Skocz do zawartości

Zdjęcie

Windows7 zamula się zaraz po włączeniu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 szczepan997

szczepan997

Początkujący

• 26 postów

Napisano 01 02 2013 - 15:58

Witam,
mam problem mój od jakiegoś czasu strasznie zamula, np. w przeglądarce nieważnej jakiej nagle przy ładowaniu strony zacina sie na jakieś 5-10 sekund, na pulpicie czasami znikaja gadzety na kilka sekund, i wiele innych podobnych sytuacji wykorzystanie ramu i przy tych zacięciach to ok.25-30% wg. gadżetu pulpitu Windows 7. Dysk z systemem też nie jest zawalony ma 500GB a jest zajęte ok. 300GB.

Specyfikacja mojego kompa:

Procesor: AMD Phenom II X6 1075t wkręcony na 3.5GHz w Turbo 4GHz
graficzna: AMD Radeon HD 6850 OC 1GB Gigabyte
Płyta główna: ASUS M4A88T-V EVO/USB3
Pamięć RAM: Patriot Viper Series CL7 DDR3 1333MHz 6GB
Dysk twardy( na którym jest system): WDC WD5000AADS-00S9B0
Zasilacz: Be Quiet! Pure Power L8 630W Modularny

• 0

#2 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 01 02 2013 - 19:18

Możliwe że system został zaśmiecony. Sugeruję przelecieć go CCleaner'em + skan dobrym antyvirusem np. Symantec Norton 2013 / Kaspersky

Użytkownik Celdur edytował ten post 01 02 2013 - 19:18

• 0

#3 100nka

100nka

Stały użytkownik

• 194 postów

Napisano 04 02 2013 - 13:32

Prosta dbałość - nawet systemowy składnik Oczyszczanie Dysku jest pomocny :) Do tego defragmentator (byle nie systemowy, nawet W98 i W98 miały lepsze). Powolne działanie może być spowodowane :
1) przestawieniem się dysku na PIO zamiast DMA (bardzo mało możliwe, ale jednak...) - do sprawdzenia w menedżer urządzeń - wlaściwości.
2) Antywirus albo Firewall ściąga ci aktualizacje i chwilowo się przywiesza bo zapisuje sporo danych
3) AV albo FW łączą się z chmurą (cloud service) aby sprawdzić czy uruchamiana aplikacja jest zaufana. "PERMANENTNA INWIGILACJA" - jak to mówili w filmie sexmisja. Jeśli masz Pande, Kaszpirowskiego czy avasta to masz i cloudową inwigilacje :)
4) Fragmentacja dysku
5) Obyś nie miał bad sektorów :)
6) Nawalone durnoty w Tray'u takie jak Adobe, Java, HD sound, Grafika, skype, gg i inne g...a z których się nie korzysta powinny być wyłączone z autostartu (a nawet z usług) bo ciągle łączą się z internetem niby szukajac aktualizacji, a jak pokazują doświadczenia ludzi - program do zarządzania kartą dźwiękową Realtek (prawie każdy komp go ma) to spyware który wysyła dane do producenta!
Natomiast jeśli ci się przycina tylko i wyłacznie przegladarka internetowa to oczyść CACHE i moze powyłączaj wtyczki :)
  • 0

#4 miki2

miki2

Początkujący

• 12 postów

Napisano 27 03 2013 - 22:59

ja bym zaczął od spybota + wyłączenie zbędnych usług/programów

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych