Wiek a fora internetowe
Napisano 09 12 2008 - 15:42
Jak sobie wyobrażasz moderowanie wątku w którym poruszane są tematy z życia wzięte przez ludzi którzy mają za sobą powiedzmy 30 lat życia. A jest coś takiego czego nie unikniesz, nieporozumień między pokoleniowych, jak temu zaradzisz?.
Myślę że do moderowania takiego forum potrzebni ci są ludzie mający odpowiedni wiek co najmniej 35 lat którzy już coś w życiu przeszli. To nie jest doradzanie jaka karta graficzna, zasilacz, czy jaka gra lub jaki dostawca internetu.
W swym forum dajesz ludziom możliwość różnych wypowiedzi a zwłaszcza że będą się one opierały na doświadczeniach życiowych.
Dlatego przemyśl sprawę moderatorów.
Napisano 09 12 2008 - 15:51
PS. A następnym razem brutus3 nie odkopuj wątków i nie nabijaj postów
Gość_unitraxxx_*
Napisano 09 12 2008 - 17:18
wiek to nie wszystko... liczy się wiedza, opanowanie, i odpowiednie obeznanie z ogólnie pojętą netykietą.
Napisano 09 12 2008 - 19:31
I właśnie daliście taki przykład w swych powyższych wypowiedziach, wytykając mi że zakwestionowałem wiek na moderatora,
nie zwracając na uwagi na jedno zdanie jakie napisałem,
Unitraxxx:Dzisiaj, 17:18 cytat:
wielu w tej chwili żyje młodych, że starsi im mogą wiedzy o komputerach pozazdrościć....
wiek to nie wszystko... liczy się wiedza, opanowanie, i odpowiednie obeznanie z ogólnie pojętą netykietą.
gdyby czytał uważnie nie napisał by tego, patrz wyżej tekst pisany brązową czcionką. Jedynie mam z doświadczenia życiowego wątpliwości co do opanowania i przestrzegania netykiety.
To co napisałeś jest to wy ogólnienie problemu związanego z moderacją forum, już nie raz przekonałem się że jeśli nie zgodzisz się z opinią/zdaniem z moderatorem nie letnim z reguły kończy się źle dla członka forum a w szczególności dla osób mających rację większe doświadczenie i nie tylko życiowe.Trivelt: Moderator ma przede wszystkim za zadanie kontrolować zgodność wypowiedzi z regulaminem oraz wyciągać odpowiednie konsekwencje z powodu jego nieprzestrzegania.
Na koniec, przecież w forum autora wątku sprawa komputera jest marginalna w stosunku innych ogólnych tematów, a takie wyskakiwanie na każdym kroku w obronie praw ba i nie tylko młodzieży, to zaczyna być zastanawiające. Czy widzicie gdzieś żeby osoby starsze właśnie od 35 roku życia wałczyły tak ostro o swe miejsce przy stole życia społecznego.
Po prostu każdy musi wiedzieć gdzie jest jego miejsce, inaczej wszelkie dyskusje i walka o nie należne miejsce doprowadza do nie porozumień, zbędnej kłótni i należy się z tym pogodzić że jajko nigdy nie będzie uczyło kury jak ma jajka znosić, choćby robił to
I co nie było warto odkopać wątku, choćby po to by wymienić poglądyTrivelt:PS. A następnym razem brutus3 nie odkopuj wątków i nie nabijaj postów
Proszę mej wypowiedzi nie brać jako próby wywołania kłótni na forum, to nie jest i nie było mym zamiarem.
Napisano 09 12 2008 - 19:52
Napisano 09 12 2008 - 20:19
//Trivelt: Wydzieliłem więc.
Napisano 10 12 2008 - 02:00
Po prostu są tematy, w których tylko młodzież ma rację bytu oczywiście pod niewidzialną kontrolą starszych
Napisano 10 12 2008 - 18:34
Napisano 10 12 2008 - 18:56
Napisano 10 12 2008 - 19:14
Naprawdę, przestań mnie już oceniać nie znając mnie nawet. W Shoutboxie wyraźnie istnieje zakaz proszenia o pomoc w problemach, a ściąganie simlocka jest podane jako przykład. Pani angelika91 natomiast zarejestrowała się dzisiaj na forum, tylko po to aby napisać w SB model swojego telefonu komórkowego, chyba można domyśleć się o co chodziło. Szczególnie, że jak mniemam na forum trafiła po wpisaniu w Google frazy "simlock"... Ja nie mam w zwyczaju za drobne 'wykroczenia' od razu karać: banować, warnować itd (bo wbrew pozorom łagodny jestem w tej kwestiiChodzi mi o to że większość młodych ludzi a właściwie 90% podejmuje decyzje pod wpływem chwili, patrz SB, osoba pisze nazwę telefonu komórkowego z jego numerem a już jeden z modów by banował ale drugi zachował zimną krew choć wiem że gdyby było tam napisane słowo "pomóżcie", już by słusznie ban leciał.
EDIT: Sprawa z ostrzeżeniem już wyjaśniona.
Napisano 10 12 2008 - 20:51
Zauważyłem że jeśli napiszę że mam inny stosunek do naboru moderatora czy innego powierzenia młodym jakiegoś obowiązku to zaraz jestem atakowany. No cóż jestem sam, aktywnym członkiem tegoż forum mającym więcej niż 50 lat.
Wiecie co a wejdźcie na forum elektroda, założę się że z miejsca połowa dostanie ostrzeżenie i to piszę bez złośliwości, tam panują takie same zasady i regulamin. A to że tylko młodzi zakładają forum to nie tak bo większość ale ta mniejszość jeśli już zakłada takie forum to młodzi nie potrafią się dostosować do regulaminu a z reguły nie mają nic do powiedzenia i dlatego odchodzą.
Zobaczcie przykład: Link "Tematyczne", i wyobraźcie sobie że człowiek 15 letni jest moderatorem tegoż działu, co taki młody człek może powiedzieć na temat życia, religii, chyba to co w książce pisze ale zero wiedzy z życia wziętej, swych poglądów na życie nie może poprzeć niczym z życia. I mało tego jakiś starszy człowiek opisze coś i co on się nie będzie z nim zgadzał to go zbanuje człowieka bardziej doświadczonego życiowo co ma więcej do powiedzenia, no jak to wygląda, przecież trzeba się liczyć że różni w różnym wieku ludzie będą się wypowiadali. Dlatego na takich forach z takimi tematami musi być człowiek doświadczony i odpowiedzialny, sami piszecie że w komputerach to nie jeden młody więcej wie od starszych i tłumaczycie że liczy się wiedza i odpowiedzialność więc skąd u powiedzmy 20 latka wiedza z życia wzięta nie ta z książki.
Napisano 10 12 2008 - 20:54
Napisano 10 12 2008 - 21:01
Napisano 10 12 2008 - 21:10
Napisano 10 12 2008 - 23:09
Napisano 11 12 2008 - 00:39
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych