Skocz do zawartości

Vestel

OFFLINE Ostatnio: 26 10 2011 20:45
-----

Moje posty

W temacie: Wifi - Sieć przeciążona? Problemy po podłączeniu trzech użytkowników.

26 10 2011 - 11:56

Ten cały Power Cycle był niezbędny, żeby router używał Maca z mojego laptopa. Dopiero po resecie urządzeń zaczął go używać i internet działał.
Zrobiłem teścik i zacząłem pobierać z trzech lapów jakieś pliki. Wychodzi na to, że już wszystko w porządku. Swoja drogą, Kolega Nomosz słusznie zauważył, że pomyliłem jednostki. Chodziło mi oczywiście o MB :(.
Nie sądziłem, że ten router może być taki badziewny. Najlepiej samemu poczytać, albo zdać się na kogoś kto ma wiarygodne wiadomości, a nie "coś tam wie". Można się przejechać nieźle, jak ja. :(

Pozdrawiam

W temacie: Wifi - Sieć przeciążona? Problemy po podłączeniu trzech użytkowników.

24 10 2011 - 19:07

Posłużyłem się tym artykułem i wykonałem wszystkie kroki.
http://www6.nohold.net/Cisco2/ukp.aspx?pid=80&vw=1&articleid=3686
Sekcja:
"Configuring a Linksys Router for Cable Internet Connection"
Tam jest również o tym cyklu odłączania zasilania, sekcja: "Powercycle Procedure"
Swoją drogą, jaka powinna być prędkość przesyłania plików między komputerami? Przez Grupę Domową plik 700Mb śle się ok. 8 minut.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

24 10 2011 - 15:24

Cały czas -33dbm. Lapek akurat stoi w odległości ok. 1m od routera, więc stąd i dobry zasięg. Wystarcza go jednak na całe mieszkanie i wszystko działa bardzo dobrze, dopóki nie ma trzech lub więcej urządzeń połączonych z wifi. Wtedy rozłącza niektóre z nich i trzeba co parę minut klikać "połącz".
Zasilacz śmiga bardzo ładnie, ogółem router kupiony był bodaj w zeszłym roku.
Karty Intela, która mogłaby coś napsuć nie posiadam. Co do pozostałych możliwych przyczyn, kto wie... Zrobiłem update firmware'ów, jeśli wadliwe oprogramowanie jest przyczyną, to może teraz zadziała.
Ktoś mi zasugerował również, że sygnał z kabla UPC idący przez modem, a potem do mojego routera może mieć jakieś zabezpieczenia/ograniczenia. Czy to możliwe? Ogółem jest tak, że nie wykupiłem wifi, tylko podłączyłem je sobie sam do modemu kablowego. Nie mam pewności, czy umowa na to zezwala, ale za to jest dobry komfort pracy :(.
Skonfigurowałem router i zgodnie z instrukcją na stronie Linksysa sklonowałem MACa laptopowego i zastosowałem go do routera (było trzeba zastosować tzw. 'Power Cycle', żeby po sklonowaniu działał internet). Jeśli to nie pomoże, Linksys ma jeszcze gwarancję.
Btw. czy wogóle te ustawienie, które wprowadziłem w konfiguracji routera może coś dać? Jestem w tych kwestiach laikiem.
Pozdrawiam.

24 10 2011 - 09:18

Typ zabezpieczeń:
WPA2/AES
Dołączona grafika

Inne ustawienia:
Dołączona grafika