Witam,
Szukam już dłuższy czas laptopa dla siebie (do 3000-3500) do normalnej 'pracy', stosunkowo wydajnego (Matlab, AutoCAD/schematy elektryczne,elektroniczne/, net, itp.). Po selekcjach wybrałem:
1) HP 6710s [GB875EA] ze względu na niską cenę, wydajne CPU (T7100). Ale ten sprzęt poza 2x USB praktycznie nic nie ma, RAM do powiększenia, HDD 80GB, PCMCIA...cena z dokładką RAMu ok.2700
2) Ostatnio trafiłem na Acera TravelMate 5720-301G12 [LX.TK20C.002], sprzęt prezentuje się lepiej pod każdym względem, CPU (T7300), RAM 1GB, HDD 120GB, ExpressCard, WLAN N, o niebo lepiej z portami I/O niż w HP....a cenowo też w miarę, ok.3100
Ew. pod uwagę biorę jeszcze HP 6720s [GR649EA], 3xUSB, ExpressCard, CPU (T7250), ale nie znam ceny, nigdzie nie ma o nim informacji, poza stroną HP:-(...
Na lapku będzie zainstalowany Win XP Pro (oba mają stery). Jak patrzę na konfigurację, to zdecydowanie bliżej mi do Acera, ale szczerze mówiąc, obawiam się trochę o jakość. Wiem, że Acer poprawił jakość, laptop jest z nowej serii, która ponoć jest znacznie lepsza od poprzedniej, poza tym w Vobisie twierdził miły sprzedawca, że Acer powyżej 3000 nie odbiega jakością od innych producentów, mówił, że można śmiało go uwzględniać (wiedział, że myślę nad HP vs. Acer w w/w konfiguracjach)...poza tym, Acer jest bardziej 'przyszłościowy' (WLAN N, ExpressCard)...poza tym najwięcej się Acera sprzedaje, z tej serii więcej niż poprzedniej (dane z Vobisa), więc może nie ma co ufać przesądom...poza tym znajomi, którzy mają Acery, nie narzekają...
Ew. pod uwagę biorę jeszcze HP6720s [GR649EA], 3xUSB, ExpressCard, CPU (T7250), ale nie znam ceny, nigdzie nie ma o nim informacji, poza stroną HP:-(...
Proszę o radę, bo laptopa szukam już długo dla siebie (2 miesiące) i ciężko mi się zdecydować, a chciałbym już zakończyć poszukiwania i dokonać zakupu.
Pozdrawiam,
Szymon K
Wybór laptopa Acer vs. HP
Rozpoczęty przez
Gość_szyno_*
, 17 09 2007 01:56
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych