Skocz do zawartości

Zdjęcie

VISTA i porty COM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sleo

Sleo

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 02 2008 - 11:29

Witam. Mój problem polega na tym że Windows Vista widzi mi porty com których tak naprawde nie ma, czy można je w jakiś sposób usunąć. Generalnie posługuje się GPS pod lapka i różnymi rodzajami map, aby GPs mógł działać poprawnie trzeba wgrać stery PL-2303 pod viste. Jakies półroku temu tak zrobilem i śmigał, niestety teraz po wgraniu nowej mapy stery od gps troche mi sie krzaczyły wiec poostanowilem wszytsko odinstalować i wgrać ponownie nowe stery. Niestety tu juz wystąpił problem po wgraniu sterowników kochany system Windows Vista nie wykrywał już popranie GPS pod USB - jako dodatkowy port com. Wykrywał dodatkowy port com i plus ekstra Microsoft BallPoint - myszke, niewiem skad niewiem jak ale lipa. Kursor myszki zakazdym razem gdy podłącze owego GPS zaczyna wariować i lata po całym ekranie. Postanowiłem wiec usunąć stery i zainstalować ponownie i ponownie. Robilem to w trybie awaryjnym, normalnym i nic. W koncu zorientowałem sie ku mojemu zdziwieniu ze w menadzerze urządzeń po podłączeniu GPS jest juz 14 portów com. Czyli kazda deinstalka sterów i instalka ponowna powoduje powstawanie wirtualnego portu com ktorego nie ma. I tu moje pytanie Jak do diabła mam pozbć sie tych wirtualnych portów com. Jak tylko ich sie pozbede to z GPS sobie poradze. Teraz po podłąćżeniu GPS jest na 14 porcie a automapa lub jaka kolwiek inna nie obsluguje 14, max 9 ma zaprogramowana. Pomóżcie jak pozbyć sie tych portów z Visty.

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 11 02 2008 - 11:34

Uruchom w trybie awaryjnym i odinstaluj z menagera urzadzeń

• 0

#3 Sleo

Sleo

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 02 2008 - 12:21

Uruchom w trybie awaryjnym i odinstaluj z menagera urzadzeń

Taa, żeby było to takie proste. Niestety gdy nie mam gps podlaczonego to w menadzeze urządzeń Vista nie widzi wogole portów com. Jak podłącze GPS, dopiero znajduje jeden (tylko Gps). Ale gdy wejdziemy w ustawienia urzadzenia i chcemy zmienic na inny port com to wlasnie tam pokazuje ze 14 portów jest w użyciu, a powinno być max 3 moze 4. Wiem bo tyle było z pół roku temu. Gdy wyusze przełączenie na jakiś inny port np Com 4 to wyskakuje ze urzadzenie ma konflikt i ..
  • 0

#4 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 11 02 2008 - 13:30

Jak załączysz w menagerze "pokaż ukryte urządzenia" to tez ich nie widać?
  • 0

#5 Sleo

Sleo

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 02 2008 - 17:15

Jak załączysz w menagerze "pokaż ukryte urządzenia" to tez ich nie widać?

Nio niestety nic z tego. W Viscie nawet nie ma zakładki porty (Com i LPT). Jest tak jak pisałem wcześniej, podłączam GPS i dopiero włącza sie ta zakładka i w niej wykrywa jakies tam port com odpowiedzialny za GPS. Z działąniem samego GPS sobie poradzilem, troche na siłe ale działa, interesuje mnie teraz jak pozbyc sie tych pseudo zajetych numeró portów com. Mam zajete porty od nr 1 - 14, ja potrzebuje jakis wolny ponizej 10 gdyz np AutoMapa posługuje sie tylko poramiz przedziału 1 - 9. Wydaje mi sie ze te porty zajete sa własnie przez te sterowniki od GPS które wgrywałem i kasowałem (z tym że wgrać się dały obsadzająć jeden nr portu a przy deinstalacji nie zwalniaja go - I tu jest problem!). Mam jeszcze lapka z Xp i tam tego czegos nie ma - przy instalce sterów obsadzany jest jakis tam nr portu com, a po deinstalacji zwalniany. Jak zto zrobić na VISCIE? O to moje pytanie. Rejestr niby czysciłem z błędnych wpisów, nadpisów itp., i nic, może jakoś config zmienic, autoexec, lub cos co powoduje start tego. Niestety na tyle sie nie znam, a grzebanie bez żdnej pomocy w tych pliczkach konczy sie makabrą.

Jakies sugestie gdzie można poszukac tego w rejestrze aby recznie usunąc??

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych