Skocz do zawartości

Tweak_Man

OFFLINE Ostatnio: 21 02 2008 01:50
-----

Moje posty

W temacie: Problem z odpaleniem Radeona x1950 pro

21 02 2008 - 01:42

Ja rozwiązałem już ten problem.
A więc do rzeczy:

- Spójrzcie co jest napisane na pudełku ;) jaki monitor obsługuje karta graficzna, jeżeli jest tam wzmianka o monitorze CRT (cyfrowym) bo i są analogowe, to oznacza że wszystko jest OK, natomiast jeżeli nic nie jest napisane to sprawa inaczej wygląda, ja pracowałem przez miesiąc na monitorze CRT i wszystko było OK, aż pewnego razu mi monitor zgasł, próbowałem wszystkiego reinstalacje windowsa zmiana zasilacza, płyty głównej, nic nie dawało już byłem pewien że karta mi padła, moje testy opierałem na 2 monitorach CRT aż sąsiad kupił monitor LCD i pozyczyłem od niego, podłączyłem do karty (przez cyfrowe złącze) i wszystko działa super sprawnie :P
To jest jakaś usterka w tych kartach graficznych, ta karta teraz działa tylko na cyfrowym złączu dobrze na LCD ;) po podłączeniu CRT monitor podczas uruchamiania systemu (zazwyczaj przy welcome-witamy) się wyłączał, a więc spróbowałem jeszcze raz bios zmienić ale nic to nie dało, więc opisałem problem na kartce i wysłałem kartę do serwisu, kumple ze serwisu znając po 2 tyg stwierdzili ze kartę należy reklamować że jest ona uszkodzona ("nie softwarowo - programowo" tylko jakiś podzespół za wyświetlanie grafiki musiał sie popsuć i że jest to nienaprawialne)
Po 3 tyg dostałem nową kartę "w której wyrażnie była zaznaczona obsługa monitorów CRT cyfrowych jak i analogowych" i wszystko dobrze działa od dłuższego czasu.

Mam nadzieje że nie zdołowałem tych którzy chcieliby rozwiązać ten problem innym sposobem niż oddanie jej do serwisu.
Możliwe że to tylko mój przypadek był taki że wymiana karty była nieunikniona.

Ps. Ci od serwisu powiedzieli że powinienem uziemnić komputer, że takie cuda dzieją się poprzez zmiane napieć ... spadki napiecia ....etc. nie jestem w stanie powtórzyć tego co mówili .....

Pozdrawiam
Mam nadzieje ze pomogłem
zawsze istnieje możliwość kupna monitora LCD na złączu Cyfrowym ;)