Skocz do zawartości

Zdjęcie

Włosi twierdzą:"Rydzyk rządzi w Polsce"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid2202

dawid2202

Początkujący

• 43 postów

Napisano 19 02 2006 - 21:37

[shadow=olive:b3a520f658]Włoska gazeta: ojciec Rydzyk rządzi w Polsce[/shadow:b3a520f658]

Dołączona grafika
Tego pana nietrzeba przedstawac :-)

"Zakonnik u władzy" - pod takim tytułem prestiżowy włoski dziennik "Il Sole - 24 Ore" opublikował w niedzielę artykuł na temat ojca Tadeusza Rydzyka. Gazeta podkreśliła, że "tajemniczy zakonnik zaprowadza nowy porządek moralny w Polsce" i cieszy się przy tym pełnym poparciem rządzącej elity, której pomógł wygrać wybory.

"Ostatnie wcielenie kardynała Richelieu, pierwszy katolicki anchorman, zdolny nadużywać swoich mediów, aby głosić słowo Boże i prowadzić rękę rządzących" - tak opiniotwórczy dziennik, wydawany przez Związek Włoskich Przemysłowców, pisze o założycielu Radia Maryja.

Jak podkreśla, "mimo że oficjalny Kościół go krytykuje, redemptorysta nic sobie nie robi z tych upomnień hierarchii i zabarykadował się w swej reducie sprawiedliwych, gdzie spotykają się religia, polityka i media".

O mediach ojca Rydzyka gazeta pisze: "Koktajl Mołotowa, wręcz dynamit, gwarantujący łatwe odpowiedzi na trudne pytania".

Autor artykułu Leonardo Maisano zauważa, że de facto "ojciec Rydzyk rządzi w Polsce i przechadza się po pałacach władzy u boku bliźniaków Kaczyńskich". Przypomina się, że najpierw wspierał kampanię wyborczą PiS, a potem tylko jego telewizja przeprowadziła transmisję z podpisania paktu stabilizacyjnego koalicji.

"Il Sole - 24 Ore" przytacza opinię Edmunda Wnuka-Lipińskiego, że "największym wrogiem Rydzyka jest Unia Europejska, siedlisko żydo- masońskiego spisku antypolskiego", oraz że "Radio Maryja jest sektą, lecz jedyną na świecie, która przedstawia się jako niemal oficjalny głos Kościoła katolickiego".

W artykule zacytowano także wypowiedź szefa Katolickiej Agencji Informacyjnej Marcina Przeciszewskiego, który zwrócił uwagę na to, że "wielkim sponsorem ojca Rydzyka w Rzymie był ojciec Konrad Hejmo".

Przeciszewski powiedział w niedzielę w rozmowie z PAP, że w tej wypowiedzi użył określenia "protektor", które ma nieco inne znaczenie niż "sponsor".

Art pochodzi z portalu gazeta.pl

• 0

#2 Slash

Slash

Początkujący

• 30 postów

Napisano 19 02 2006 - 21:47

jeszcze troche to jak pojdziemy po wyplate to z kartką od spowiedzi

• 0

#3 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 19 02 2006 - 21:48

anchorman

redemptorysta

dwa nowe słówka w moim słowniku :) sprawdzał ktoś to drugie ?? Imie założyciela sporo wyjaśnia :)
A tak na poważnie to znów sie z nas śmieją za granicą :)
  • 0

#4 Puma

Puma

Nowy

• 2 postów

Napisano 20 02 2006 - 01:25

Musicie mnie denerwowac takimi tematami :?: :?: :twisted: :twisted: :twisted:
  • 0

#5 dawid2202

dawid2202

Początkujący

• 43 postów

Napisano 20 02 2006 - 07:34

moeże przeróbmy to forum na forum o Rydzyku :]
  • 0

#6 Puma

Puma

Nowy

• 2 postów

Napisano 20 02 2006 - 14:23

Przeróbcie to forum na rydzykowe a nie zobaczycie mnie tu wiecej :evil: :evil: :evil: :evil:

Biada Wam oj biada
  • 0

#7 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 20 02 2006 - 14:49

"Lepszy rydz niż nic" :D
A tak serio to mi sie już temat ojca dyrektora też nudzi.
  • 0

#8 paul08

paul08

Początkujący

• 61 postów

Napisano 20 02 2006 - 15:11

Radio Maryja jest sektą, lecz jedyną na świecie, która przedstawia się jako niemal oficjalny głos Kościoła katolickiego

No ale widac, jak sprawa jest powazna skoro nawet zagraniczni diennikarze tak wypowiedaja sie o O. Rydzyku i Radiu Maryja.
  • 0

Napisano 20 02 2006 - 15:12

ja wam cos powiem, zastanawiam sie dlaczego wszyscy go tak nie lubia, sluchajcie jak dlamnie to gosc ma leb ze zrobil cos takiego co zrobil ze potrafi to wkorzystac na wlasne potrzeby, czegos takiego nie zrobi niekt normalny oczywiscie nei popieram takich dzialan ale wszyscy maja swoje 5 minut i on je wykorzystal, a to ze kosciul to banda zlodzieji (kosciul nie wiara) to chyba wszyscy wiedza wiec niema sie co zabardzoo go czepiac, i to nie on jest glupi tylko ludzie za nim co daja kase itd. to oni mu pomagaja a on poprostu nie wyprowadza ich z bledu tez niema mu sie co dziwic wreszcie to taki sam czlowiek jak kazdy z nas
  • 0

#10 Czasami jestem

Czasami jestem

Obserwator

• 6 postów

Napisano 21 02 2006 - 21:37

anchorman

redemptorysta

dwa nowe słówka w moim słowniku :D sprawdzał ktoś to drugie ?? Imie założyciela sporo wyjaśnia :D
A tak na poważnie to znów sie z nas śmieją za granicą :)

tu masz redemptoryste
a wyjasnisz to pierwsze :D

a chcac napisac cos na temat, to napisze,ze nic nie napisze, bo rydz mi juz zbrzydl :)
  • 0

#11 jbal

jbal

Początkujący

• 64 postów

Napisano 21 02 2006 - 22:50

anchorman google wie wszystko :> tylko nie wie dlaczego DNS chodzi mi pod windą a pod knoppixem nie chce :/ ale to już zupełnie inna bajka :mrgreen:

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych