Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tepmeratura komputera :(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ViNCi

ViNCi

Nowy

• 4 postów

Napisano 09 04 2008 - 22:36

Witam. Mam taki problem. Niedawno kupiłem nowy komputer (znaczy w wakacje). Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale go opiszę: Procesor dwurdzeniowy core 2 duo po 2.16, karta graf GeForce 7900 gs, ramu 3 gb, dysk twardy 300 gb. Nie wiem chyba wszystko wymieniłem. Nie bardzo się znam... I zauważyłem taki problem... Komputer stoi niedaleko ZIMNEGO kaloryfera oraz ma zdjętą boczną obudowę (która zresztą jest siatkowana) aby mniej się nagrzewał. Ale niestety temperatura sięga nawet 90 stopni :/ A co najlepsze jest to nawet gdy nie gram :/ Czy coś mam źle ustawione? Wraz z instalacją karty graficznej zainstalował mi się jakiś Smart doctor który monitoruje temperaturę i zwiększa obroty jakiegoś wiatraczka, co słyszę, ale mimo wszystko nie za wiele to daje ;) Pomóżcie proszę... Co może być przyczyną takich temperatur...? Jak temu zapobiec....? :thumbsup:
ps. załączam screen ze speedfana

Załączone miniatury

• Temp.JPG

• 0

#2 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 09 04 2008 - 22:44

co do procka to moze pasta jest zle nalozona a co do obudowy to moze zaloz dodatkowy wentyl i jeden bedzie wdmuchiwal do niej powietrze a drugi je z niej wycigal, juz widzlalem budy gdzie dodatkowy wentyl za 15 zeta zmniejszal temp w niej o kilka stopni

• 0

#3 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 09 04 2008 - 22:55

Witam; po pierwsze obudowa jest po to by nie tylko kurz się nie dostawał do komputera ale ani on ani z zewnątrz nie przenikały fale elektromagnetyczne zakłócające pracę innych urządzeń elektronicznych. Dlatego załóż z powrotem osłonę, po drugie jak wyżej wymieniono zainstaluj na obudowie z tyłu wentylator taki do 1500 obr/min to wystarczy jeśli temperatura nie spadnie to znaczy że prawdo podobnie nie masz pasty termo przewodzącej między CPU a radiatorem. Jeśli i dysk twardy się grzeje to dodatkowy wentylator na przód obudowy dmuchający na dysk taki do 1200 obr/min.
Miałeś osłonę otwartą to sprawdź czy wszystko jest czyste jeśli nie to kup pojemnik z sprężonym powietrzem i przedmuchaj radiatory i wentylatory i wszystko w obudowie. Uwaga! w żadnym wypadku nie należy dmuchać bo drobinki śliny mogą spowodować zwarcie i tym samym uszkodzenie komputera lub jego podzespołów.
  • 0

#4 ViNCi

ViNCi

Nowy

• 4 postów

Napisano 09 04 2008 - 23:41

Ale ja mam z tyłu jakiś wiatrak i to w miarę duży. Na oko to ma z pięć cm. promień... Tylko nie wiem jak sprawdzić ile on ma obrotów... A po drugie ile może kosztować dobry jakiś wiatraczek żebym wmontował dodatkowo...? i jak to się podłącza...? ja mam 4 wiatraki: 1 przy zasilaczu, drugi przy procesorze, trzeci przy karcie graf. (tym mogę manipulować obrotami) i czwarty w obudowie z tyłu duży. Obudowę mam Spider czy jakoś tak może wam to pomoże bo z przodu nie mogę wmontować wiatraka bo mam ozdobne jakieś pająki czy to spider man jest nie wiem syn taką chciał. Mogę zrobić zdjęcie.
  • 0

#5 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 10 04 2008 - 10:13

Sprawdź czy na procesorze nie odpięła się któraś z zapinek - to się czasem zdarza, wtedy temperatura na procku szaleje

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych