Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiek a fora internetowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 09 12 2008 - 15:42

Gratulacje forum OK tylko dlaczego na forum wielotematycznym, chcesz dać stopień moderatora, osobie niepełno letniej.
Jak sobie wyobrażasz moderowanie wątku w którym poruszane są tematy z życia wzięte przez ludzi którzy mają za sobą powiedzmy 30 lat życia. A jest coś takiego czego nie unikniesz, nieporozumień między pokoleniowych, jak temu zaradzisz?.
Myślę że do moderowania takiego forum potrzebni ci są ludzie mający odpowiedni wiek co najmniej 35 lat którzy już coś w życiu przeszli. To nie jest doradzanie jaka karta graficzna, zasilacz, czy jaka gra lub jaki dostawca internetu.
W swym forum dajesz ludziom możliwość różnych wypowiedzi a zwłaszcza że będą się one opierały na doświadczeniach życiowych.
Dlatego przemyśl sprawę moderatorów.

• 0

#2 Trivelt

Trivelt

Unix fan

• 406 postów

Napisano 09 12 2008 - 15:51

Moderator ma przede wszystkim za zadanie kontrolować zgodność wypowiedzi z regulaminem oraz wyciągać odpowiednie konsekwencje z powodu jego nieprzestrzegania. Nie rozumiem więc dlaczego w tej roli nie miałaby sprawdzić się osoba niepełnoletnia. A 35 lat to na prezydenta jest... Zresztą myślę, że na takich forach i tak przeważająca większość użytkowników do osoby młode, a nie powyżej 40 lat.

PS. A następnym razem brutus3 nie odkopuj wątków i nie nabijaj postów

• 0

#3 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 09 12 2008 - 17:18

wielu w tej chwili żyje młodych, że starsi im mogą wiedzy o komputerach pozazdrościć....

wiek to nie wszystko... liczy się wiedza, opanowanie, i odpowiednie obeznanie z ogólnie pojętą netykietą.
  • 0

#4 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 09 12 2008 - 19:31

Odkopałem ten watek, ponieważ z podobało mi się te forum, jest tematycznie inne i większości forum w internecie. Jeśli chodzi o wiek to proszę o uważniejsze zwracanie uwagi na to co piszę, cytat:To nie jest doradzanie jaka karta graficzna, zasilacz, czy jaka gra lub jaki dostawca internetu. A forum autora nie jest ściśle związane z tematyką komputerową, wręcz przeciwnie jest forum ogólno-tematycznym, proszę o przeglądnięcie tegoż forum. Co właśnie czyni go bardzo interesującym wartym nawet go odkopania, zwłaszcza że czas zamieszczenia wątku to 6.11.2008 a więc czas nie zbyt długi. Każdy uważa że młodzież ma prawo wypowiadać się w każdym temacie więc co może młody człowiek wypowiadać się na temat życia jak wiele wypowiedzi młodych ludzi to tylko życzenia które nigdy nie zostaną spełnione bo tylko osoby mające odpowiedni wiek co już coś w życiu przeżyli i na postawie swych obserwacji wiedzą co i jak jest w życiu. Nawet wystarczy stanąć i obserwować zachowanie grupki młodych ludzi i nie koniecznie po alkoholu czy innym środku odurzającym, a zwłaszcza formę i słownictwo użyte przy komunikacji między sobą. Po drugie jeśli chodzi o relację akceptacji to większość osób jest bardziej skłonne zaakceptować takiego młodego człowieka niż na odwrót.
I właśnie daliście taki przykład w swych powyższych wypowiedziach, wytykając mi że zakwestionowałem wiek na moderatora,
nie zwracając na uwagi na jedno zdanie jakie napisałem,
Unitraxxx:Dzisiaj, 17:18 cytat:
wielu w tej chwili żyje młodych, że starsi im mogą wiedzy o komputerach pozazdrościć....

wiek to nie wszystko... liczy się wiedza, opanowanie, i odpowiednie obeznanie z ogólnie pojętą netykietą.

gdyby czytał uważnie nie napisał by tego, patrz wyżej tekst pisany brązową czcionką. Jedynie mam z doświadczenia życiowego wątpliwości co do opanowania i przestrzegania netykiety.

Trivelt: Moderator ma przede wszystkim za zadanie kontrolować zgodność wypowiedzi z regulaminem oraz wyciągać odpowiednie konsekwencje z powodu jego nieprzestrzegania.

To co napisałeś jest to wy ogólnienie problemu związanego z moderacją forum, już nie raz przekonałem się że jeśli nie zgodzisz się z opinią/zdaniem z moderatorem nie letnim z reguły kończy się źle dla członka forum a w szczególności dla osób mających rację większe doświadczenie i nie tylko życiowe.
Na koniec, przecież w forum autora wątku sprawa komputera jest marginalna w stosunku innych ogólnych tematów, a takie wyskakiwanie na każdym kroku w obronie praw ba i nie tylko młodzieży, to zaczyna być zastanawiające. Czy widzicie gdzieś żeby osoby starsze właśnie od 35 roku życia wałczyły tak ostro o swe miejsce przy stole życia społecznego.
Po prostu każdy musi wiedzieć gdzie jest jego miejsce, inaczej wszelkie dyskusje i walka o nie należne miejsce doprowadza do nie porozumień, zbędnej kłótni i należy się z tym pogodzić że jajko nigdy nie będzie uczyło kury jak ma jajka znosić, choćby robił to :) , dlatego proszę o zrozumienie to na spokojnie i uświadomienie sobie że jeśli ktoś zwróci się do was młody człowieku lub powie że jesteście za młodzi nie ma zamiaru ani was ani waszych rówieśników obrażać, i nie powinniście czuć się obrażeni. Pamiętajcie jako młodzi macie mniej wiedzy ogólnej o zachowaniu się i życiu w społeczeństwie ale za to właśnie jesteście młodzi czego wam może pozazdrościć taki wapniak jak ja i moi rówieśnicy, nam bliżej do gleby niż wam.

Trivelt:PS. A następnym razem brutus3 nie odkopuj wątków i nie nabijaj postów

I co nie było warto odkopać wątku, choćby po to by wymienić poglądy :) , najwyżej można założyć nowy wątek na temat młodzież&wiek.
Proszę mej wypowiedzi nie brać jako próby wywołania kłótni na forum, to nie jest i nie było mym zamiarem.
  • 0

#5 Trivelt

Trivelt

Unix fan

• 406 postów

Napisano 09 12 2008 - 19:52

Tyle, że większość for dyskusyjnych, także tych ogólnotematycznych (czyli "o życiu") jest zakładana przez osoby młode. Skoro więc administrują one takimi forami, to myślę, że w roli moderatorów też sprawdzić może się wiele nieletnich. Oczywiście lepiej, jak w ekipie jest także ktoś starszy, jest wtedy szansa uniknięcia takich problemów jak opisałeś (nie zgadzanie się z opinią moderatora = ban/warn), gdy wiek członków administracji i moderacji jest zróżnicowany. Nie oszukujmy się jednak, na taką posadę znacznie łatwiej znaleźć w Internecie dzieci które mają dużo czasu i bawi ich kolorowy nick połączony z pracą za darmo. Myślę, że Bardock przyjąłby zarówno 35-latka jak i 15-latka o ile obaj spełnialiby zadane wymagania, jednak jakąś dolną granicę wieku musiał przecież postawić, a 15 lat wydaje się takie akurat. :)
  • 0

#6 Bardock

Bardock

Ocean of Apathy

• 985 postów

Napisano 09 12 2008 - 20:19

Hmm... Rozumiem, wyraziliście swoje zdanie, ale Brutusie - rządzę się własnymi zasadami i nie uważam, żeby to była zła decyzja (co do wieku moderatora), trochę nad tym myślałem. :) Proszę o zakończenie OT, bo to jest temat przeznaczony do zgłoszeń, a nie dyskusji. :)

//Trivelt: Wydzieliłem więc. ;]
  • 0

#7 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 12 2008 - 02:00

Dzięki za rozsądek i wydzielenie osobnego wątku, bo sprawa dotyczy wszystkich for ale też i zachowań w życiu. A też uzasadnienia dlaczego poddaję pod wątpliwość powierzaniu obowiązków moderatora na forach zwłaszcza ogólnych. Co innego na forach o określonej tematyce np. forum dotyczące gier, komputerów, czy innych for tematycznych młodzieżowych.
Po prostu są tematy, w których tylko młodzież ma rację bytu oczywiście pod niewidzialną kontrolą starszych :)
  • 0

#8 Lich-koś

Lich-koś

Who doesn't like chocolate rain?

• 126 postów

Napisano 10 12 2008 - 18:34

No wiesz bruti... Muszę się z tobą nie zgodzić. Jako przedstawiciel "tych młodszych" śmiem twierdzić, że młodzian, a dobrze wychowany, też potrafi być dojrzały. Ba, nawet czasami bardziej od tych starych zgredów :). Więc powiem Ci, że tym tylko pogłębiasz konflikt młodzi-starzy. Bo jeśli ktoś mądry dobiera modów w sposób odpowiedni to i mogą być sami młodzi moderatorzy, a jeden stary i będą wszyscy się zgadzać (Ba, nawet sami młodzi mogą być i forum sobie by poradziło, oczywiście jeśli byliby inteligentni). Bo człowiek mądry, nie ważne czy młody, czy stary, po prostu rozumie różność innych poglądów, to że ktoś ma doświadczenie życiowe, pewną praktykę. Ale Ci "starzy" kiedyś też byli przecież młodzi :) Więc kto wie czy gdzieś tu między nami nie rośnie nowy admin czy inny main mod.
  • 0

#9 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 12 2008 - 18:56

Nie zrozumcie mnie źle nie jestem wrogiem, młodych i nie uważam że tylko starzy mają rację, jak i to że tylko starzy się nadają do obejmowania odpowiedzialnych stanowisk. Ja tylko staram się zwrócić uwagę na zachowania młodych ludzi i to zachowania nieraz nie zależnych od nich, nawet śmiem twierdzić zachowania nie rozsądne ale nie zależne od młodego człowieka czyli usprawiedliwione oczywiście do pewnego stopnia. Chodzi mi o to że większość młodych ludzi a właściwie 90% podejmuje decyzje pod wpływem chwili, patrz SB, osoba pisze nazwę telefonu komórkowego z jego numerem a już jeden z modów by banował ale drugi zachował zimną krew choć wiem że gdyby było tam napisane słowo "pomóżcie", już by słusznie ban leciał.
  • 0

#10 Trivelt

Trivelt

Unix fan

• 406 postów

Napisano 10 12 2008 - 19:14

Brutus3 dostał wczoraj ostrzeżenie za nieprzestrzeganie regulaminu i teraz jest chyba trochę zirytowany...

Chodzi mi o to że większość młodych ludzi a właściwie 90% podejmuje decyzje pod wpływem chwili, patrz SB, osoba pisze nazwę telefonu komórkowego z jego numerem a już jeden z modów by banował ale drugi zachował zimną krew choć wiem że gdyby było tam napisane słowo "pomóżcie", już by słusznie ban leciał.

Naprawdę, przestań mnie już oceniać nie znając mnie nawet. W Shoutboxie wyraźnie istnieje zakaz proszenia o pomoc w problemach, a ściąganie simlocka jest podane jako przykład. Pani angelika91 natomiast zarejestrowała się dzisiaj na forum, tylko po to aby napisać w SB model swojego telefonu komórkowego, chyba można domyśleć się o co chodziło. Szczególnie, że jak mniemam na forum trafiła po wpisaniu w Google frazy "simlock"... Ja nie mam w zwyczaju za drobne 'wykroczenia' od razu karać: banować, warnować itd (bo wbrew pozorom łagodny jestem w tej kwestii :)). Więc zwrócenie uwagi chyba należy się w tym przypadku.

Nie wiem jaki masz cel wywoływania na forum kłótni i sztucznych podziałów, ale moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu.
EDIT: Sprawa z ostrzeżeniem już wyjaśniona. :)
  • 0

#11 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 12 2008 - 20:51

Trivelt proszę cię nie bierz tego do siebie, to po prostu przykład, zachowań się ludzi w młodym wieku. Oczywiście i wieku starszym to się zdarza, a że temat taki poruszyłem to tylko w celach dyskusyjnych. A nie pod wpływem chwili czy zdarzenia.
Zauważyłem że jeśli napiszę że mam inny stosunek do naboru moderatora czy innego powierzenia młodym jakiegoś obowiązku to zaraz jestem atakowany. No cóż jestem sam, aktywnym członkiem tegoż forum mającym więcej niż 50 lat.
Wiecie co a wejdźcie na forum elektroda, założę się że z miejsca połowa dostanie ostrzeżenie i to piszę bez złośliwości, tam panują takie same zasady i regulamin. A to że tylko młodzi zakładają forum to nie tak bo większość ale ta mniejszość jeśli już zakłada takie forum to młodzi nie potrafią się dostosować do regulaminu a z reguły nie mają nic do powiedzenia i dlatego odchodzą.
Zobaczcie przykład: Link "Tematyczne", i wyobraźcie sobie że człowiek 15 letni jest moderatorem tegoż działu, co taki młody człek może powiedzieć na temat życia, religii, chyba to co w książce pisze ale zero wiedzy z życia wziętej, swych poglądów na życie nie może poprzeć niczym z życia. I mało tego jakiś starszy człowiek opisze coś i co on się nie będzie z nim zgadzał to go zbanuje człowieka bardziej doświadczonego życiowo co ma więcej do powiedzenia, no jak to wygląda, przecież trzeba się liczyć że różni w różnym wieku ludzie będą się wypowiadali. Dlatego na takich forach z takimi tematami musi być człowiek doświadczony i odpowiedzialny, sami piszecie że w komputerach to nie jeden młody więcej wie od starszych i tłumaczycie że liczy się wiedza i odpowiedzialność więc skąd u powiedzmy 20 latka wiedza z życia wzięta nie ta z książki.

• 0

#12 Trivelt

Trivelt

Unix fan

• 406 postów

Napisano 10 12 2008 - 20:54

Na Elektrodzie zarejestrowany nie jestem, tylko czasami podczytuję, ale na KŚE też nietrudno było o ostrzeżenie dawnymi czasy (nie wiem jak jest teraz). :) A swoją drogą zobacz brutusku w SB kto od kogo i za co dostał bana. :)

• 0

#13 Bardock

Bardock

Ocean of Apathy

• 985 postów

Napisano 10 12 2008 - 21:01

Ja np. mam naście lat, a jakoś na wielu poważnych forach sprawowałem/sprawuję pewnego rodzaju władzę. Nie, nie podniecam się tym, chodzi mi tylko o to, że ludzie mi ufają, wiek to nie jest najważniejszy wyznacznik, co do tego, czy np. dana osoba może moderować dane forum.
  • 0

#14 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 10 12 2008 - 21:10

Pisałem 90% się nie nadaje a ze reprezentujecie te pozostałe 10% to chwała wam, i tak trzymać. A co do SB to przykład a nie wytknięcie, więc nie wracajmy do niego. Pisałem że są tematy w których nie może moderować młody człowiek ale jeśli będzie to sprawa właściciela forum.
  • 0

#15 Lich-koś

Lich-koś

Who doesn't like chocolate rain?

• 126 postów

Napisano 10 12 2008 - 23:09

Moim spojrzeniem, moderować może każdy i wszędzie. Bo nie jeden młody człowiek przeszedł więcej niż tuzin dorosłych. Oczywiście z reguły ci starsi mają rację bo są bardziej doświadczeni życiowo. Ale młodsi czasami potrafią lepiej przystosować się do sytuacji. Ale chyba właśnie selekcja modów należy do adminów i powinni oni wiedzieć kto jest odpowiedzialny.
  • 0

#16 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 11 12 2008 - 00:39

I tu też muszę przyznać rację, że dużo też zależy od administratora forum, w zależności jak będzie dobierał i sprawował pieczę nad zachowaniami moderatorów.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych