Skocz do zawartości

Zdjęcie

XP i 98 na jednym kompie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 oskar93

oskar93

Banned

• 678 postów

Napisano 06 05 2007 - 16:37

Witam.
W niedługim czasie planuję zainstalowanie dwóch systemów, mianowicie Win XP i Win 98 na jednym kompie.
1.Który zainstalować najpierw?
2.Czy na oddzielnych partycjach?
3.Ile miejsca potrzebuje XP a ile 98?
4.Czy wszystko będzie grało jak sie należy?

Z góry dzięki za wyczerpującą, mam nadzieję odpowiedź.

---
Pozdrawiam.

• 0

#2 Armstrong

Armstrong

Początkujący

• 71 postów

Napisano 06 05 2007 - 16:48

1.Który zainstalować najpierw?

Najlepsza kolejność to najpierw 98, a potem xp.

2.Czy na oddzielnych partycjach?

Tak, najlepiej będzie instalować je na oddzielnych partycjach.

3.Ile miejsca potrzebuje XP a ile 98?

Jako minimum miejsca na partycji z XP dałbym około 6GB. Na 98 troszeczkę mniej.

• 0

#3 oskar93

oskar93

Banned

• 678 postów

Napisano 06 05 2007 - 16:52

Dzięki stary. :)
  • 0

#4 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 06 05 2007 - 23:51

Wymagane jest aby systemy były na osobnych partycjach. Win 98 po zainstalowaniu na dysku zajmuje tylko ok 600 MB czyli na całą partycje ja nie dawałbym więcej niż 2,5 GB
  • 0

#5 michal1-1991

michal1-1991

Początkujący

• 44 postów

Napisano 07 05 2007 - 21:29

Strasznie przesadziliście z partycjami. Nie pamiętam ile miał 98 mb, ale 1,5 GB by wystarczył. Jeśli chodzi o XP jakoś mam zainstalowane na partycji 3GB i działa. Kwestia jest tylko taka, jak urządzimy resztę. Możemy pozmieniać lokalizacje plików "pamięciowych" które zajmują sporo miejsca i ogólnie miejsca będziemy potrzebowali jeszcze mniej. Zresztą wszystko zależy od użytkownika i pojemności dysku twardego :)
  • 0

#6 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 08 05 2007 - 00:33

Hehe wszystko zależy od wersji i tego co instalujesz zwykły 98 miał po czystej instalacji 240 MB zaś XP koło 1,5 GB obecnie mam 2 GB partycje na lapku gdzie mam XP do testów w tym 338 MB wolnego miejsca po zainstalowaniu sterów, kodeków, antywira i firewalla + jeden program do testowania oprogramowania w samochodach

Wszystko zależy do czego dany system ci jest potrzebny
  • 0

#7 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 08 05 2007 - 09:13

Strasznie przesadziliście z partycjami. Nie pamiętam ile miał 98 mb, ale 1,5 GB by wystarczył. Jeśli chodzi o XP jakoś mam zainstalowane na partycji 3GB i działa. Kwestia jest tylko taka, jak urządzimy resztę. Możemy pozmieniać lokalizacje plików "pamięciowych" które zajmują sporo miejsca i ogólnie miejsca będziemy potrzebowali jeszcze mniej. Zresztą wszystko zależy od użytkownika i pojemności dysku twardego :)

Oczyswiście moża zmienić lokalizacje plików pamieciowych, ale ja odradzam takie rozwiązanie ponieważ podczas formatu dysku bedze trzeba formatować także partycje na których znajdują sie te pliki. Dobrym rozwiązaniem jest zwiększenie partycje systemoej i zainstalowanie na niej programów takich jak firewall i jakiś antivirus

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych