Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uszkodzone sloty PCI?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 berni

berni

Obserwator

• 9 postów

Napisano 05 02 2008 - 20:36

Witam,
Posiadam płytę główną ASUS A7N8X-X. Do tej pory korzystałem z karty dźwiękowej zintegrowanej na płycie po jakimś czasie kupiłem Sound Blaster Xi-Fi. Podłączyłem ją na slocie PCI. Komputer wykrył płytę zainstalowałem sterowniki, w menedżerze urządzeń wszystko było ok, urządzenie działa sprawnie, ale nie było dźwięku a mp3 wyłączały się samoczynnie po kilku sekundach(przy pierwszych sekundach też nie było dźwięku). Próbowałem na każdym slocie z tym samym rezultatem. Kartę dźwiękową podłączyłem na innym kompie od razu grała bez żadnych problemów. Próbowałem jeszcze wpiąć kartę sieciową na PCI i inną dźwiękówkę(SB Live). Sieciówka była ciągle widoczna jako nieznane urządzenie, natomiast SB Live się zainstalował, ale również zero dźwięków. Powtórzyłem wszystko po reinstalacji Wina, te same objawy.

Myślę, że sprzętowo coś się stało z tymi slotami PCI, kondensatory wyglądają elegancko, płyta wygląda wręcz jak nowa(zero uszkodzeń mechanicznych itp.) BIOS najnowszy.
Nie wiem już co mogę zrobić w tym temacie software`owo. Można jakoś w domowy sposób naprawić płytę hardware`owo??

Ma ktoś jakiś pomysł?

Za pomoc z góry dzięki
Pozdrawiam

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 05 02 2008 - 21:30

A przy podłączaniu dźwiękówek wyłączyłeś w biosie zintegrowaną?

• 0

#3 berni

berni

Obserwator

• 9 postów

Napisano 05 02 2008 - 23:57

tak
  • 0

#4 killov

killov

Początkujący

• 131 postów