Wyjątkowo dziwny problem z wydajnością i działaniem komputera.
Napisano 08 08 2007 - 23:27
A więc jak w temacie... na początek jednak podam swoją konfiguracje i zaznaczę, że moje zaznajomienie z hardware sprowadza się tylko do znajomości własnej konfiguracji.
Procesor - Intel Core2 6600 @ 2.40GHZ
Pamięc DDR- 2 GB RAM
Karta graficzna - GeForce 8800 GTX 768MB
Płyta główna - Gigabyte GA-965P-DS4
Wszystko działało idealnie, około 80 fps w każdej grze w którą grałem (NwN2, Gothic3, World of Warcraft) - aż do dziś. Kilka godzin temu grałem w NwN2, podczas uruchamiania gry wszystko śmigało tak jak zwykle, standardowo; jakiś czas potem wykonałem save game, który trwał wyjątkowo długo... wydało mi się to nieco dziwne, bo nigdy wcześniej tak długo to nie trwało, ale nic - pomyślałem i grałem dalej bez dalszych problemów. Na moment przestałem grać, wyszedłem z gry i po kilku minutach uruchomiłem ją ponownie i wczytałem save.. Wczytywanie również trwało niebywale długo, a cała gra zaczęła się strasznie ciąć. Postanowiłem zrobić restart komputera z nadzieją, że coś pomoże.. nie pomogło zaś nic a samo uruchamianie się komputera trwało co najmniej 3 razy dłużej niż zwykle! Dobiła godzina siódma, raid time na wowie. Loguje się... logowanie i wczytywanie obszaru trwa również około 3 razy dłużej. Zaczynam się niepokoić, sprawdzam FPS w grze - wydaje się OK, około 60... ruszam postacią - cały obraz niewiarygodnie dziwnie skacze i jest zupełny brak płynności do tego dysk pracuje jak szalony. Poruszam się dalej i ciągle to samo, brak płynności oraz ciągła dziwna praca dysku... zostałem w grze jeszcze na kilka minut żeby bardziej przetestować wydajność, ale bezskutecznie, problem się utrzymał.
Testowałem potem jeszcze wiele innych gier, i wszędzie występuje ten sam problem, z jakiegoś dziwnego powodu cała wydajność komputera zmniejszyła się trzykrotnie.. I mam tu na myśli _całą_ wydajność, jakąkolwiek operacje bym nie wykonywał trwa ona _trzykrotnie_ dłużej. Restarty i wyłączanie komputera na okres kilku minut również nie skutkuja. Nie mam pojęcia w czym może tkwić problem, zacząłem od skanowania powierzchownego dysku, ale system nie wykrył żadnych błędów.
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie, bądź też ku mej radości zna rozwiązanie do tego problemu - proszę piszcie, będę bardzo wdzięczny.
PS. Skanowanie NOD32 oraz internetowym skanerem MKS_vir nie przyniosło żadnych efektów, a w raporcie nie zostały wykryte żadne wirusy/trojany.
Pozdrawiam
Zdesperowany gracz
paweleq.
Napisano 09 08 2007 - 10:51
Napisano 09 08 2007 - 16:05
Winą problemu może być tutaj zainstalowana gra. Bo to od niej wszystko sie zaczęło. Jeżeli możesz to spróbuj ją odinstalować. Jeżeli nie chcesz tego robić, będziesz musiał zastosować odchudzenie i optymalizacje systemu. Na początek sprawdź dysk jeszcze innymi programami antywirusowymi, następnie całkowita defragmentacja dysku. To na sam początek, zrób to, a potem sie zobaczy.
Grę usunąłem, nic nie pomogło. Defragmentacje dysku próbowałem już wczoraj i... po 30 minutach defragmentator wykonał 3% pracy (partycja o pojemności 19gb) więc raczej coś jest nie tak. Jakie inne darmowe programy antywirusowe polecasz?
Napisano 10 08 2007 - 10:28
Grę usunąłem, nic nie pomogło. Defragmentacje dysku próbowałem już wczoraj i... po 30 minutach defragmentator wykonał 3% pracy (partycja o pojemności 19gb)
Zapewne używałeś do tego systemowego defragmentatora. On jest bardzo, bardzo wolny i mało wydajny. Skorzystaj z bardzo dobrego programu O&O Defrag.
Jakie inne darmowe programy antywirusowe polecasz?
Z darmowych to został chyba tylko Avast.
Na wszelki wypadek pokaż logi z programów HijackThis + Silent Runners + ComboFix
Czasami tak do jest, że system pada z dnia na dzień z niewiadomych przyczyn i najlepszym wyborem jest wtedy format i ponowna instalacja windowsa. Jest zawsze szansa by tego uniknąć i postarać sie odratować system. Tylko to może zająć bardzo dużo czasu.
Usuń zawartość folderów:
- C:\Windows\Temp
- C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Ustawienia lokalne\Temp
- C:\Windows\Prefetch
Zwiększ pamięć wirtualną. Odinstaluj niepotrzebne programy. Użyj programu EasyCleaner i wyczyść niepotrzebne wpisy w rejestrze.
Potem Start -> Uruchom -> msconfig -> Uruchamianie -> odznacz niepotrzebne programy.
Na razie to tyle, jak nie będzie poprawy trzeba będzie użyć drastycznych środków na usprawnianie systemu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych