Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór nowego HDD do płyty głównej P4VXASD2+

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 eXoduse

eXoduse

Obserwator

• 5 postów

Napisano 25 02 2008 - 23:01

Witam, tym razem chciałbym prosić o doradztwo w sprawie kupna nowego dysku twardego do dość wiekowego sprzętu. Wiem, że może to się mija z celem, ale awaria obecnego dysku to na mnie wymusza.

Moja płyta główna to tak jak w temacie: P4AVXASD2+. Do tej pory miałem w komputerze następujący dysk (podaje wszystkie informację jakie spisałem z etykiety dysku, ponieważ nie wiem co jest istotne bardziej, a co w ogóle):

Barracuda ATAV
60 Gbytes

Ultra ATA
+5V 0.65A
+12V 0.37A

Model: ST360015A
S/N: 3KC0AG28
P/N: 9W4003-301
HDA P/N: 100256152
Config: AYI-03
Firmware: 3.33
Date Code: 03232
Site Code: AMK

Product of Singapore

Przeglądając niektóre wątki dot. dysków często padają pytania o pamięć i zasilacz w komputerze więc na wszelki wypadek podaje od razu:

Pamięć RAM: 2x256MB SDRAM 133MHz
Zasilacz: Take me 400 (http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=6867&katid=14)

Więc po wstępnych oględzinach wpadły mi w oko następujące twardziele:

WD Caviar SE WD2000JB (200GB, 8MB, ATA/100)
WD Caviar AV WD2500AVJB (250GB, 8MB, ATA/100)
Seagate Barracuda ST3160815A (160GB, 8MB, ATA/100)

I tutaj nasuwają się dwa moje pytania. Który z w/w dysków jest względnie dobry – jeżeli żaden to prosiłbym o jakąś propozycję w przedziale cenowym ~200zł. I najważniejsze… czy w ogóle te w/w dyski będą kompatybilne z moją płytą główną i czy zasilacza nie mam za słabego itd. Z góry dziękuje za pomoc :D

• 0

#2 Nadril

Nadril

Początkujący

• 36 postów

Napisano 28 02 2008 - 01:46

Twoj wczesniejszy dysk byl na interface'ie ATA, wiec ten moze byc. Wlasnie kluczowa sprawa to, to ze nie musi. Mozesz kupic kontroler dysku twardego np. http://allegro.pl/item313929391_kontroler_...sata_1xata.html i dysk SATA ktory bedziesz mogl podpiac do nowego komputera po ewentualnej modernizacji. Problemem moze byc jedynie to, ze bios nie koniecznie bedzie chcial wystartowac system z dysku podpietego przez kontroler, teoretycznie powinno nie byc problemu w praktyce nie ma 100% pewnosci. Po za tym, dysk moglby dzialac wolniej niz ten stary. Polecalbym wiec kupic dysk pod ATA i pozniej podpiac go przez kontroler w nowym komputerze, korzystac z niego jak z dysku danych, a jako dysk systemowy kupic jakis maly dysk SATA.

Zasilacz nie powinien byc problemem.

Wybralbym WD a nie Seagate'a, bo raz trafil mi sie Seagate ktory grzal sie na tyle, ze wymienili na nowy, ale ponoc mialem pecha :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych