Skocz do zawartości

Zdjęcie

Transcend StoreJet 25M3 (USB 3.0) - problem, padł dysk?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 funek1

funek1

Nowy

• 2 postów

Napisano 03 12 2012 - 18:04

Witam!
Niecały miesiąc temu kupiłem nowy dysk Transcend StoreJet 25M3 (USB 3.0) 500 GB. Dzisiaj podczas gdy dysk był podłączony do komputera spadł z biurka nie odłączając się przy tym od łącza USB. Dysk nadal był wykryty w systemie, ale po wejsciu na niego widziałem tylko jeden folder (a wcześniej bylo ich kilkanaście). Postanowiłem zrestartartować komputer, ale po restarcie dysk w ogóle nie jest wykrywany.

Miałem już kiedyś padnięty dysk wewnętrzny ale po podłączeniu wyskakiwały jakies komunikaty o niemożliwości zainstalowania sprzętu, w tym przypadku tak naprawde żadnej reakcji. Co prawda słychać dźwięk podłączania urządzenia do portu USB (odgłos nowego urządzenia) ale po tym, nie instaluje zadnych sterowników ani nie pokazuje zadnych komunikatów o tym, że nie może go odpalić.

Dysk wydaje też dosyć dziwne dzwięki w momencie podłączenia (do odsłuchu poniżej), dźwięki te następują tylko w momencie podłączenia, później już tylko cisza. Nie słychać ani nie czuć również, aby dysk pracował.

LINK DO AUDIO Z DŹWIĘKAMI JAKIE WYDAJE DYSK:
http://w88.wrzuta.pl...K7xYh1HFlX/dysk

Domyślam się, że to wszystko to nic dobrego. Ale może ktoś będzie mógł chociaż ocenić ten dźwięk. Czy oznacza on totalną padake dysku czy można coś jeszcze zadzaiałać.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Załączone pliki

• 0

#2 Qauke

Qauke

Expert

• 5 156 postów

Napisano 03 12 2012 - 22:51

Nie brzmi to zbyt dobrze. A na pewno jest to uszkodzenie mechaniczne.
Spróbuj odzyskać dane z tego dysku, i wydaje mi się że czeka Cię kupno nowego HDD :D

Użytkownik Qauke edytował ten post 03 12 2012 - 22:54

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych