Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wentylator na procku zatrzymuje się po zresetowaniu komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Robaczek1

Robaczek1

Obserwator

• 5 postów

Napisano 19 04 2008 - 21:48

Witam. Jestem tutaj nowy więc prosze o wyrozumialość :P A więc mam problem z kompem.
Problem przedstawia się tak; gdy włączam komputer to wentylator na procku normalnie pracuje ale jeśli zresetuje kompa to wentylator na procku przestaje się całkowicie kręcić Dołączona grafika! Dochodzi do tego że, komputer sam się wyłącza gdyż sie przegrzewa a po ponownym jego uruchomieniu wentylator kręci się nawet 6500rpm (wiadomo musi go schłodzić) ale moje pytanie, dlaczego tak się robi, czemu tylko przy opcji Uruchom ponownie a nie przy kazdym uruchomieniu komputera i co moze byc przyczyną, jeszcze dwa dni temu wszystko było ok. Prosze o konkretne odpowiedzi, wielkie dzieki za pomoc :P

AMD ATHLON X2 4400+ (Box)
Gigabyte GA-M61SME-S2L
1GB Ram
Zasilacz 400W

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 19 04 2008 - 22:19

Zobacz w BIOSie czy masz opcję "CPU FAN smart control". Jeżeli jest to ją wyłącz.

• 0

#3 Robaczek1

Robaczek1

Obserwator

• 5 postów

Napisano 20 04 2008 - 11:07

Małe sprostowanie: wentylato zatrzymuje się tylko przy opcji URUCHOM PONOWNIE Dołączona grafika! gdy go zresetuje wentylator takze działa. W biosie CPU SMART FAN CONTROL ma ustawione na ENABLED
  • 0

#4 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 20 04 2008 - 11:19

Czyli musisz przestawić na "DISABLED" (wyłączony), po wykonaniu tej czynności zapisz ustawienia w biosie
  • 0

#5 Robaczek1

Robaczek1

Obserwator

• 5 postów

Napisano 20 04 2008 - 12:43

Witam. No dobra zmieniłem na Disabled, owszem po ponownym uruchomieniu komputera wiatraczek sie nie zatrzymuje ale dziala caly czas na b.wysokich obrotach (b. głośno), może macie jakieś wnioski co może być przyczyną że na wysokich obrotach się nie zatrzymuje? Bardziej by mnie satysfakcjonowało aby dzialal poprawnie na zmieniających się obrotach....
  • 0

#6 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 20 04 2008 - 13:00

Skoro wyłączyłeś Smart FAN to nie dziw się , że działa Ci szybko i głośno, ponieważ nic go teraz nie kontroluje. Będzie się kręcił na wysokich obrotach cały czas. W BIOS przy tej opcji powinieneś mieć jeszcze jakieś odnośnie wentylatora. W tej sekcji gdzie pokazuje Ci prędkość wiatraczka oraz TEMP. procesora. Zobacz czy masz włączone COOL & QUIET.
  • 0

#7 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 20 04 2008 - 13:06

Będzie się kręcił na wysokich obrotach cały czas.

Wtedy wiruje na nominalnych.
  • 0

#8 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 20 04 2008 - 13:20

No ale jak, skoro funkcja od automatycznych obrotów względem temperatury jest wyłączona?
  • 0

#9 Robaczek1

Robaczek1

Obserwator

• 5 postów

Napisano 20 04 2008 - 13:53

No dobra ale czemu sam sie wylacza, przecież musi być cos nie tak..... a co do tego COOL & QUIET to czy to nie zmieni zegara procesora, i co ta opcja dokladnie daje? jeżeli teraz mam 2300 Mhz to on może zmniejszyc do 1000mhz, a co jesli bede używał aplikacji ktora będzie potrzebowała więcej....? Nie wiem czy zrozumieliście :P
  • 0

#10 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 20 04 2008 - 14:03

Nie, to jest także odpowiedzialne za prędkość obrotów wentylatora.
  • 0

#11 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 20 04 2008 - 14:20

Włącz jeszcze tą opcję i zaobacz jakie masz temperatury w czasie kiedy się wiatrak wyłącza.
Jak się włączy to po jakimś czasie się nie załącza?

• 0

#12 Robaczek1

Robaczek1

Obserwator

• 5 postów

Napisano 21 04 2008 - 18:18

Niestety albo nie mam tej opcji albo nie umie jej znaleźć. Ustawilem CPU warning Temperature System warning temperature warning Fan fail warning wszystko na enabled ale po zapisaniu plyta zaczyna sygnalizować przegrzanie albo że wiatraczek nie dziala.........(wiatraczek dziala, a przegrzany napewno nie jest...) Sam już nie wiem... komputer mam od dwoch tygodni, myślalem ze to wina ustawien albo czegoś co będę umiał zrobić ale widocznie coś się schrzaniło .... Dołączona grafika
Co radzicie. dalej mnie dziwi że przy pełnych obrotach wentylator sie nie zatrzymuje...

Napiszcie czy bardziej wygląda to na wine wentylatora czy płyta szwankuje?

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: reset komputera restart komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych