Wyłamane piny dysku - IDE
Rozpoczęty przez
Michaels
, 30 11 2010 13:37
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 11 2010 - 13:37
Witam! Mam problem z dyskiem twardym. Z niewiadomych powodów odpadły dwa pręciki,bolce na dużą taśmę(nie znam niestety poprawnej nazwy) widoczne na obrazku poniżej. Teraz taśma "nie styka" i komputer nie chce się uruchomić. Czy da się z tym coś zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Napisano 30 11 2010 - 14:37
Każdy dysk twardy PATA nie ma dwóch pinów, dlaczego niestety nie wiem tego.

Jeżeli inne piny uległy uszkodzeniu (zdjęcie jest fatalne) będziesz musiał wymienić slot na nowy i tyle, bo nie przylutujesz inaczej pinów do obudowy.

Jeżeli inne piny uległy uszkodzeniu (zdjęcie jest fatalne) będziesz musiał wymienić slot na nowy i tyle, bo nie przylutujesz inaczej pinów do obudowy.
Napisano 30 11 2010 - 14:59
Michaels ja nie widzę na załączonym przez Ciebie zdjęciu braku wspomnianych pinów,
wszystko wygląda OK,no chyba że to wina zdjęcia (słaba jakość).
wszystko wygląda OK,no chyba że to wina zdjęcia (słaba jakość).
Napisano 30 11 2010 - 15:02
Istnieje możliwość jeśli chodzi o styki w szynie przesyłu danych (ta szeroka 33 do 133). Jaki obecnie masz IDE taśmę 133 to możesz spróbować z innymi taśmami IDE 33/66/100/133. Im mniejsza ilość styków tym wolniejszy będziesz miał transfer ale powinno ci to umożliwić wejście do zasobów. Dysku nie naprawiaj, raczej ich obecnie się nie naprawia, tu masz oznaczenie każdego styku i porównaj co ci wypadło bo jeśli będzie to dotyczyło szyny danych od DD0 do DD15 to kaplica ale spróbować można.
Interfejs IDE ATA .
Interfejs IDE ATA .
Użytkownik brutus3 edytował ten post 30 11 2010 - 15:03
Napisano 30 11 2010 - 20:51
nie ma czegos takiego jak tasma IDE 33,66,100 czy 133, sa za to tasmy 40zylowy i 80 zylowe
tasmy 40-zylowe obsluguja max do ATA66, a 80-zylowe obsluguja wszystkie tryby
do tego tasmy 40-zylowe bardzo czesto maja miejsce na ten nasz nieszcesny pin, o ktorym mowa w temacie, ale nie jest on wykorzystywany w zadnym przypadku
moze kiedys byl w starszych dyskach, ale na pewno nie plynely nim zadne dane (taki "pusty" pin)
a interfejs na dysku autora tematu wyglada w porzadku, moze po prostu tasma jest kopsnieta
bardo czesto to wlasnie tasma jest powodem tego ze dysk cos "nie styka"
tasmy 40-zylowe obsluguja max do ATA66, a 80-zylowe obsluguja wszystkie tryby
do tego tasmy 40-zylowe bardzo czesto maja miejsce na ten nasz nieszcesny pin, o ktorym mowa w temacie, ale nie jest on wykorzystywany w zadnym przypadku
moze kiedys byl w starszych dyskach, ale na pewno nie plynely nim zadne dane (taki "pusty" pin)
a interfejs na dysku autora tematu wyglada w porzadku, moze po prostu tasma jest kopsnieta
bardo czesto to wlasnie tasma jest powodem tego ze dysk cos "nie styka"
Napisano 30 11 2010 - 22:16
Przecież podałem IDE 33/66/100/133 i adres wiki wiec wiadomo że chodziło o 40 lub 80 stykową (pinową) taśmę czy tak trudno zrozumieć.
Oraz pisałem aby sprawdził czy akurat te dwa styki są wykorzystane czy szyna danych czy adresowanie (sterowanie).
Więc nie wytykaj bo wygląda na to że trzeba ci tłumaczyć jak chłopu.
I wiadomo ze wina jest taśmy jeśli BIOS nie wykrywa stacji dysku.
Oraz pisałem aby sprawdził czy akurat te dwa styki są wykorzystane czy szyna danych czy adresowanie (sterowanie).
Więc nie wytykaj bo wygląda na to że trzeba ci tłumaczyć jak chłopu.
I wiadomo ze wina jest taśmy jeśli BIOS nie wykrywa stacji dysku.
Napisano 01 12 2010 - 00:32
Panie brutus, wprowadzasz Pan chaos w swojej wypowiedzi, jedni sie domysla (Ci ktorzy sie znaja) inni nie koniecznie
skad wiesz z kim masz do czynienia?
druga sprawa jesli PINy bylyby wylamane z ktorejs strony (a takie przypadki widzialem) to niestety autor tematu mialby powazny zgryz i nie bylby to problem z tasma,... (tak pokusilem sie o policzenie pinow na zdjeciu)
potwierdzenie wczesniejszych wypowiedzi to cos zlego? moim zdaniem nie
kolejna sprawa: jaka masz pewnosc, ze to jest wina tasmy? owszem jest to najbardziej powszechny problem, ale nigdy nie mozna byc w 100% pewnym, moze po prostu dysk akurat w tym momencie ulegl awarii?
poza tym jakie dwa styki? PINu nie ma tylko jednego!
skad wiesz z kim masz do czynienia?
druga sprawa jesli PINy bylyby wylamane z ktorejs strony (a takie przypadki widzialem) to niestety autor tematu mialby powazny zgryz i nie bylby to problem z tasma,... (tak pokusilem sie o policzenie pinow na zdjeciu)
potwierdzenie wczesniejszych wypowiedzi to cos zlego? moim zdaniem nie
kolejna sprawa: jaka masz pewnosc, ze to jest wina tasmy? owszem jest to najbardziej powszechny problem, ale nigdy nie mozna byc w 100% pewnym, moze po prostu dysk akurat w tym momencie ulegl awarii?
poza tym jakie dwa styki? PINu nie ma tylko jednego!
Napisano 01 12 2010 - 09:20
z tego co widze to PINy nie sa wylamane, ale troche powyginane - niestety nie widac tego na 100%
wystarczy je wyprostowac i wszystko powinno dzialac
polecam najpier podlaczyc tasme zanim wlozysz dysk do obudowy, zeby sie upewnic ze dobrze wchodzi
wystarczy je wyprostowac i wszystko powinno dzialac
polecam najpier podlaczyc tasme zanim wlozysz dysk do obudowy, zeby sie upewnic ze dobrze wchodzi
Napisano 01 12 2010 - 21:01
Dzięki fernandez za wielką pomoc. Faktycznie, jak się dobrze przyjrzałem, to te piny były wygięte, więc je wyprostowałem. Podłączyłem taśmę i pokazują się takie komunikaty jak wcześniej : Searching for Boot Record from CDROM Not Found...
Boot and Select proper Boot device Insert Boot Media in selected Boot device
Press any key when ready...
Podłączam i odłączam, ale komputer nie chce się uruchomić.
Boot and Select proper Boot device Insert Boot Media in selected Boot device
Press any key when ready...
Podłączam i odłączam, ale komputer nie chce się uruchomić.
Napisano 01 12 2010 - 21:17
Bo są wyłamane one są w takiej pozycji że od razu rzuciło mi się podejrzenie że nie ma styku styk-ścieżka na płycie głównej. Prostowanie w takim przypadku to ryzyko.
Szkoda że od razu nie dałeś zdjęcia z uszkodzonego dysku uniknęło by się wymiany poglądów z kolegą
, powiem tak należało by wymienić całe gniazdo ale jak wcześniej pisałem takich dysków nie rozbiera się. Zwłaszcza w warunkach domowych, to zbyt ryzykowne nawet dla doświadczonego elektronika. To mi wygląda na nr 1 i nr 2 to nr 1 to inicjacja dysku bardzo ważna rzecz a nr2 to masa napięcia na listwie.
Nie dziwne że dysk ci nie wykrywa bo brak inicjacji czyli rozpoczęcie lub inaczej uruchomienie inaczej taki RESTART.
Na marginesie dodano :
Zawsze żądam aby podawać szczegółowy opis oraz jeśli to możliwe podawać zdjęcia nie przykłady ale fakty unika się niepotrzebnych nie porozumień.
Szkoda że od razu nie dałeś zdjęcia z uszkodzonego dysku uniknęło by się wymiany poglądów z kolegą
Nie dziwne że dysk ci nie wykrywa bo brak inicjacji czyli rozpoczęcie lub inaczej uruchomienie inaczej taki RESTART.
Na marginesie dodano :
Zawsze żądam aby podawać szczegółowy opis oraz jeśli to możliwe podawać zdjęcia nie przykłady ale fakty unika się niepotrzebnych nie porozumień.
Użytkownik cabana edytował ten post 09 04 2011 - 21:41
Napisano 01 12 2010 - 21:19
a co sie z tym dyskiem dzialo zanim go podlaczyles i zobaczyles ze ma powyginane piny?
druga sprawa: czy dysk jest wykrywany w BIOSie??
druga sprawa: czy dysk jest wykrywany w BIOSie??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych