrkulacja powietrza).
Ogolnie to mi sie rozchodzi o to czy oplaca mi sie dokladac drugie tyle do Enermaxa...
Ps. Na kalkulatorze wychodzi mi rowne 250W
Napisano 27 08 2006 - 18:06
A patrzysz na to czy ma aktywne PFC? To tez sie liczy, nie samymi 12 V żyje czlowiek (i procesor
). Nie oplaca sie brac PPFC tylko jak cos to APFC, zasilacz dostosuje sie wtedy do wymagan komputera i bedzie dawal tyle energi ile trzeba a nie tyle ile maksymalnie moze dac. To oszczednosc zlotówek.
Napisano 27 08 2006 - 19:25
Fortron nie ma.
Enermax nie wiem bo pisze tylko "PFC - PF 0.85 @ 230VAC/50Hz".
Ale powinien miec jak za ta cene...
Ps. Ten Fortron nie ma dwoch lin 12v tylko jedna linie 12v (25A)
Pomylilo mi sie ;P
Enermax nie wiem bo pisze tylko "PFC - PF 0.85 @ 230VAC/50Hz".
Ale powinien miec jak za ta cene...
Ps. Ten Fortron nie ma dwoch lin 12v tylko jedna linie 12v (25A)
Pomylilo mi sie ;P
Napisano 27 08 2006 - 19:32
Hmm takie rzeczy nalezy sprawdzic jak rodzaj PFC. Przed zakupem dokladnie przeczytaj specyfikacje towaru na jakims dobrym serwisie sprzetowym.
Napisano 27 08 2006 - 21:14
Dobra. Ja juz zglupialem kompletnie. Nie bede kupowal zasilatora. kupie sobie dynamo i kolowrotek z pedalami i bede mial tyle watow ile pary w nogach
A tak na powaznie to jest tu jakis elektryk co by mi wytlumaczyl w czym tu mysle zle:
Jest taki Zasilacz 350W (kilk). On ma 26A na lini 12v (jedna linia) co daje jakies 312W jak dobrze licze, prawda ?
I jest jeszcze taki Zasilacz 400W (klik) co ma dwie linie 12v ale lacznie nie wiecej niz 25A wiec nam to daje 300W. Z mojej spekulacji wynika, ze zasilacz 350W jest lepszy, bo ma mocniejsza linie 12v, a z tej lini bede mial zasilany procesor oraz ewentualnie w przyszlosci grafike na PCI-ex...
W czym sie myle ?
Edit:
To jeszcze jedna sprawa, bo w sumie sie zdecydowalem na ten zasilacz tylko nie jestem czegos pewny.
Ten zasilacz (klik) ma 20+4pin prawda (bo tam nie jestem pewny czy to dodatkowe zlacze 4pin to czy to to [
... a to zlacze AUX 6-pin to jest innymi slowy PCI-e 6pin ?
A tak na powaznie to jest tu jakis elektryk co by mi wytlumaczyl w czym tu mysle zle:
Jest taki Zasilacz 350W (kilk). On ma 26A na lini 12v (jedna linia) co daje jakies 312W jak dobrze licze, prawda ?
I jest jeszcze taki Zasilacz 400W (klik) co ma dwie linie 12v ale lacznie nie wiecej niz 25A wiec nam to daje 300W. Z mojej spekulacji wynika, ze zasilacz 350W jest lepszy, bo ma mocniejsza linie 12v, a z tej lini bede mial zasilany procesor oraz ewentualnie w przyszlosci grafike na PCI-ex...
W czym sie myle ?
Edit:
To jeszcze jedna sprawa, bo w sumie sie zdecydowalem na ten zasilacz tylko nie jestem czegos pewny.
Ten zasilacz (klik) ma 20+4pin prawda (bo tam nie jestem pewny czy to dodatkowe zlacze 4pin to czy to to [
Napisano 28 08 2006 - 16:55
Zasilacz wydaje sie byc ok w koncu to Enermax(jedna z przodujacych firm w tej dziedzinie),ale sprawdz czy ma aktywne pfc.Co do 20 czy 24 piny to 24piny sa obecnym standartem,aby napiecia podawane prockowi i nie tylko byly stabilniejszy i bezpieczniejsze.Jak masz mobo z 24pin a zasilacz z 20pin to podpinasz tak jak jest i tak sie nic nie stanie
Napisano 28 08 2006 - 18:59
Plyte wlasnie mam 20+4pin.
PFC ma chyba pasywne.
Nie moge wlasnie znalesc innej strony ze specyfikacja tego zasilacza jak na 4speed.pl a tam pisze tylko:
"PFC - PF 0.85 @ 230VAC/50Hz"
Rozumiesz cos z tego? Bo ja szczerze powiem, ze nie [;
PFC ma chyba pasywne.
Nie moge wlasnie znalesc innej strony ze specyfikacja tego zasilacza jak na 4speed.pl a tam pisze tylko:
"PFC - PF 0.85 @ 230VAC/50Hz"
Rozumiesz cos z tego? Bo ja szczerze powiem, ze nie [;
Napisano 28 08 2006 - 19:33
Raczej pasywne pfc,szukales na stronie producenta???ma calkiem niezla obciazalnosc lini 12v,na prawde wydaje sie byc dobra zasilka,ale poszukaj jeszcze info o tym pfc
Napisano 29 08 2006 - 18:13
A ja dalej z tym zasilaczem.
Znalazlem cos drozsze o 30zl od tego mojego Enermaxa, ale za to z aktywnym PFC.
Oblukajcie i powiedzcie mi co o tym sadzicie.
Gdzies znalazlem, ze ma 28dB (ile to jest? bo szczerze - nie znam sie [; )
Tylko nie moge znalezc nigdzie na stronach ile wynosi ogolna obciazalnosc lini 12v...
Edit:
Lub TO
Kurde jak juz dokladac to dokladac. Chce miec przynajmniej zasilke dobra
Znalazlem cos drozsze o 30zl od tego mojego Enermaxa, ale za to z aktywnym PFC.
Oblukajcie i powiedzcie mi co o tym sadzicie.
Gdzies znalazlem, ze ma 28dB (ile to jest? bo szczerze - nie znam sie [; )
Tylko nie moge znalezc nigdzie na stronach ile wynosi ogolna obciazalnosc lini 12v...
Edit:
Lub TO
Kurde jak juz dokladac to dokladac. Chce miec przynajmniej zasilke dobra
Napisano 29 08 2006 - 19:43
Wieksza moc,firma niezgorsza,nie mam zadnych doswiadczen z ta zasilka,ale nie jest najgorsza
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych