Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tagan 430 problemy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Draco27

Draco27

Początkujący

• 13 postów

Napisano 21 10 2007 - 21:08

Witam, niespełna pół roku temu kupiłem zasilacz Tagan 430 U15 Easycon, ostatnio zauważyłem ze komp chodzi głośno, po sprawdzeniu okazało sie ze jest to zasilacz który buczy. Pozyczylem od kumpla modecom feel III 350 i o dziwo idealna cisza, slychac jedynie delikatny szum powietrza. Różnica jest naprawde ogromna. Czyscilem oczywiscie kompa, robie to 2-3x w miesiacu pędzelkiem i sprężonym powietrzem. Zaniesc zasilacz do sklepu? jest szansa ze producent wymieni mi go?

"ja swojego puscilem na 5v i teraz mozna powiedziec ze jest cicho:-)"- co to znaczy? jak to zrobic? jest bezpieczne?

• 0

#2 Gość_foh_23_*

Gość_foh_23_*

Napisano 21 10 2007 - 22:51

Nie jestem specem od zasilaczy ale prawdopodobnie coś nie tak z wentylatorem. Ja bym dał zasilacz na gwarancję. Albo może mimo wszystko nazbierało się w nim kurzu i się grzeje.

Co do drugiego pytania chodzi o to że wentylator można puścić zamiast na 12V na 5V. Będzie pracował na niższych obrotach ale jednocześnie będzie mniej wydajny. Nie eksperymentowałbym w ten sposób z zasilaczem. Pod obciążeniem możesz go sfajczyć.

Edit:
Jeszcze takie pytanie - rozumiem że wcześniej pracował cicho?

I nie wymieniaj na Boga zasiłkę na Feel'a

• 0

#3 Draco27

Draco27

Początkujący

• 13 postów

Napisano 22 10 2007 - 00:03

Pracował ciszej bo przy nim spałem teraz nie da sie usnac, feel jest cichszy, zatrzymałem recznie wentylator na zasilce, szum powietrza przestal byc slyszalny ale dalej buczy, przypomina mi moja stara karte palit 6800 i 52db. zatrzymałem wentylator na c2d i coolmastera na 7900 nic dalej buczy. wiec musi to byc zasilacz. Przy tak małym poborze mocy c2d 7900 2x1gb dysk i dvd - niepodkrecone powinien pracowac na max 22dbps. moge go rozkrecic i wyczyscic w srodku?przy otwartej/zamkniętej obudowie i podkręceniu kompa hałas jest taki sam ani mniejszy ani wiekszy
  • 0

#4 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 22 10 2007 - 08:41

Jak go rozkęcisz to stracisz gwarancję. Zanieś go na gwarancję, tym bardziej że masz drugi więc bez kompa nie zostaniesz
  • 0

#5 Draco27

Draco27

Początkujący

• 13 postów

Napisano 22 10 2007 - 21:23

czy zasilacze opruch chałasu spowodowanego przepływem powietrza wydaja jeszcze jakis inny dzwiek?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych