Witam,
mam problem z siecią wifi w swoim domu. Szukam na necie już od paru godzin, próbowałem różnych rozwiązań i póki co nic efektów sensownych nie dało a więc zwracam się z prośbą do Was. Na wstępie podam konfigurację laptopa :
Acer Aspire 5737Z
Intel Core2Duo T6400 (2,00GHz, 800MHz FSB, 2MB L2 Cache)
Up to 1407MB NVIDIA GeForce 9400M G
500GB HDD (jakiś hitachi)
4GB DDR3
Acer Nplify 802.11b/g/Draft N WLAN
Windows XP Professional 32bit SP3
Może zacznę od początku. Trzy dni temu miałem jeszcze na laptopie zainstalowaną oryginalną Vistę. Niestety przypadkiem popsułem cały dysk programem Partition Magic 8 (bodajże), nie mogłem sobie z tym poradzić i koniecznością był zupełny format. Jako iż od dawna myślałem o przesiadce na XP'ka to zainstalowałem XP'ka.
Początkowo myślałem, że po całym tym zamieszaniu uszkodziłem sobie dysk twardy. Jednak sprawdziłem go programem HD TUNE , który wykazał że dysk twardy jest w pełni sprawny.
Przed formatem z siecią wifi nie było żadnych problemów. Pingi utrzymywały się na poziomie 12-15ms, nie było freez'ow (dzięki WLAN Optimizer). Po formacie jednak problemy są. Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta dla Windows XP 32 bit i nie za wiele to dało gdyż pingi są ogromne a dodatkowo nie ma wersji programu WLAN Optimizer dla systemów XP. To znaczy jest, ale główna funkcja czyt. Background Scan niestety nie działa.
I tu nasuwa się moje pytanie. Co może być powodem tak wysokich pingów? Sygnał od routera utrzymuje się na poziomie 80%-100%, na Viście też tak było i nie było problemów. W routerze nic nie było zmienianie. Jak sami państwo się domyślacie, praca na takim WiFi potrafi być bardzo uciążliwa.
PS. Przy okazji mam też problem z dźwiękiem. Jest on zdecydowanie "cichszy" niż na Viście a sterowniki też wgrane ze strony producenta. Kodeki to K-Lite Codec Park 9.9.0 bodajże. Jakby ktoś wiedział co można by z tym zrobić to również prosiłbym o pomoc.
Z góry wszystkim miłym ludziom za pomoc uprzejmie dziękuję!
PS2. Przed chwilą właśnie padło wifi. Podczas pingowania wyskoczył tekst "hardware error" ale nie zdążyłem fotki zrobić bo mi cmd się wyłączył.
PS3. To jedna fotka z pingowania :

Moja zawartość
Nie podano