Witam. Czy ktoś może mi powiedzieć czy można wymienić radio wi-fi w laptopie na nowszą generacje wi-fi 802.11n. Czy do tego trzeba by zrobić jakieś przeróbki?
Toshiba P100-324 wymiana radia wi-fi
Rozpoczęty przez
jakintos
, 25 06 2008 18:51
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 06 2008 - 18:51
Napisano 25 06 2008 - 19:07
nie, nie trzeba nic przerabiac- odkrecasz, odpinasz kabelki ( zapamietaj jaki kolor do gniazda), wypinasz karte, wpinasz nowa, podlaczas kabelki , zakrecasz klapke, instalujesz sterowniki i po wszystkim. Najwaznieje abys kupil wifi na wlasciwym slocie sa 2 rozne typy i 3 b. malo popularny. Nowa wifi proponuje na chipsecie Atheros
Napisano 26 06 2008 - 19:02
Dzięki sw29l. Mam jeszcze kilka pytań. Mianowicie czy nowsza generacja wifi n współpracuje normalnie np. z routerem wifi b,g? Podobno też wifi n ma lepszy zasięg , co w laptopie jest to ważne. Jeżeli tak jest to o ile procent może się zwiększyć zasięg? . Może tu ktoś będzie wiedział bo narazie nikt z moich kumpli nie mógł mi odpowiedzieć.
Gość_Wojtex16_*
Napisano 26 06 2008 - 20:04
Karta z standardem N jest zgodna z poprzednim standardem czyli B/G. Co do zacięgu to ma lepszy, ale często jest tak, że znajduje nawet bardzo odległe sieci, ale nie da się z nimi połłączyć, bo sygnał nie dociera. Dodam jeszcze że N ma też szybszą transmicje danych niż B/G , ale internet chodzi tak samo, róznice tylko da się się odczuć przy kopiowaniu plików w otoczeniu sieciowym, czyli wymiana plików między komputerami, które są w tej sieci.
PS> Na razie mało urządzeń obsługuje standard N, ale za kilka lat się to zmieni...
PS> Na razie mało urządzeń obsługuje standard N, ale za kilka lat się to zmieni...
Napisano 28 06 2008 - 18:39
Znalazłem z dużym problemem dwie karty Atheros 802.11N mini pci card model AR5BMB-0072TA i następna Toshiba 802.11N mini pci-express card model 4965AGN. Czy może ktoś sie spotkał z tymi kartami w praktyce lub słyszał dobre i złe rzeczy.
Gość_Wojtex16_*
Napisano 28 06 2008 - 20:09
następna Toshiba 802.11N mini pci-express card model 4965AGN
Tą kartę mam w laptopie Compal Fl90, działa bez żadnych problemów ze wszystkimi standardami czyli B/G , testowałem nawet na N, bo mój ruter wpiera ten standard, ale tylko próbowałem czy działa, dlatego, że u mnie w domu jest kilka laptopów i ta reszta nie wpiera N, przez co jestem zmuszony używać G.
Napisano 29 06 2008 - 22:28
Mam do Ciebie Wojtex16 jeszcze jedno pytanie. Na zdjęciu ta karta Toshiba 802.11N sprawia wrażenie jakby miała wyjścia na 3 anteny zewnętrzne. Może sie myle, jak nie ma takiego wyjścia to czy jest możliwość dorobienia?
Gość_Wojtex16_*
Napisano 29 06 2008 - 23:58
Jesteś pewien, że to toshiba? bo model 4965AGN to właśnie jest karta wifi od firmy Intel. Czemu nie miało by być tego wyjścia? Fabrycznie te 3 antenki są już standardowo zamontowane, innaczej bez nich nie bedzie łapać zacięgu.
Napisano 09 07 2008 - 21:37
Witam po dłuższej przerwie. Wracając do tematu z Wojtex16. Powiększyłem zdjęcia tych kart wifi o których pisałem powyżej i mają one 3 wyjścia na anteny. Problem w tym że ty Wojtex16 w swoim laptopie musisz mieć wbudowane 3 anteny skoro masz orginalnie taką karte wifi n. W moim laptopie orginalnie siedzi karta wifi b.g i gdybym chciał wymienić na karte nowszej generacji zostałyby mi 2 wyjścia antenowe nie wykorzystane i prawdopodobnie przez to byłby znikomy zasięg i może jeszcze inne problemy. Druga opcja to taka żeby z karty wifi n wypuścić dłuższe kabelki antenowe na zewnątrz i zamontować gdzieś na obudowie laptopa 3 wyjscia antenowe a następnie 3 antenki zewnętrzne. Czy ktoś ma lepszy pomysł?
Gość_Wojtex16_*
Napisano 15 07 2008 - 15:59
Masz racje mam 3 antenki standardowo zamontowane w mojej karcie wifi. Co do 2 opcji to ja nie widze sensu przedłużania kabli, montowania na zew. gdyż czułość jest na tyle dobra, że spokojnie sobie leżą w lapie (czyli w środku). Moim zdaniem montujesz tą kartę od Intela, tą która ma standard N i kabelki te oryginalne montujesz w środku gdzieś tam i powinno być OK. Chyba, że faktycznie potrzebujesz super anteny to kupujesz kartą wifi pod USB czy PCMCIA czy EXPRESSCARD z dołączaną anteną.
Napisano 19 07 2008 - 21:32
Witam. Ta sprawa nie daje mi spokoju. Napisałeś że: Masz racje mam 3 antenki standardowo zamontowane w mojej karcie wifi. Jeżeli jest tak jak piszesz to nie będzie problemu. Ja czytałem że większość laptopów nie ma wbudowanej anteny w karcie wifi, tylko z karty wychodzą kable antenowe a same anteny są wbudowane w ekranie laptopa. Karte którą omawialiśmy są widoczne 3 wyjścia antenowe, czy ma ona też wbudowane anteny? Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych