Skocz do zawartości

Zdjęcie

Toshiba Satellite A300 15J

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 nosorozecbubu

nosorozecbubu

Nowy

• 3 postów

Napisano 02 09 2008 - 20:35

Witam :) Próbuję znaleźć odpowiedź na mój problem już od kilku godzin, jednak niczego nie znalazłem - mam nadzieję że temat się nie powtórzy. Mam mały problem z laptopem tzn. laptop posiada multimedialne przyciski do włączania odtwarzacza Windows Media Player, włączania muzyki itp. Laptop posiadam od kilku dni i do tej pory wszystko dobrze chodziło. Teraz jednak po wciśnięciu przycisku wł./wył. podświetlenia tychże przycisków nic się nie dzieje. Wcześniej chodziło wszystko ok. Oprócz tego przestały teraz działać przyciski służące do obsługi WMPlayera. Po dotknięciu przycisków zostają na sekundę podświetlone, jednak nic się nie uruchamia. Być może poknociłem gdzieś coś w ustawieniach Toshiby, bo próbuję dotrzeć do wszystkich funkcji tego laptopa, jednak nie mam zielonego pojęcia co takiego mogłem zmienić. Przegrzebałem całe oprogramowanie Toshiby jednak nie ma tam zbyt wielu ustawień (praktycznie możliwe jest tylko ustawienie czy przyciski te mają być podświetlone czy też nie). Nie jest to jakiś straszny problem, nie korzystam z tych przycisków aż tak często, jednak chciałbym, żeby wszystko sprawnie działało, skoro sam laptop kupiłem kilka dni temu :) Jeżeli nie macie pomysłu co może być powodem, albo jak te ustawienie zmienić, to może wiecie jak ustawić wszystkie ustawienia tego laptopa na domyśle, tzn. fabryczne? Chodzi mi konkretnie o oprogramowanie Toshiby. Nie mam zamiaru stawiać systemu na nowo albo coś w tym stylu. Mam nadzieję, że ktoś będzie miał jakiś pomysł :) Z góry dziękuję i pozdrawiam

Piotrek

• 0

#2 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 02 09 2008 - 20:53

Hej, zajrzyj na stronę toshiby - w dziale pomoc techniczna powinieneś mieć możliwość wyboru swojego modelu lapka i wejścia do pobierania plików dla tego modelu - spróbuj znaleźć program obsługujący te klawisze i przeinstalować go (tzn. usunąć z opcji dodaj/usuń programy w panelu sterowania, zrestartować lapka, i zainstalować od nowa). Jeśli masz oryginalne dyski od tego lapka to też wszystkie programy powinny być na nich zawarte (trzeba często pogrzebać po folderach). W ostateczności zadzwoń na info linię toshiby. Życzę powodzenia :)

• 0

#3 nosorozecbubu

nosorozecbubu

Nowy

• 3 postów

Napisano 02 09 2008 - 21:10

Na stronie Toshiby generalnie są sterowniki do wszystkich laptopów, jednak nie mam pojęcia jak to nazwać - wszystkie sterowniki są opisane po angielsku, więc "podświetlanych przycisków multimedialnych" na tej liście raczej nie znajdę :) Szukałem czegoś co odwzorowywałoby mniej więcej polską nazwę lub sugerowało, że o te przyciski chodzi jednak nic takiego nie znalazłem. Do laptopa żadnych dysków nie dostałem - Toshiba najwyraźniej wychodzi z założenia, że wystarczy Recovery Disk na twardym dysku. tzn. wypalam sam sobie płytkę, dzięki której zawsze będę mógł przywrócić całe oprogramowanie do stanu poczatkowego. Jednak obawiam się, ze to się będzie wiązało z postawieniem całego systemu na nowo, a na to nie mam czasu, nerwów i ochoty :) Zresztą nawet tej płytki nie wypalę bo nie mam teraz pustych płytek DVD. Co do infolini Toshiby to oni podają kontakt do serwisów Toshiby w Polsce, no ale telefon do serwisu uznaję za ostateczność - nie lubię komuś głowy zawracać, jeżeli sam teoretycznie mogę znaleźć odpowiedź, chociaż narazie z marnym skutkiem :/ Być może się skończy na nowo postawionym systemie ;) Dzięki za odpowiedź :)
  • 0

#4 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 02 09 2008 - 21:34

Rozumiem :) . Tutaj - klik jest strona z pobieralni toshiby - znasz może swój Short Model No do A300? Plus jaką masz windę? xp czy vistę? Spróbuję wygrzebać coś...

Edit:
PS - nie masz w klawiszach funkcyjnych opcji wyłączania przycisków multimedialnych? tzn. przez naciśnięcie klawisza FN + inny klawisz?

Edit2:to jest chyba to: TUTAJ, ale chyba tylko pod windows XP... hmm
  • 0

#5 nosorozecbubu

nosorozecbubu

Nowy

• 3 postów

Napisano 02 09 2008 - 21:39

Toshiba Satellite A300 PSAJ4E - Windows Vista. :)

PS.

Teraz widzę, że przyciski play, stop itd. działają, ale tylko gdy włączę WMP i włączę normalnie piosenkę. Wcześniej działało to w ten sposób, że wszytsko z klawiatury uruchamiałem - przy pomocy tych przycisków mogłem włączyć WMP i utwory. Podświetlenie oczywiście dalej nie działa.

PS2.

Przeczytałem całą instrukcję użytkownika chyba z 5 razy, przeglądałem wszytskie funkcje w kombinacji Fn + F... i niczego takiego tam nie ma.

------------------------------

Niestety - zainstalowałem ten programik, który teoretycznie jest pod XP, jednak nie chce się nawet uruchomić, również po ustawieniu trybu zgodności. Zadzwonię do Toshiby albo zainstaluję od nowa oprogramowanie :/

Dzięki za pomoc :) Nie zawracam Ci już dłużej głowy :) Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych