Skocz do zawartości

Zdjęcie

Western Digital 40 GB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 homicide86

homicide86

Początkujący

• 19 postów

Napisano 17 04 2008 - 14:17

Witam, otóż posiadam dysk twardy Western Digital 40GB (w rzeczywistości 37,2GB). Zainstalowałem program HDDlife Pro i wykazuje mi:

Stan: 0%
Sprawność: 88% (doskonały!)

Temperatura dysku około 40-43 'c

Zaintrygowany pomyślałem, że przejadę dysk programem HDDSCAN for win 2k/XP v2.8, licząc że znajdę jakieś bad sektory.
Wynik:

< 5ms - 156372
< 20 - 148906
< 50 - 21
< 150 - 14
< 500 - 20
< 500 - 1
Bads [B] - 0

Uruchomiłem więc opcję ERASE.

W zakładce S.M.A.R.T.:
* Reallocation Sector Count Value - 136, Worst - 136, Treshold - 140 FAILED
* HDA Temperature 49'c
* Reallocation Event Count Value - 056, Worst - 056, Treshold - 000
* Ultra DMA CRC ERROR COUNT Value - 200, Worst - 253, Treshold - 000

Przejechałem dysk również HDD REGENARATOREM, ale nie znalazł żadnego bad sektora.

W czym leży przyczyna ? Czy dysk posiada bady ? Jeżeli tak to jak je oznaczyć, aby nie przeszkadzały w funkcjonowaniu dysku ? Słyszałem też, że można tak podzielić dysk na partycje, aby bay nie przeszkadzały... tak czy siak dysk nie nadaje się na ten, na którym ma być system startowy, ale do przechowywania mniej ważnych danych może być ??

• 0

#2 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 17 04 2008 - 17:13

Jeśli dysk jest nie do końca sprawny to nawet jak podzielisz na partycji to ryzykujesz, że jakiś bad zostanie Ci na systemówce. Do systemu taki dysk się nie nadaje. Co do trzymania tam innych rzeczy to też kwestia umowna,że niby nic się nie stanie. W pewnym momencie możesz nie móc nic z takiego dysku skopiować gdziekolwiek indziej, ani nagrać dane na płyty. Jeśli dysk ma już bady i jest uszkodzony to w pewnym momencie może Ci po prostu stawać. Dobra rada -> na śmietnik i kup sobie chociaż 80GB , nie są one już drogie.

• 0

#3 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 18 04 2008 - 10:24

Jak tak badów jeszcze na dysku nie ma ale Reallocation Sector Count Value to realokacja uszkodzonych sektorów wiec znak że z dyskiem się dzieje coś niedobrego. Na poczatek zmien taśmę i napisz jaki masz zasilacz - WD są podobno wrażliwe na wahania napiecia. Oczywiscie zrób kopie najwazniejszych danych.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych