Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Visual Studio 2008][C++]Pytania odnośnie programu VS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kazeeny

Kazeeny

Stały użytkownik

• 209 postów

Napisano 11 03 2010 - 20:31

Jakiś czas temu przesiadłam się z Dev-C++ na Visual Studio 2008. Wiadomo - co środowisko, to każde inne i rządzi się swoimi prawami. Stąd mam pytania.
Gdy tworzyłam programy w devie, to po prostu zaczynałam to od wykonania czynności: Plik|Nowy|Plik źródłowy, następnie pracowałam nad programem, kompilowałam go i w katalogu, gdzie zapisałam plik CPP, znajdował się również plik wykonywalny EXE. W Visualu chyba tak prosto już nie jest:
1) jeżeli otwieram plik wykonany w Dev (tzn. dwukrotnie klikam na plik CPP), to otwiera mi się okno VS - i co teraz, jeżeli chcę skompilować? Nie znalazłam nigdzie w opcjach funkcji Kompiluj czy coś podobnego.
2) załóżmy, że stworzyłam pusty projekt: File|New|Project|Wind32 Console Application i zaznaczam opcję Empty Project. Następnie plik z Deva przeciągam do Source Files. Dotychczas, aby uruchomić program, na klawiaturze wciskałam F5 - co powodowało, że program się kompilował (przy okazji następował również rebuilt, o ile był konieczny). I program się ładnie uruchamia. Ale... Gdzie mam teraz szukać pliku EXE? Może jednak zamiast tego F5 powinnam co innego robić?

Może macie jeszcze jakieś dobre rady dla początkujących w VS?

• 0

#2 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 11 03 2010 - 20:49

szukaj tam gdzie zostal zapisany ten projekt

• 0

#3 izaw

izaw

Początkujący

• 97 postów

Napisano 11 03 2010 - 20:49

W podkatalogu Debug.
  • 0

#4 Kazeeny

Kazeeny

Stały użytkownik

• 209 postów

Napisano 11 03 2010 - 22:03

Już znalazłam ten plik - po prostu był poziom wyżej, w katalogu Debug, jak napisał izaw. Dzięki :)

A jeszce jedno pytanie mam: co zrobić, aby plik EXE mógł być otwierany przez jakąkolwiek osobę, której wysyłam ten plik, a nie posiada Visual Studio? Bo dzisiaj przesłałam plik paru osobom, a dwie z nich nie mogły go otworzyć w ogóle

Użytkownik Katarina edytował ten post 12 03 2010 - 00:44

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych