Skocz do zawartości

Tom Hagen

OFFLINE Ostatnio: 02 07 2007 00:35
-----

Moje tematy

kopia ukrytej partycji + instalacja systemu

01 07 2007 - 01:39

Witam

Mam do Was dwa pytania związane z ukrytą partycją w notebook'ach.

1. Chciałbym wykonać kopię takiej właśnie ukrytej partycji. Czy program Norton Ghost (lub inny do backupu) zobaczy tą ukrytą partycję i pozwoli na wykonanie jej kopii?

2. Jakiś czas temu kupiłem notebook'a Acer Aspire 3614WLMi. Jak pewnie sie domyślacie sprzet ten nie posiada nośnika z instalką systemu, ponieważ system jest w wersji preinstalowanej. Pierwsze odpalenie, automatyczna instalacja systemu, wykonałem oczywiście zalecana kopię na płycie DVD. Po jakimś czasie z systemem zaczeły dziać się różne dziwne rzeczy, w związku z czym postanowilem użyć wykonanej kopii systemu z DVD w celu przywrócenia do stanu wyjściowego. Niestety, mniejwięcej przy 34% odczytu otrzymałem komunikat, że system nie jest w stanie odnaleźć jakichś plików i przywracanie zostaje przerwane. Długo się nie zastanawiając postanowiłem, że troszkę namieszam i zainstaluję inny system dodatkowo zmianiając nieco konfigurację partycji (nie bardzo odpowiadał mi podział fabryczny 50/50%). Przy tej okazji usunąłem oczywiście partycję ukrytą (kretyn!Dołączona grafika). W związku z tym sytuacja wygląda tak, że mam notebook'a z oryginalną licencją na soft, a nie mam samego softu. I tu nasówa się moje drugie pytanie: czy mogę zainstalować system z innego nośnika podając mój oryginalny klucz??? Może ktoś z Was już miał podobne problemy i po takim zabiegu wszystko działa normalnie??? Dodam tylko, że pani o przesympatycznym głosie w dziale pomocy technicznej Microsoft powiedziała mi, że tego się nie da zrobić, bo już na początku instalacji będę miał problemy.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.