Skocz do zawartości

Zdjęcie

Vista - router - Xp = błąd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 MateuszX

MateuszX

Obserwator

• 5 postów

Napisano 20 11 2008 - 22:11

Witam,
Mam znany już problem podłączenia Visty z XP'kiem (sp3)

Otóż na laptopie mam Viste i łączę się z routerem po wi-fi. Xp'ka mam po lanie z routera.
Pingi działają w jedną i drugą stronę Vista > Xp; Xp>Vista. Laptop router i Xp router też.
Kompy są w tej samej sieci lokalnej tj. "Grupa_robocza". Jadnak ani vita, ani Xp nie widzą się w otoczeniu sieciowym.

• 0

#2 msi

msi

Nowy

• 3 postów

Napisano 21 11 2008 - 00:43

sprawdz to http://networking.nitecruzr.net/2005/05/ad...ion-on-lan.html mialem podobny problem.\, opisany zreszta na tym forum. nikt mi jednak wtedy nie byl w stanie pomoc.

• 0

#3 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 21 11 2008 - 02:26

1. Na firewallu dodaj wyjątek o zasięgu (nie wiem jaką tam masz adresację na tym routerze) np. 192.168.1.1 a maska 255.255.255.0 - ale generalnie jak kompy się pingują to nie musisz tego robić.

2. Udostępnij zasoby (dyski, albo katalogi) które chcesz widzieć w sieci z pełnym dostępem. Zarówno na XP i jak i na Viście.

3. Zmapuj zasoby. Mój komputer>prawy klawisz myszy>mapuj dysk sieciowy>//IP_KOMPA/NAZWA_ZASOBU(tak jak się nazywa dysk, albo udostępniony katalog)/
zaznacz jeszcze montuj przy starcie czy jakoś tak.

I to na tyle. U mnie tak zawsze działało.
  • 0

#4 MateuszX

MateuszX

Obserwator

• 5 postów

Napisano 21 11 2008 - 17:50

Dzięki bardzo, pomogło ale na Viście nie widzę XP'ka ale to już wiem jak zrobić.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych