Skocz do zawartości

Zdjęcie

Windows XP czy win7 - który system wydajnieszy ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szyszak92

Szyszak92

Początkujący

• 14 postów

Napisano 19 07 2012 - 22:56

Witam,
Obecnie siedzę na windowsie XP, ale mam także z pracy legalnego Windows 7 do zainstalowania.
E8400 @ 3700MHz
Radeon 7950
4GB DDR2 800MHz
Msi P35 Platinum
570 GB HDD (3 dyski)
Okazyjnie udało mi się kupić ostatnio wypasioną kartę graficzną, mam pełną świadomość, że za mocną do mojego sprzętu. Pieniążki na lepszy procesor,płytę i ram bedę mieć dopiero za jakieś 2-3 miesiące. Karta w pełni mi wystarcza do grania full hd na najwyższych detalach, natomiast podczas generowania większej ilości obiektów w dużej rozdzielczości procek dostaje zadyszki. Zastanawiam się w jakiej konfiguracji będzie lepiej działać mi komputer, na XP czy 7?

Czy na ten moment lepiej się przesiąść na Windows 7?
Słyszałem, że karta graf. będzie szybciej i wydajniej pracowac pod nowym systemem z racji na lepsze sterowniki i nowszą technologię.
Z kolei pod windowsem 7 występuje podobno większy narzut na procesor. (Nigdy nie zaobserwowałem obciążenia większego niż 87% na moim procesorze).
Kolejną kwestią jest to, że pod XP wykorzystywane jest niecałe 3,3gb Ramu, a pod Windows 7 byłoby pełne 4gb.
A co z Directxem 11? Słyszałem, że jest duża różnica w obrazie. Zależy mi na jakości, ponieważ gram na dużym telewizorze.
Liczę na Państwa pomoc.

• 0

#2 Aleksander89

Aleksander89

Początkujący

• 127 postów

Napisano 20 07 2012 - 00:36

Przejdź na Windows 7:
- Windows 7 obsługuje DirectX 11 dzięki temu bardziej wykorzystasz możliwości twojej karty ( ale ogólnie system ma niewiele do wydajności grafiki
więc gdyby xp obsługiwał dx11 to mialbys to samo, a dla nowego sprzętu zawsze nowsze sterowniki są lepsze niezależnie od systemu)
- Windows 7 ma większy narzut ale na pamięć, zawsze w wymaganiach podają że dla visy i siódemki potrzeba więcej ramu.
- Xp potrafi adresować 3giga ramu z kawałkiem bo jest 32bitowym systemem, jak masz Windowsa 7 32bit to też wykorzysta do 3,5gb ramu.
Jeśli chcesz więcej to potrzebujesz 64bitowego systemu
-Planujesz w przyszłości zmienić podzespoły, kiedy wyszedl xp nie bylo nawet 2rdzeniowych procesorów a teraz mamy 8 rdzeniowe,

Podsumowując : dlaczego jeszcze nie przeszedłeś na Windowsa 7?? Mam nadzieje że pomogłem ;)

• 0

#3 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 20 07 2012 - 09:59

• Warto dodać dużo lepsze skalowanie okien, szczególnie potrzebne na dużych monitorach.
  • Lepsza obsługa dysków SSD (w ogóle miodnie chodzi Windows 7 na dysku SSD)
  • chodzi gładko nawet na konfiguracji 2GB RAM i włączonej grze(o ile nasza karta garficzna ma 1 GB wbudowanej pamięci)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych