Witam, mam taki spory dość problem ostatnio zauważyłem takie coś:
http://img231.imageshack.us/img231/9008/51857746vg8.jpg
w swoim komputerze i tu mój pierwszy problem czy nie da się zmniejszyć ilości tej pamięci systemowej udostępnianej? (w BIOS'ie patrzyłem nic takiego nie mam wolałem sprawdzić jak to było przy dawnych AGP)
I kolejna sprawa bardziej problematyczna i pilna:
Ostatnio gram sobie w jakąś tam grę (akurat grałem w oknie) i nagle wyskakuje mi taki komunikat http://img216.imageshack.us/img216/5412/36592704vq8.jpg no to ja naciskam Anuluj i odpalam everesta żeby zobaczyć cóż tam się dzieje a tam http://img148.imageshack.us/img148/8707/87953676ah8.jpg i tu moje pytanie jak brakuje pamięci skoro jest ponad 50% wolnego ramu z 4GB i 2 moje pytanie jakim cudem NAJPIERW został zapełniony plik wymiany. A i miejsca jest jeszcze dużo na plik wymiany dla partycji. I everest też wskazuje coś dziwnego bo pokazał że plik wymiany zajęty jest w 1%??? (ostatnie linijki)
Pozdrawiam i z góry dziękuje za okazaną pomoc, poniżej zostawiam swoją konfiguracje komputera
Core Duo E8400, Corsair 2x2GB RAM, 2x(CF) Radeon 4850 512MB, GA EX38 DS4, Windows Vista 64bit SP1 PL
Vista Pamięć Wirtualna oraz Udostępniona pamięć systemowa
Rozpoczęty przez
MacGywer
, 04 09 2008 23:11
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 09 2008 - 23:11
Gość_Wojtex16_*
Napisano 05 09 2008 - 14:38
Odp. na pytanie 1:
Nie zmienisz tego, windows automatycznie przydziela pamięć dla karty graficznej, bierze tyle ile potrzeba.
Odp. na pytanie 2/3:
Widocznie masz ustawione za mało pamięci wirtualnej, wejdz w start/ panele sterowania/ system i konserwacja/system/ po lewej stronie wybierz "zaawansowane ustawienia systemu" poczym otworzy Ci sie okienko i na zakladce wydajnosc daj ustawienia, po czym pojawi sie koleje okienko gdzie musisz dac zaawansowane i tam masz "pamiec wirtualna", tu zaznacz Automatycznie zarządzaj rozmiarem.... , na koniec kliknij na OK.
Nie zmienisz tego, windows automatycznie przydziela pamięć dla karty graficznej, bierze tyle ile potrzeba.
Odp. na pytanie 2/3:
Widocznie masz ustawione za mało pamięci wirtualnej, wejdz w start/ panele sterowania/ system i konserwacja/system/ po lewej stronie wybierz "zaawansowane ustawienia systemu" poczym otworzy Ci sie okienko i na zakladce wydajnosc daj ustawienia, po czym pojawi sie koleje okienko gdzie musisz dac zaawansowane i tam masz "pamiec wirtualna", tu zaznacz Automatycznie zarządzaj rozmiarem.... , na koniec kliknij na OK.
Napisano 05 09 2008 - 14:58
...
Hm jest tak ustawione :] a możliwe że czymś on się "zapchał"? bo puki co ten błąd jeszcze mi się nie pojawił ponownie
Napisano 06 09 2008 - 01:35
Należy sprawdzić stan dysku poprzez wykonanie pełnego skanu. Wyłącz całkowicie pamięć wirtualną, a następnie spod konsoli odzyskiwania (na Viście środowisko WinPE i wiersz poleceń) wykonaj:
chkdsk Z: /r
gdzie Z oznacza partycję systemową.
Po przeskanowaniu partycji należy ponownie ustawić plik wymiany, dobrze jest ustawić stały rozmiar pliku wymiany.
Oprócz tego, dobrze będzie jak wykonasz test pamięci ram programem Memtest.
Jeżeli o ustawienie pamięci to możesz zrobić tak jak tutaj piszą Odchudzanie systemu Microsoft Windows. W razie wątpliwości z prawidłowym ustawieniem zapytaj ludzi tutaj na forum.
gdzie Z oznacza partycję systemową.
Po przeskanowaniu partycji należy ponownie ustawić plik wymiany, dobrze jest ustawić stały rozmiar pliku wymiany.
Jeżeli o ustawienie pamięci to możesz zrobić tak jak tutaj piszą Odchudzanie systemu Microsoft Windows. W razie wątpliwości z prawidłowym ustawieniem zapytaj ludzi tutaj na forum.
Napisano 06 09 2008 - 08:33
Należy sprawdzić stan dysku poprzez wykonanie pełnego skanu. Wyłącz całkowicie pamięć wirtualną, a następnie spod konsoli odzyskiwania (na Viście środowisko WinPE i wiersz poleceń) wykonaj:
Sprawdzone... ok
Sprawdzone 3 z 4 GB(tyle mogłem)... ok
Na wszelki wypadek przywróciłem jeszcze partycję do stanu praktycznie zaraz po instalacji windy (+ tam jakieś programy typu winrar ofice itp) Chociaż ta sytuacja już się nie powtórzyła.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych