Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukryte gigabajty, winny program, świrus, czy dywersja?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paweł Tomczak

Paweł Tomczak

Nowy

• 4 postów

Napisano 15 12 2009 - 08:30

Partycja C:/ zapełnia mi się jakoś tak potajemnie.
W katalogach jest kilka giga mniej, niż raportuje okno "Mój komputer".

W katalogach WINDOWS, Program Files i Documents and Settings mam zajęte 5,15GB 2,48GB i 1GB czyli w sumie 8,5GB, a w oknie C:/ komp raportuje zajętego ponad 12 GB.

Cała partycja ma 14,6 przy zajętych 8,5 GB powinno zostać około 6 GB wolnego - a w oknie C:/ raportuje wolnego tylko 2,68 GB.

Ciekawe, że CCliner oczyścił z mulącego dysku 2,6 GB i dysk zaczął pracować szybciej, ale ten raport C:/ mówiący o ilościach wolnego i zajętego nic się nie zmienił.

Ciekawe też, że systemowy "czyściciel" Windows (z Akcesoriów) melduje, że może usunąć ponad 2 GB, ale kiedy da mu się ok, to i tak nic się nie dzieje i przy następnym włączeniu komunikat się powtarza.

Czy Ktoś może mi powiedzieć, co może mi się UKRYWAĆ na dysku C:/ i jak to usunąć?
Czy jest możliwe, że ktoś, kto stawiał mi system mógł zostawić mi jakieś świństwa, abym go musiał ponownie zatrudniać? (Ten ktoś, widząc te opisane wyżej problemy, stwierdził, że nie wie co to jest.)

Pozdrawiam Paweł

• 0

#2 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 15 12 2009 - 10:08

Sprawa jest prosta, użyłeś CClanera do czyszczenia dysku, ale zapomniałeś o jednym system np. XP potrzebuje oprócz 0.99GB wolnego miejsca na dysku to jeszcze dodatkowo prawie 2,3 GB wolnego miejsca na przywracanie systemu, można to zmniejszyć do 64MB lub wyłączyć całkowicie przywracanie sytemu, wtedy mamy całe 2,3GB wolnego miejsca na dysku. Jeśli tej opcji przywracania sytemu nie ustawimy na minimum 64 MB lub całkowicie nie wyłączymy, to za każdym razem po oczyszczeniu komputera, system znowu automatycznie zarezerwuje sobie odpowiednią ilość miejsca na dysku. Do tego jeszcze należy doliczyć ilość wolnego miejsca na dysku pod dodatkową ilość wirtualnej pamięci RAM. Jeśli dysponujemy 1GB pamięci RAM to system dodatkowo przydziela na dysku twardym jeszcze 2GB dodatkowej pamięci RAM. Jest to dodatkowa wirtualna pamięć RAM na wypadek gdyby okazało się że pamięć rzeczywista RAM-u jest za mała i nie mieści programu lub uniemożliwia jego działanie.
Jeszcze jedno unikaj przechowywanie danych na partycji systemowej, partycja systemowa powinna służyć do przechowywania nie wielkich danych które co jakiś czas przekopujesz do innej partycji lub innego nośnika pamięci. Na partycji systemowej instalujesz programy które wymagają aby je tam instalować firewall, przeglądarka, antywirus, sterowniki, taki program jak M$Office lub OpenOffice, najlepiej instalować na osobnej partycji i ustawić w programie aby wszelkie dane wpisywały się w daną partycję. Jednym słowem wszystkie programy narzędziowe które dają wiele danych nie powinny zapełniać partycję systemową a jeśli już to należy za każdym razem przekopiować na inną partycję. I to z dwóch powodów, pierwszy system potrzebuje na dysku sporo wolnego miejsca na dysku przy 14,5GB wolnego miejsca na dysku musi zostać co najmniej połowa czyli 7,5 GB. Inaczej system może ulegać zawieszeniu zwłaszcza jeśli oprócz sytemu będzie pracowało dwa lub trzy programy jednocześnie.
A drugi powód to pierwsza partycja jaka ulega destrukcji, czy to z powodu wirusa czy innych przyczyn jest partycja C. I przez to możemy stracić wiele cennych informacji.

• 0

#3 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 15 12 2009 - 10:26

Pewnie masz tam zapisane dane Przywracania systemu w ukrytym folderze (jak i mnóstwo innych ukrytych plików). Wspomnianą pamięć wirtualną możesz przenieść na inny dysk, i miejmy nadzieję, problem się rozwiąże.
  • 0

#4 Paweł Tomczak

Paweł Tomczak

Nowy

• 4 postów

Napisano 30 12 2009 - 15:33

Ukłon

Dziękuje moim uczonym kolegom.

Złapałem grypę - będę miał czas na grzebanie w kompie.

Zacznę od przeniesienia OpenOffis'a na partycje E. Nie wiem czy będę umiał zmniejszyć ilość miejsca na potrzeby systemu, ale zobaczę. Spróbuję zmniejszyć też ilość kopii punktów odtwarzania systemu...

Niech się Wszystkim z Nowym Rokiem z super krokiem...
Paweł Tomczak
  • 0

#5 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 30 12 2009 - 16:36

Jeśli masz wolne a nudzi ci się, proponuje ponownie podzielić dysk twardy za oczywiście poradą jaką udzielą ci forumowicze.
Na przykład partycje systemowa C:, max 20GB, partycja narzędziowa D:, OpenOffice i programy do obróbki fotografii programy graficzne, programy do tworzenia muzyki itp. max 20GB, partycje rozrywkowe E:, max 10GB tu umieszczasz np. gry czy instalujesz wirtualne dyski pod gry i G: pozostała reszta (według dysku 80GB), na filmy i video klipy, tu umieszczasz programy do ściągania z internetu pliki multimedialne. Dzięki temu partycji systemowej nie zakazisz wirusem ściągając z internetu podejrzany plik, opcje Moje dokumenty możesz przenieść do partycji D:, nie będziesz już szukał swoich dokumentów pisanych w OOffice, lub zdjęć, czy rysunków.
  • 0

#6 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 30 12 2009 - 16:43

partycje rozrywkowe E:, max 10GB tu umieszczasz np. gry

Brutek, to są czasy kiedy jedna gra ma 12GB ;)

a przy dysku 80GB można prościej podzielić np.

10GB - system (o ile masz XP ;) )
reszta na programy , gry i inne ..

Tak małego dysku IMHO nie warto dzielić na wiele partycji.

@ Paweł Tomczak

Usuń unlockerem folder System Volume Information z C:\ (ukryty - systemowy)bez tytułu.JPG ;)
  • 0

#7 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 30 12 2009 - 17:17

Na Windows 7 starczy ci dokładnie... 15,2GB
Ale zalecam 20GB ze względu na przywracanie systemu i inne takie pierdółki.

// Małe sprostowanie : Win 7 ultimate tuż po instalacji ma 10,28GB jak już mówimy o szczegółach. ;)
A przywracanie systemu , temp i inne można przenieść na inną partycje.

Użytkownik macsch15 edytował ten post 30 12 2009 - 17:42

• 0

#8 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 30 12 2009 - 17:35

A tak dla sprostowanie, to ja podałem przykład, bo gdzie autor wątku podał jaką ma wielkość dysku twardego. Po prostu jak autorowi będzie się nudziło to zaproponowałem podział dysku na partycje/sektory.części aby miał wszystko na miejscu i uporządkowane, takie wolne chwile warto wykorzystać na porządki w domu czy komputerze. Jeśli chodzi o wielkość partycji i pod jaki system wystarczy popatrzeć na moją sygnaturkę i wiadomo na czym ja się opieram. Wiadomo wielkość partycji systemowej zależna jest od używanego sytemu/ów, plus inne oprogramowania które należy wyłącznie instalować na partycji systemowej aby system i dany program zgodnie współdziałały bez niepotrzebnych spowolnień i konfliktów.
  • 0

#9 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 30 12 2009 - 20:59

Jakbym nie wiedział, ale z "tuż po zainstalowaniu" to nie możliwe bo wszystko powyłączałem i nic na C: nie instalowałem. ;)
I tak mówię o Ultimate x64
  • 0

#10 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 03 01 2010 - 00:13

Ile masz pamięci RAM? Pamiętaj, że tyle samo dysk rezerwuje na plik hibernacji. Wątek był szerzej omawiany w zwolnienie miejsca na partycji systemowej
  • 0

#11 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 03 01 2010 - 00:24

A no tak zapomniałem... :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych