Skocz do zawartości

Zdjęcie

Vista versus XP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ripper14

Ripper14

Obserwator

• 6 postów

Napisano 27 08 2008 - 18:29

Szukałem ale nie znalazłem stricte takiego tematu
Ostatnio interesuje mnie ten temat.
Być może to dyskusja akademicka, ale.. który system jest faktycznie lepszy?
sam obecnie pracuje na XP ale za niedługo wygasa moja licencja (studencka) i będę chciał sobie kupić oryginalny OS w sklepie.

no i tutaj zastanawiam się pomiędzy XP Proffesional a Windows Vista.
Jeśli chodzi o interface oczywiście wole XP - proste, z przyzwyczajenia.. DO XP była zachowana ciągłość, co Vista łamie skutecznie i wszystko jest jakieś dziwne.
Uaktualnienia do XP będą jeszcze dostarczane 8 lat wiec nie ma z tym problemu.. Do tego czasu wyjdą jeszcze ze 2 lepsze systemy Microsoftu..

To co ponoć przemawia za Vistą to wyższe bezpieczeństwo, lepsza stabilność systemu i wykorzystanie zasobów.
Natomiast jest problem ze sterownikami..
Szczerze mówiąc nie mogę podjąć decyzji jaki system wybrać, serce jest za dobrze znanym XP do którego już przywykłem i nie narzekam, natomiast rozsądek, dbałość o bezpieczeństwo podpowiada, że Vista będzie lepsza (ilość łatek na Viste jest stosunkowo mała co świadczy o jej dobrym dopracowaniu pod względem bezpieczeństwa)

jakie są Wasze opinie?
Chętnie wysłucham zwłaszcza użytkowników którzy przesiedli się z XP na Vistę.
pzdr.

• 0

#2 grejpfrut

grejpfrut

Początkujący

• 112 postów

Napisano 27 08 2008 - 18:38

hmm nie przesiadlem sie moze bezposrednio na viste - przesiadlem sie na 2008 server (coz roznice jakies sa pomiedzy tym a vista), powiem tyle - musisz sie do tego systemu przyzwyczaic. duzo rzeczy jest pozmienianych, ale hmm sa to zmiany na plus moim zdaniem. po 2 tygodniach bylem juz na tyle do nowego systemu przekonany, ze teraz bym do xp raczej nie wrocil =]

• 0

#3 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 27 08 2008 - 21:06

Przesiadłem się z xp pro na vistę ultimate x64 ponad rok temu.

Posiadam Vistę na pewnym laptopie. Pierwsze wrażenia jakie były po przesiadce to nie wiedziałem, gdzie co jest, dopiero jeśli po przeglądałem wszystkie ustawienia tego systemu to już teraz wiem, co i jak, gdzie szukać. Jeśli chodzi o wydajność to w przypadku laptopa, vista ma lepsze zarządzanie energią, dzięki dużej możliwości ustawień zarządzaniem energi. Dla mnie vista jest stabilniejsza. Jak miałem xp to na początku zaraz po zainstalowaniu systemu chodzi szybko, potem po paru miesiącach wolniej, vista natomiast chodzi cały czas tak samo po jej zainstalowaniu. Gry według mnie chodzą tak samo jak na xp. W tej chwili bym się nie przesiadł do systemu xp. Jedyny jaki problem to, że stare gry czy programy nie działają na 64 bitowym systemie (prawdopodobnie na wersji 32bit będą działać).

Jeśli chodzi o sterowniki to pamiętam rok temu jakie były problemy ze sterownikami do karty graficznej GF na lapie, wieszały się podczas gier, ale na szczeście już ten problem minął.

Tak w ogóle teraz coraz wiecej jest sterowników dostępne pod vistę, więc praktycznie rzadko się zdarza, żeby jakiś sterowników brakowało.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych