Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakup Windows 7 upgrade

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 sexigrzes

sexigrzes

Obserwator

• 9 postów

Napisano 16 07 2011 - 02:49

Witam

Tak się rozglądam za systemem.

I mam pytanie. Jak Windows w wersji OEM przypisuje sobie komputer? Tylko płyta główna czy też może cała konfiguracja. Np. zmienię kartę graficzną, muszę wydać kolejne 350zł na drugi system?

Wtedy muszę mieć BOX'a. I tutaj moje drugie pytanie:

Wie ktoś jak wygląda UPGRADE z XP/VISTA do Windows 7? Podanie key'a z xp?

Patrząc ekonomicznie:

Nowy Windows 7 BOX w komputroniku: 750zł
Kupując Windowsa XP w wersji OEM z allegro za 60zł nowy-zafoliowany i UPGRADE w wersji BOX za 330zł z komputronika, oszczędzam 350zł i mam BOX w wersji OEM...

• 0

#2 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 16 07 2011 - 10:12

I mam pytanie. Jak Windows w wersji OEM przypisuje sobie komputer?

Gdybyśmy to wiedzieli to nie byłoby potrzeby kupowania tylu sztuk. Poprostu "zapamiętuje" płytę główną z procesorem. Jeśli zmienisz grafikę/dysk/pamięci bez problemu aktywujesz swój system.

Nawet jeśli wymienisz płytę główną to po telefonie do Microsoftu też aktywujesz na nowej płycie.

Wie ktoś jak wygląda UPGRADE z XP/VISTA do Windows 7? Podanie key'a z xp?

Wiem, dostajesz takie pudełeczko jak z Windowsem 7, w którym są 2 płytki z instalką do WIndowsa 7. Na dysku, na którym instalujesz taki upgrade nie musisz mieć zainstalowanego Windowsa XP, klucz dostajesz nowy w pudełku z Windowsem 7.

Użytkownik Kantoro edytował ten post 16 07 2011 - 10:13

• 0

#3 sexigrzes

sexigrzes

Obserwator

• 9 postów

Napisano 16 07 2011 - 16:43

W sumie to jeśli mogę dokupywać ram i dyski to oem nabiera sensu ;p i tak chyba zrobię.

Czyli upgrade jest po prostu na japę? tzn. jak by mi wpadła kontrola do firmy sprawdzić oprogramowanie to patrzy czy mam ważną licencję XPeka/VISTY i upgrade 7demki?

Tylko teraz ten OEM z allegro teoretycznie byłby przypisany na inny komputer i licencja w praktyce nie byłaby ważna... no nic, jeśli tylko jakby procesor związuje z płytą to kupię OEM.

Pozdrawiam
  • 0

#4 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 16 07 2011 - 17:09

Kupując upgrade zgadzasz się na warunki licencji, która mówi że musisz mieć oryginalnego XPka, którego w razie kontroli musisz okazać. Naklejka z XPka może zostać na obudowie. Klucz instalacyjny do W7 masz w pudełku.

Nie prawdą jest że możesz kupić innego PC z naklejką i korzystać z tego klucza... To tylko chwyt z Allegro.
  • 0

#5 domowiczewicz

domowiczewicz

Obserwator

• 9 postów

Napisano 20 07 2011 - 10:39

A w ogóle jest sens robienia upgrade'ów z VISTY i XP do 7? Słyszałem, że często taki system pada i nie potrafi się ustabilizować.
  • 0

#6 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 20 07 2011 - 10:46

Można wybrać opcję instalacji systemu od "zera" czyli format i instalacja systemu :tajemniczy_mietek:
  • 0

#7 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 20 07 2011 - 13:11

Zamiast formatu proponuję także usunąć partycję ze starym systemem, utworzyć nową i wtedy dopiero Install.
Wszystko z poziomu instalatora 7-ki.

Użytkownik Wujek Celdur edytował ten post 20 07 2011 - 13:11

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych