Skocz do zawartości

Tenzency

OFFLINE Ostatnio: 02 08 2008 20:58
-----

Moje posty

W temacie: 9800GX2 czy GTX280 ?

26 07 2008 - 15:45

Ok, pozostaje mi więc ASUS :)
Gorzej tylko że w Komputroniku, gdzie chciałem żeby mi złożyli jest "niedostępny" - nie wiadomo dla czego.
(Jestem słabiak - sam nie złożę, chyba żeby ktoś kto się zna mi pomógł, ale tak, nie mając takich znajomych ani wiedzy i nadprzyrodzonych zdolności komputerowych raczej nie)

Dość spore przejście po sklepach uwidacznia jednak braki i niedoskonałości takiego rynku jaki mamy.
Tam gdzie tanio (internetowe z siedzibami) nic nie zobaczymy, tam gdzie drożej (zwykłe sklepy i salony) zobaczymy wybrane modele, nie dające żadnego przeglądu rynku.
W każdym sklepie zapytani o to, co dobre, co polecają, wepchną co im wygodniej.
potwierdza się stwierdzenie że żeby coś zrobić w tym kraju, trzeba znać sie lepiej od "specjalistów".

Ciężko ocenić jak to jest z tym HDMI ale wygląda że w komputerze to jedyny format, który pociągnie z karty graf. sygnał HDTV.
Chyba że ktoś z Was jest pewien innej wersji.. więc pojawia sie jeszcze raz pytanie:

Czy Video HDTV to to samo co HDMI?

25 07 2008 - 20:38

Ok, ale dlaczego Gigabyte może sprawiać problemy? Co z nim jest nie tak?
(niby w CD-Action większość zestawów opieraja na kartach graficznych Gigabyte, dlatego chciałbym wiedzieć..)
Do ASUS'a nic niby nie mam, ale chętnie bym zrozumiał co może być nie tak - łatwiej zapamiętam, gdybym miał coś polecać znajomym.

A nad monitorem pomyślę - chciałbym zobaczyć jak model który mam kupić świeci - bo prarametry czasem sobie a działalność w praktyce sobie.. Jutro biorę sie za przegląd :)

TM

25 07 2008 - 18:50

Dzięki Wikipedii stwierdziłem że w komputerze pojawienie się oznaczenia HDTV na karcie graficznej oznacza że posiada ona wejście/wyjście HDMI!

Sprawa jest bardziej zagmatwana: jest to rzeczywiście nazwa spotykana przy telewizorach,
a oznaczenie sprzetu wyświetlajacego "HD Ready" ma sugerować że odtwarza on obraz w rozdzielczości HDTV czyli 1920x1080 pix.
W większości przypadków nie jest to jednak pełne 1920x1080 -jedynie zbliżone, mniejsze proprcje.
Tak to się ma do telewizorów/ew. monitorów które dostały aż głupio popularne ostatnio logo HD Ready.
(normalnie gdyby mogli, to ludzi mruczeli by je cały czas pod nosem.. "HD HD HD" mimo że nawet sami w większości nie wiedzą na czym to polega)

Logicznie rozumując pojawienie sie oznaczenia HDTV na karcie graficznej oznacza, że karta ta "uwielbia" a przynajmniej została stworzona do wyświetlania obrazu 1920x1080.
I mamy kolejne schodki.. bo jeśli nie chcemy mieć strat na tym pięknym dziele zniszczenia (w końcu to ogrmna rozdzielczość!)
to trzeba było by dobrać ekran o odpowiedniej rozdzielczości, a kierując się artykułem z Wilkipedii,
nawet sprzęt, który jest oznaczony "HD Ready" nie koniecznie jest sprzetem w pełni wyświetlającym HDTV
- tak jak napisałem wcześniej, powtażając za Wikipedią, często są to mniejsze, zbliżone proporcje.

Z drugiej strony, skoro TV o mniejszych rozdzielczościach niż HDTV (urządzenia podpisane HD Ready, a faktycznie o mniejszych rozdzielczościach) dają sobie jakoś radę z samym HDTV to prawdopodobnie monitor 22" (1680x1050) również powinien dać sobie z tym radę.

Szukając monitora całkowicie "Full HD" ("urzadzenia teoretycznie całkowicie zgodne z HDTV" jak mówi Wikipedia) wstukałem w google "1920x1080 monitor" i ku mojemu zdziwieniu pojawiły sie jedynie zagranicze strony, w większości jednak wielkościami ekranów przypominające strony o telewizorach (30", 29", 37")
Znalazłem wśród nich jeden znany mi model MK241H - 24calowiec firmy ASUS który na stronie angielskiej (międzynarodowej) miał 1920x1080, a na polskich stronach już 1920x1200 - kolejny niezrozumiały dla mnie problem różnicy rozdzielczości.

Teraz, będąc juz zdecydowanym na GTX280 (prawdopodobnie Gigabyte, lub ASUS) mam problem z monitorem,
a więc stąd moje następne pytania:

• Czy monitror 22" może mieć problemy (choćby teoretyczne) z sygnałem HDTV wychodzącym z karty GTX280?
  • Czy może lepiej (znając możliwości psucia sie i złego działania różnych rozdzielczości) zainwestować w cos trzymającego rzeczywiście (rzeczywiście, nie teoretycznie!) Full HD - coś zgodnego z 1920x1080 ?

Coraz ciekawiej i coraz głębiej..

Jeszcze raz dziękuję za wszelką udzieloną mi pomoc! - jest mi bardzo pomocna przy wyborze sprzętu.
TM

25 07 2008 - 17:04

Ale w specyfikacji GTX280 nie ma nic o HDMI, jest jedynie coś HDTV - niestety nie wiem jak to działa i do czego służy.
Także prosiłbym o pomoc.

Ale w tym momencie przekonałem sie chyba do GTX280 (problem mam dalej z firmą- ASUS robi najtańsze, a zwykle jest solidny, inne firmy droższe, a przecież robią niby to samo - GTX280)

Czy możecie mi polecić jakiś salon, w którym mógłbym obejrzeć i zobaczyć różnicę między monitorami, w Warszawie?
(chciałbym go zobaczyć przed ew. kupnem, bo wiadomo .. bad pix. i tego typu historie)
Albo jakiś model monitora 22" który polecacie?

Dzięki za dotychczasową pomoc!
TM

25 07 2008 - 16:15

Nie myślałem o SLI ani CrossFire już ostatnio
- moja przyszła płyta główna raczej nie bedzie miała takich możliwości.

Monitor zamierzam sobie sprawic 22 cale prawdopodobnie Asus,
posiadajacy HDMI. Wiec logicznie myśląc chciałbym żeby karta też miała HDMI, ale czy dobrze myślę?
Czy to potrzebne? (słyszałem że lepsze niz DVI cyfrowe)

Strasznie dużo problemów mam..