Skocz do zawartości

Zdjęcie

Windows 7 i XP na jednym kompie ale osobnych dyskach twardych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Clavo89

Clavo89

Nowy

• 2 postów

Napisano 31 07 2011 - 15:25

Witam :D

Wiem jak zrobić żeby moc wybrac system przy starcie, EasyBCD itd.

Ja z racji że z XP będę korzystał sporadycznie chciałbym zrobić sobie coś takiego, żeby normalnie uruchamiał mi się domyślnie windows 7, a jeżeli wybiorę sobie uruchomienie z drugiego dysku (F8 przy włączaniu kompa) to wlaczy mi się xp...

Jakieś rady? Bo poki co jak miałem 7 i zainstalowałem XP na drugim dysku to siodemka mi sie wysypala, po naprawie z plyty 7 dziala, a XP nie ;/ i tak w kolko ;p

• 0

#2 Ataken

Ataken

Masz gume?! o.O

• 443 postów

Napisano 31 07 2011 - 18:47

W BIOSie się gdzieś ustawia z którego dysku ma być system ładowany.

A próbowałeś zainstalować 7, odłączyć dysk z siódemką i wtedy zainstalować XP na drugim dysku, i z powrotem podłączyć dysk z 7?

• 0

#3 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 31 07 2011 - 21:31

Niestety jest to nie możliwe nie ma możliwości ustawienia dwóch partycji C jena na jednym dysku druga na drugim.
Oba systemy pakujesz w jedną partycję C na jednym dysku i tylko program Gruber umożliwia wybór uruchomienia jakiego chcemy systemu.
To równało by się dwa komputery w jednym \ ciekawe po co bo nic na tym nie zyskamy\ a mamy nie ciekawy podział.
Jeszcze jedno każdy program wpisuje w komórkach rejestrowych odpowiednie kody odwołujące się do danego podprogramu który zgodnie z założeniem programisty powinien znajdować się na partycji C i wyobraź sobie dwie partycje C czyli masz dwa wejścia żadne nie jest wejściem nadrzędnym ale też i podrzędnym jak program ma zareagować czyli wybrać odpowiedni wpis aby wejść do odpowiedniego wejścia. Reaguje jak człowiek zawiesza mu się praca mózgu i bez psychiatry ani rusz.

Użytkownik brutus3 edytował ten post 31 07 2011 - 21:37

• 0

#4 Clavo89

Clavo89

Nowy

• 2 postów

Napisano 31 07 2011 - 23:07

No ale ja nie potrzebuje 2 partycji C, przeciez system instalujesz na dowolnej partycji...

Mam 1 dysk 1TB, podzielony na partycje C i D, drugi dysk ma 80GB, i na win7 jest to dysk E... I tak też instalowałem system, na partycji E a nie na C...

i chciałbym zeby odpalajac XP'ka tez partycje C i D to dysk 1TB a partycja E to dysk 80GB...

brutus3 musze przyznac ze troche nie rozumiem twojej wypowiedzi... Kazdy program odwoluje sie do partycji systemowej a nie zawsze do partycji C, wiec nie powinno byc z tym problemu.

Ataken - nie, nie probowalem, ale teraz mam tak ze nawet jak odlacze dysk z 7, a na drugim dysku mam xp to go nie moze uruchomic, jak odpale z plyty i konsole, wpisze fixmbr i fixboot to xp odpala, 7 juz nie, i trzeba znowu plyte z 7 zeby naprawil sektor rozruchowy 7... wiec nie wiem czy to cos da, ale moge sprobowac ;p No ale potem bedziemy mieli sytuacje jak opisal brutus, 2 partycje C...
  • 0

#5 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 07 08 2011 - 21:10

Coś pogrzebałeś ja mam identyczną sytuację. Windows 7 na dysku SSD i Windows XP na IDE. Jak odłączam dysk SSD to ładuje się Windows XP(po uprzednim komunikacie wyboru systemu) i vice versa. Oba systemy muszą być na partycjach podstawowych. Do instalacji systemów nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych programów - Windows 7 automatycznie wykryje starszy system operacyjny i doda go do pliku boot.ini (zawartość pliku możesz podejrzeć i zmienić poprzez: Start -> Uruchom: msconfig i zakładkę rozruch).
Problem może występować z BIOSem, wtedy wystarczy kliknąć F10 i uruchomić menedżer bootowania. Oczywiście można również ustawić odpowiednio kolejność bootowania dla obu dysków 1/2/3..
  • 0

#6 muszka_akzsum

muszka_akzsum

Początkujący

• 12 postów

Napisano 11 02 2012 - 13:34

Mnie bardzo pomógł poradnik: http://www.conowego.pl/porady/poradnik-podzial-dysku-na-partycje-w-windows-7-2638/.
Tam jest wszystko co chcielibyście wiedzieć :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych