Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wyłączający się monitor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzychuk77

krzychuk77

Obserwator

• 7 postów

Napisano 17 07 2011 - 18:57

Zacznę od tego, że formatowałem wczoraj komputer i zainstalowałem sobie Windows 7. Niestety, coś jest nie tak, bo już 3 razy zdarzyło mi się, że monitor nagle sam się wyłącza (bądź przechodzi w stan czuwania, nie wiem dokładnie jak to nazwać, ale kontrolka która przy włączonym monitorze jest niebieska staje się żółta, a obraz znika). Mimo braku obrazu dźwięk nadal słychać. 2 razy zdarzyło mi się to gdy oglądałem film w WMP oraz filmik na youtube, może ma to coś wspólnego z grafiką? Temperatura w obudowie pokazuje mi ok. 33 stopni, czyli tak jak zwykle (prawdopodobnie to temp. procesora), wiatraczek na grafie normalnie się kręci (wymieniałem go ok. pół roku temu).

Ma ktoś jakieś pomysły, co może być przyczyną? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Szlag mnie trafia już z tym komputerem...

Użytkownik krzychuk77 edytował ten post 17 07 2011 - 18:58

• 0

#2 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 17 07 2011 - 21:41

Sprawdź w ustawieniach zasilania co masz ustawione, może po 1 minucie ma przechodzić w stan czuwania.

Jeśli nie przeinstaluj sterowniki do karty graficznej i monitora.

Najlepszym testem byłoby podłączenie owego monitora u kogoś innego i obserwowanie czy problem również wystąpi.

• 0

#3 krzychuk77

krzychuk77

Obserwator

• 7 postów

Napisano 18 07 2011 - 10:40

W ustawieniach zasilania już wcześniej dałem wszędzie 'nigdy'.

Myślę, że to jednak wina sterowników, bo wczoraj wieczorem po raz kolejny monitor mi zgasł, ale tym razem nie musiałem restartować kompa bo po chwili obraz wrócił i wyświetliło mi komunikat "Sterownik NVIDIA odzyskał sprawność" czy coś w tym stylu.

Odinstalowałem już te sterowniki i dzisiaj poszukam innych, mimo to dziwie się że były z nimi problemy. Moja grafika to GeForce 8600GT, ściągnąłem te stery: http://www.nvidia.pl/object/win7-winvista-32bit-275.33-whql-driver-pl.html

Czemu nie pasują?

Użytkownik krzychuk77 edytował ten post 18 07 2011 - 10:41

• 0

#4 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 18 07 2011 - 13:05

Ilu bitową masz wersje systemu? Jest to ważne przy instalacji sterownika, aby dobrać odpowiednią ilość bitów.
Poza tym najpierw musisz całkowicie odinstalować stary sterownik, powinno się pojawić okienko z instalacją sterownika systemowego. Po instalacji tego sterownika problem powinien zniknąć i można przystąpić do aktualizacji sterownikia.

Ponadto powinieneś mieć płytę ze sterownikami.
  • 0

#5 krzychuk77

krzychuk77

Obserwator

• 7 postów

Napisano 18 07 2011 - 16:09

Mam x86 czyli 32-bit (dobrze mówię?)

Sterownik odinstalowywałem poprzez Panel Sterowania, były 4 pozycje nVidia na liście i wszystko usunąłem, następnie uruchomiłem komputer ponownie, wyglądało że wszystko się usunęło.

Płytę ze sterami mam, po prostu chciałem ściągnąć jakieś nowsze, bo kompa kupowałem jakieś 4 lata temu.

Tutaj temperatura z HWMonitor: http://i55.tinypic.com/302xpuw.jpg

Użytkownik Kantoro edytował ten post 18 07 2011 - 17:45
Dodaj obrazek poprzez uploader tweaks.pl

• 0

#6 Kantoro

Kantoro

Zaawansowany użytkownik

• 550 postów

Napisano 18 07 2011 - 17:45

Najpierw zainstaluj ten z płyty i zobacz czy problemy będą dalej występowały.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych